Zonguldak'ın yöresel lezzetlerinden Devrek Beyaz Baklavası ve Devrek Cevizli Kömeci adına sevindiren gelişme yaşandı.

Zonguldak Valiliği'nin yaptığı paylaşımda "Beyaz Baklava ve Cevizli Kömece Türk Patent Kurumunca 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' verildi. Tescil ettiren Devrek Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneğini kutluyoruz" denildi.

Cevizli kömeç tarifi Nasıl yapılır?

Derin bir kaseye un, yağ, süt, su ve ılık suda eritilmiş mayayı koyun ve yoğurun.

Hamurunuzu yoğurduktan sonra yaklaşık 45 dakika üstünü bir bez ile örterek dinlendirin.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp oklava yardımıyla açın.

Açtığınız hamurları önce yağlayıp üzerine ince kıyılmış ceviz serpin.

Rulo şeklinde sarın ve yağlanmış tepsiye içten dışa doğru dönecek şekilde yerleştirin.

Üzerine yumurta sarısı ve susam serperek 160 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

Yapımı için malzemeler

500 gram un

1 paket yaş maya

1/2 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı toz şeker

1/2 su bardağı süt

1/2 çay bardağı sıvı yağ

Tuz

350 gram ceviz içi

4 adet yumurta sarısı

Susam veya çörek otu

Beyaz baklavanın tadı emeğinde saklı... Zonguldak'ın meşhur tatlılarından olan beyaz baklavayı muhakkak denemenizi tavsiye ediyoruz. 200 yıldır yöre halkı tarafından düğün, bayram ve özel günlerde pişirilen baklava, beyaz görünümü nedeniyle tadına bakmayanlar için ilk anda pişmemiş gibi algılansa da rengi, tatlıyı ilginç ve diğerlerinden farklı kılan özellikleri arasında yer alıyor.

BEYAZ BAKLAVA TARİFİ İÇİN MALZEMELER

3 yumurta

3 çorba kaşığı yoğurt

yarım litre süt

100 gram Bizim Yağ

Ceviz içi

Bir paket nişasta unu

Bir adet limon

Şerbeti için;

3 kg şeker

2 lt su

1 adet limon suyu

DEVREK BEYAZ BAKLAVA YAPIMI

Malzemeler karıştırıldıktan sonra, un koyularak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur 55 adet parça yapılarak, bezleri arasına 15-20 dakika dinlenmesi için bırakılır daha sonra oklava ile üzerine nişasta serpilerek yufka büyüklüğünde açılır.
Açılan yufkalar hafif kurutulur. Büyük bir tepsinin altı yağlanır. Kuruyan yufkalardan 5 tanesi tepsiye konur üzerine dövülmüş ceviz serpilir. 54 adet beze bitene kadar bu işlem tekrarlanır. Daha sonra tepsideki yufkaların üzerine kalan 1 adet beze açılarak kurutmadan yerleştirilir.
Hamur, bıçakla baklava şekli verilerek kesilir, üzerine eritilmiş Bizim Yağ kaşıkla serpilir. Fırında çok kızarmadan pişirilir. Hafif ılık iken şerbeti dökülür. Böylece beyaz baklava hazırlanmış olur.