Yemek adı: Höttürme, Zonguldak mantısıdır.

Tarifi şöyle;

Hamuru İçin;

2 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

2 adet yumurta

Alabildiğince su (boza kıvamında suluca bir hamur olacak)

Çorba suyu İçin;

1 çay kaşığı tuz

5-6 su bardağı su

Üzerinin sosu için;

2-3 yemek kaşığı tereyağı

Yarım su bardağı dövülmüş fındık

Bir tencereye 5-6 su bardağı su ve tuz atıp kaynamaya bırakırlar. Diğer tarafta hamur için derin bir kaba; un, yumurta, tuz ve biraz da su koyup karıştırırlar. Hamurun boza kıvamında, suluca ve akıcı bir hamur olması gerekir.

Kaşıkla veya tahta bir kepçeyle karıştırarak hamuru iyice kıvamlı hale getirilir.

Bundan sonra ise; hazırlamış olduğumuz bu hamurdan bir tatlı kaşığı veya yemek kaşığının ucu ile alıp, kaynayan suyun içine atarlar. Hamur bitene kadar bu işlemi devam ettirirler. Daha sonra hamurları pişmeye bırakırlar. Hamurlar mantı kıvamında, 10-12 dakika kadar pişecek.

İşte bu mantıya Zonguldak`ta höttürme denilmektedir.

Höttürmeleri bir kevgirde süzerler. Sonra bir tavada tereyağını eritirler.

Höttürmeleri bir servis tabağına alırlar. Üzerine eritilip, yakılmış tereyağını dökerler. Üzerine de bol miktarda dövülmüş fındık eklerler.

Hayati YILMAZ ile

Zonguldak Tarih