Zonguldak İl Genel Meclisi'nin Şubat ayı 4'üncü birleşimi, Meclis Başkanı Necdet Karaveli başkanlığında dün yapıldı. Meclis toplantısı, bir önceki birleşimin tutanak özetinin okunup-onaylanmasıyla başladı.

Gündemin 3'üncü maddesinde yer alan; Denetim Komisyonu'nda çalıştırılmak üzere görevlendirilecek uzman denetçinin ücret tespitinin ve çalışma gününün belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu'nun hazırladığı rapor, oybirliği ile kabul edildi.

YILMAZ: "İSTATİSTİKLERE UYGUN OLMAYAN BİR VERİ, AMA DOĞRUDUR"

Mecliste gündem dışı söz alan CHP'li İl Genel Meclisi Üyesi Nebahattin Yılmaz, Beycuma beldesinde erkek nüfusun fazla olmasıyla ilgili açıklamada bulundu. Yılmaz, "Yerel basında 'Beycuma'dan erkek çıkar' adlı biraz da mizah içerikli bir yazıdan bahsetmek istiyorum. Beycumalı olduğum için dikkatimi çekti. Beycuma'nın nüfusunun 4'te 3'ü erkek, 4'te 1'i kadın olarak verilmiş. Bu rakamlar, istatistiklere de uygun olmayan bir veri, ama doğrudur. İlk başta Beycuma'da bir cezaevi var. Burada erkeklerin çoğunlukta olduğu, bunların güvenliklerini sağlamakla görevli emniyet güçlerinin erkeklerden oluşması erkek nüfusunun çoğunlukta olduğunu gösteriyor" dedi.

"7 KİLOMETRELİK YOL HİZMETE SOKULAMADI"

1926 yılında bucak olan Beycuma'nın bakımsız bir çehreye sahip olmasının bu duruma düşmesine neden olduğunu savunan Yılmaz, "İlimizin büyük bir cezaevinin orada olmasına karşın 7 kilometrelik yol hizmete sokulamadı. Yolu olmayan bir yerde herhangi bir üretime yatırım yapılacağını düşünmek olanaksızdır. Bu nedenle gençlerimiz işsiz kalmıştır, işsiz kalanlar da evlenemediğinden, kızların da dışarıya evlenmelerinden dolayı erkek nüfusu hızla artıyor. İl Özel İdare olarak, Beycuma yöresine yatırım yapmak zorunluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Neler yapabiliriz? En büyük görev, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne düşüyor. Orman özelliğini kaybetmiş arazilerin tarıma kazandırılması gerekirken bizde tam tersi oldu. Tarım özelliğini kaybetmiş araziler ormana dönüşüyor. Bu konuyla ilgili müdürlük bir çalışma yapmıyor. Tarım gelişmediği için hayvancılık da gelişmedi. Yörede yaşayan insanlarımız da geçimde zorluk çekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nü defalarca uyarmamıza rağmen bu meclise de gelip herhangi bir bilgi vermedi. Bu konuda Sayın Valimizin kulaklarını çınlatmak istiyorum. Bu konuya kendisi el atarsa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürünün Beycuma ile ilgili etkin bir çalışmaya gireceğini tahmin ediyorum. Beycuma'daki erkek nüfus, kültürel yönden kendini kurtaramıyor. Beldemizde lise olmasına rağmen kültür seviyesinin yüksek olduğunu söylemek olanaksızdır. Atanan yöneticiler dahi Beycuma'da kalmıyor, tayin istiyor" diye konuştu.

TERZİ: "BEYCUMA, ÇOK ESKİ BİR BELDEDİR, KÜLTÜR SEVİYESİ VARDIR"

CHP'li Yılmaz'ın konuşmalarını destekleyen AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Terzi de, "Nebahattin Bey'in söylediklerinin bir kısmına katılıyorum. Beycuma'nın Karayolları'na ait 7 kilometrelik yolu yapılmadı. Standartlara uymayan bir yoldur, cezaevinin orada bulunmasından dolayı trafiğin de yoğun olduğu görülüyor. Defalarca gerekli yerlere iletilmesine rağmen, ilgililere söylenmesine rağmen yapılmadı. Birileri 'Ol' dediği zaman hak edilmeyen yerlere bir şeyler oluyor. Hak edilen yerlere de 'Olsun' diye telefon kaldırmadıkça olmuyor. Diğer katılmadığım konu da 'kültürel yönden geri kalanlar orda kaldı' sözlerine katılmam mümkün değil. Beycuma, çok eski bir beldedir. Kültür seviyesi vardır. İşi gücü orada olan ya da emekli olan orada kalmak zorundadır. Kültürleri de gayet yerindedir" ifadelerini kullandı.

ARIĞ, MECLİSİ BİLGİLENDİRDİ

Toplantının ardından Hayvan Hakları Konfederasyonu Zonguldak Temsilcisi Suzan Arığ, Meclis üyelerini bilgilendirdi. Hayvan Barınma Merkezi'nin Türkiye'deki İl Özel İdareleri arasında Zonguldak İl Özel İdaresi'nin tek olma özelliğine sahip olduğuyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

İl Genel Meclis Başkanı Necdet Karaveli, yaptığı konuşmada, "Bu konuda üzerimize düşen görevlerimizi yerine getiriyoruz, Her zaman duyarlı olduğumuzu ve uzun yıllardır barınağımızda hizmet verdiğimizi belirttik. Her zamanda yapabileceğimiz doğrultuda desteklerimizin devamının olacağını ilettik. Sunumlarından dolayı Suzan Arığ'a teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi