Corona Virüs salgını kapsamında kurulan ve önemli çalışmalara imza atan Bilim Kurulu'ndan kritik açıklama geldi. Bilim Kurulu Üyesi Recep Öztürk, CNN Türk'te katılmış olduğu canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Belirtilerin yorumlarken beklemek ve analiz yapmak gerektiğinin altını çizen Öztürk, önümüzdeki hafta farklı belirtilerle karşılaşabilineceğini belirtti.

Öztürk, canlı yayında yapmış olduğu açıklamasında, "Belirtileri yorumlarken beklemek, analiz yapmak gerekiyor. Fikirler değişiyor, Ocak ayında merkezi sinir sistemi tutulmaz derken, daha sonra bunun çok daha farklı şekilde tutunduğunu, omurilik sıvısından virüsün saptandığını görmüş olduk. Belki önümüzdeki hafta daha farklı belirtilerle karşılaşabileceğiz" ifadesini kullandı.

VAKA SAYISI DÜŞER Mİ?

Vaka sayılarına ilişkin kritik açıklamalarda bulunan Öztürk, şu ifadeleri kaydetti:

"Mayısın birinci haftasını hatırlayalım 780'e inen vaka sayısı var. O eğilimin devam edeceğini düşünerek rakamlar veriyorsunuz, o eğilim devam etseydi doğal olarak bugün 100'ün altında bir rakamla karşılaşacaktık.

Bugün İspanya'da yine 800-900 vakaları var. Biz yeni normal dönemin yenisini, dünyadaki insanlar olarak ihmal ettik. Normal dönem olarak algıladık. Ev ziyafetlerinden, asker uğurlama törenlerine kadar, parklarda toplantılar, düğünler, en son televizyon programında istenmeyen yakın temaslar, bütün bunların bir bedeli olacaktı. Kuralları ne kadar ihlal ederseniz karşınıza hasta sayıları olarak geliyor.

Şu andaki eğilime göre 20-24 Temmuzlar civarında 500'ün altına inebiliriz. Ama birden insanlar değişebiliyor. Takımınız şampiyon oluyor, birden sanki bu kurallar geçerli değil hale geliyor. Halbuki bu salgının 2021'i kapsayacağı net şekilde belirtiliyor. İkinci dalga belirtiliyor.

İran günde 2500 vaka görmeye devam ediyor"

OKULLAR AÇILIR MI?

Kurban Bayramı ve okul olayının ayrıntılı bir şekilde konuşulmadığını ifade eden Öztürk, konunun gündeme gelmediğini belirtti. Uzman isim açıklamasında, "Okul olayı ve kurban bayramı olayı ayrıntılı şekilde gündem olarak konuşulmadı. Ama ister açılsın, ister tam tersi açılmasın. Cumhurbaşkanımız kurban bayramı için sokağa çıkma yasağı düşünmediklerini açıkladı. Ama bunlar o kadar anlık olaylar ki. Bunların ikisi de gündeme gelmiş değil, şu an tartışılıyor. Eğitimde bir karma-hibride gidiş var. Online ve yüz yüze olarak planlıyor. Ama bunun ilköğretim ve lisede nasıl olacağıyla ilgili bilim kurulu önerilerini sunar, onlar da nasıl uygulanacağını ortaya koyarlar" ifadesini kullandı.