Tarihte bugün. Zonguldak tarihinden. 6 Mayıs 1972...

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edildi.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen idam cezaları 24 Nisan 1972'de TBMM'de yapılan oylama sonucunda kesinleşti.

Meclis'te bulunanların anlatımlarına göre Adalet Partisi sıralarında "3'e 3" tezahüratları yükseldiği oylama, şu şekilde sonuçlandı:

Milletvekili sayısı: 450
Oy verenler: 323
Kabul oyu verenler: 273
Ret oyu verenler: 48
Çekimser: 2
Oylamaya katılmayanlar: 118
Açık üyelik: 9

O dönemde Demirel liderliğindeki AP'nin (Adalet Partisi) 251 milletvekilinden 218'i kabul oyu vermiş, 33'ü oylamaya katılmamış ve ret oyu veren milletvekili olmamıştır.

İsmet İnönü liderliğindeki CHP'nin (Cumhuriyet Halk Partisi) 140 milletvekilinden 28'i kabul oyu vermiş, 2'si çekimser 66'sı oylamaya katılmamış ve 47 milletvekili de ret oyu kullanmıştı.

Toplam 48 ret oyu verenlerden 47'si CHP'den; 1'i de sandalye sayısı 1 olan TİP (Türkiye İşçi Partisi) milletvekili Mehmet Ali Aybar'dı.

İlk sözü CHP Genel Sekreteri ve Zonguldak Milletvekili Bülent Ecevit aldı...

İdamın insan haklarına aykırı olduğunu bu yönde anayasa çalışması taslağı bulunduğunu hatırlatarak, bu idamların yapılmaması gerektiğini söylüyordu.

CHP Genel Başkanı İsmet İnönü ve Zonguldak Milletvekili Bülent Ecevit elini kaldırmayanlardandı...

Zonguldak`ın meclisteki toplam 9 milletvekilinden sadece Bülent Ecevit "Hayır" oy kulanmış, diğer 8 milletvekili bir şekilde "evet" oyu kullanmışlardır.

Kaynak: t24 haber

Deniz'lerin idamına hangi Zonguldak Milletvekilleri EVET, hangileri HAYIR dedi, hangileri reddetti?

http://www.pusulagazetesi.com.tr/arsiv_40792/deniz-lerin-idamina-hangi-zonguldak-milletvekilleri-evet-hangileri-hayir-dedi-hangileri-reddetti/

Editör: Pusula Gazetesi