Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları Başkanı ve CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Merve Kır, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Kır ,"Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü... Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü. 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Bundan tam 87 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarımıza genel seçimlere katılma ve milletvekili seçme-seçilme hakkının tanımasıyla demokrasi yönünde çok önemli bir adım daha atılmış oldu." dedi.

Kır açıklamasını şu şekilde sürdürdü;"Türkiye, Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesiyle; 1935 yılında yapılan seçimlerde 18 kadın vekil meclise girdi. Bu rakam o dönem için yüzde 4.6'lık bir temsil anlamına gelmekte. Bugün tarih 5 Aralık 2021. Bugün özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmuş, laikliği benimsemiş ve laikliği bir ilke bir rehber olarak özümsemiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, kadınlara verdiği bu hakkın 87. yılı. Modern, çağdaş diye tanımlanacak birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan kadınlarımız; Mustafa Kemal Atatürk'ün amaçladığı gibi bu hakkı, bu kimliği maalesef yeterince kullanamıyor. Kadınlar TBMM'de de, yerel yönetimlerde de seslerini duyuramıyor. Türkiye kadına seçme ve seçilme hakkı verildiği 1934 yılından bugüne 23 genel seçime girdi . Bu seçimlerde meclise giren 11 bin 385 milletvekilinden sadece 598'i kadın. Evet TBMM; 85 yılda sadece 598 kadını ağırlayabilmiş. Türkiye'deki 20 il ise 87 yıldır hiç kadın milletvekili çıkarmamış. Şu an TBMM'deki 589 milletvekilinin sadece 102'si kadın (yüzde 17.32). Son yerel seçimlerde ise 8 bin 257 belediye başkan adayının sadece 652'si, yani yüzde 7,89'u kadın adaylardan oluştu. Seçimler sonrası, bin 389 belediye başkanlığı koltuğundan ancak 43'üne kadınlar oturabildi. İl Genel Meclisi Üyeliği'nde de durum aynı.

5 Aralık'a günler kala Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk imzacısı olduğu ve tüm milletvekillerimizin imzaladığı; kadınların siyasette eşit temsilini öngören kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Maalesef ki, ülkemizde bugün geldiğimiz noktada, Cumhuriyetin getirdiklerini daha ileri hedeflere taşımak bir yana geçen zaman içinde giderek daha da geriye düşürülmeye çalışılmaktadır. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve hak gaspları yıllar içinde katlanarak artmaktadır. Çıkarılan yasalar uygulanmamakta, erkek yargı tarafından kadına şiddet uygulayanlar korunup kollanmakta, ceza indirimleriyle ise adeta ödüllendirilmektedir.

Tüm bu yaşanan kara tablo içinde biz kadınlar Cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyeceğiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bize verdiği seçme ve seçilme hakkımıza her zamankinden daha fazla sahip çıkmaya kararlıyız, mecburuz, zorundayız. Bunları elimizden almak isteyen cehaletle her şartta mücadele edecek ve direneceğiz. Kuşkusuz ki tarihi direnenler yazacak, kadınlar da göğün yarısı, yaşamın yarısı gibi bu direnişin de yarısı olacaklardır.

"Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!"