Vali Kaban, Zonguldak için umut dolu mesajlar... paylaşan: elmastelevizyonu

Bakanlar Kurulu kararı ile Malatya'ya atanan Zonguldak Valisi Ali Kaban, 4 yıl görev yaptığı Zonguldak'ın kendisine ve ailesine uğur getirdiğini ifade ederek, kente hep pozitif baktığını söyledi. Zonguldak'ın her manada insanların koşa koşa görev yapmak isteyeceği bir il olduğunu ifade eden Vali Kaban, Elmas TV Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz'ün sorularını yanıtladı. Kaban, "Bir atama ile geliyorsanız, bir atama ile gidersiniz. Kural budur. İlk geldiğimizde Zonguldak, hiç tanımadığımız bir kent ve hiç tanımadığımız insanlardı. Buraya gelmeden önce değerlendirmede bulunmuştuk, ama gelince gördük ki, insanlar burada görev yapmak istemiyor. Ben adaylık sürecini 2 yıldan az olarak kaldırmadım. Gitmek isteyenlere izin vermedim. Çünkü 'Zonguldak'a saygısızlık olur' diye düşündüm. Pozitif olarak göreve başladım. Bana 'Kentin girişi ne kadar kötü değil mi?' diyen memurlar oldu. Hayır, giriş o kadar da kötü değil. Tabi ki duble yollar olsa, daha iyi olur. Bu 4 yılda duygularım hiç değişmediği gibi hissiyat olarak da Zonguldak'tan ayrılmak zor. İlk değerlendirmemde, 'Ekmeğini çıkarmak için yerin altına giren, orada her gün ölüp-dirilen insanlar oldukça mütevazı olacağım' demiştim. 4 yıl sonrada bu yapım değişmedi. Hatta onların çok da sevilmeye layık insanlar olduğunu düşünüyorum. Zonguldak'ı ailece sevdik. Bize uğur getirdi. Bizim için o kadar sıcak bir yer ki, ayrılmak zor olacak" diye konuştu.

"SAYIN VALİMİZDEN ÇALIŞMALARININ DEVAMINI İSTEYECEĞİM"

Zonguldak'ta yaptığı çalışmalara da değinen Vali Ali Kaban, "Zonguldak'ı kırmızı, mavi ve yeşil ile tanımlayabiliriz. Sadece yatırımlar üzerinde değil, kültür ve sanat konusunda da çalışmalarda bulunduk. Bölgede ilk defa Sera OSB kuruluyor. Bin 200 dönüm üzerinde kurulacak ve parasal anlamda çok getirisi olacak. Üzülmez Kültür Vadisi ile kömür ocakları ve bölgede endüstriyel mirasla bağlantı kurulması için çok uğraştık. Turizm alanında yeni oluşumlar gündeme geldi. Bir sanat vakfı kurduk. Yasal süreçleri bitmek üzere... O projeden çok ümitliyim. Kuyu gibi inilen bir mağara bulmuştuk. Sayın Valimizden onun çalışmalarının devamını isteyeceğim. Sayın Valimiz, bu işlere yabancı değil, destek vereceğine inanıyorum. Çağdaş Sanat Müzesi'nin devamını talep edeceğiz. Bu Sanat Vakfı tutar ve sanatçıları buraya getirebilirsek, büyük bir katkı olacaktır" açıklamasında bulundu.

"BASTONCULAR ÇARŞISI İNŞALLAH BİR FENOMEN OLACAK"

Devrek Bastoncular Çarşısı için çalışmaların devam ettiğini belirten ve baston modellerine çizimleriyle de destek veren Vali Kaban, "Devrek'te Bastoncular Çarşısı ve Ebru Müzesi var. Ebru Müzesi'nin alt yapısı hazırlanıyor. Bastoncular Çarşısı inşallah bir fenomen olacak. Ben bile baston modelleri çizdim. Yöresel yemekler konusunda da 3'lü bir çalışma yapmıştık. Havaalanı için inşallah güzel haberler alacağız. Filyos Projemiz devam ediyor. Sedde çalışması için 34 tane ocak kapattık. Böylece Vadi Projesi kurtuldu. 600 dönümlük Manda OSB ve 300 dönümlük Mantar Sanayi Sitesi çalışmamız var. Nergis Park'ın bittiğini görmek bizi mutlu ediyor. 5 dönümlük güzel bir alan oldu" şeklinde konuştu.

"İÇİMDE KALAN TEK UHDE BUDUR"

Başlatılan projelere sahip çıkıldığı takdirde biteceğine inandığını söyleyen Kaban, "Tarım Lisesi'nin arkasından 'Tarım Fuarı' geldi. 50 bin kişi ziyaret etti. Bunun gibi birbirine eklenen projeler, istihdam ve büyük paralar getirecek. Bu hızla giderse, Sera OSB iki yılda geri dönüşüm sağlayacaktır. Ereğli'de arıcıları destekledim. Şimdi geri dönüşleri almaya başladılar. Ereğli ve Alaplı'da fındık için lisanslı bir depo düşünmüştüm. Paramız var, oraya aktarmayı düşünüyordum. Önümüzdeki yıl 100 bin fındık fidanı dikme hedefimiz vardı. Fındık gibi katma değeri yüksek bir ürün görmedim. Sanat Vakfı ve Çağdaş Sanat Müzesi gibi konularda biraz daha mesafe almak isterdim. İçimde kalan tek uhde budur" dedi.

"DEVLETTE ASIL OLAN LİYAKATTIR"

Yönetici seçerken liyakata dikkat ettiğini belirten Kaban, "Bu koltuğun şanına, 'İstediğim gibi parmağımla oynatırım' demek yakışmaz. Ben yönetici seçerken daima liyakatı öne aldım. 'Bizim çocuklarımız olsun' diyen oldu. Tepki verdiler. Devlette asıl olan liyakattir. 'Bizim oğlan' mantığı ile hareket ederseniz, sistem batar ve geriye gider. Buna izin vermediğimiz için bazıları rahatsız olmuş olabilir. Kimi zaman yanlış anlamalar oldu. Ama polemiğimiz olmadı" ifadelerini kullandı.

"İNŞALLAH ZONGULDAK VE ZONGULDAKLININ GELECEĞİ AYDIN, BAHTI AÇIK OLUR"

Vali Kaban, Zonguldaklılara ise şu sözlerle veda etti:

"Emek için çok çaba sarf edip hayatlarını hiçe sayabilen, yüzyılın ötesinde bir zamandan beri kendi varlığını sürdürmüş olan bütün Zonguldaklı hemşehrilerime daha güzel günler diliyorum. Bazı çalışmalarımızda insanlarımız devletine karşı çok saygılı olduğunu gösterdi. İnşallah Zonguldak ve Zonguldaklının geleceği aydın, bahtı açık olur. Sıcaklıktan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum, haklarını helal etsinler."

"AHMET ÇINAR'LA AYNI DÖNEM KAYMAKAMLIK YAPTIK"

Bitlis Valisi olarak görev yapan ve kararnameyle Zonguldak'a atanan Vali Ahmet Çınar ile aynı dönemlerde Kaymakamlık yaptıklarını ifade eden Kaban, "Geçmişte bazen yakın yerlerde kendisi ile çalışma imkanımı oldu. Çok değerli bir insan... Zonguldak'a çok şey katacağına inanıyorum. Zonguldak ile i ilgili sıcak duygularımı onunla paylaştım. Bugün yürümekte olan çalışmalar hakkında bilgi aktardım. Mesela, ilimiz sadece kömürle tanınmasın. Valiliğin logosunu kelebek ile tanımlamak yönünde bir çalışmamız var. İnsanlara 'Kelebeğin Rüyası'na bir yorum yaptırmak durumundayız" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi