Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk hastalarda sedasyonla diş tedavisi devam ediyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Diş hekimliği Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çocukların sedasyonla diş tedavileri devam ediyor. Sedasyonla ilgili anne babaların bilmesi gerekenler hakkında BEÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Demiriz şunları söyledi:
"Sedasyon, anestezi uzmanı tarafından, bazı ilaçlarla hastanın bilinci açıkken oluşturulan derin uykudur. Sedasyon işlemi bir genel anestezi işlemi değildir. Uykunun derinliği anestezi uzmanı tarafından sağlanabilir. İşlem sırasında anestezi uzmanı, hastayı monitörize ederek nabzını ve tansiyonunu takip eder. Hastanın havayolunu açık tutabildiği ve bilincin baskılandığı bir durum olarak tanımlanan bu yöntemde, özellikle çocuk hastalar işlemden sonra diş hekimine geldiklerini bile unutmaktadırlar. Bu nedenle özellikle korku ve kaygı gibi nedenlerle uyum sağlanamayan, özellikle 6 yaş altı çocuklarda oldukça etkili bir tedavi seçeneğidir. Sedasyon işleminin bir diğer önemli amacı ise mental geriliği bulunan ve uyum zorluğu yaşanan hastalarda klinik ortamda uygulanamayacak tedavi işlemlerinin gerçekleştirilebilmesidir. Hasta, operasyon sonrası uygulanan ilaçların etkisi ile ağızda yapılan tedavi işlemini, ağrıyı, hoşlanmadığı sesleri, vb. hatırlamayacağından psikolojik travmaya da maruz kalmaz. Bu durum, hastanın daha sonraki seanslarda diş tedavisine gelişini de kolaylaştıracaktır."
Pedodonti Kliniğinde bir yıldan fazla bir süredir sedasyon ile diş tedavisi hizmeti veriliyor. Bu süre zarfında 400'ün üzerinde hasta diş hekimliği fakültesi Pedodonti Kliniği'nde tedavi gördü. Sedasyon işlemi ile tedavi günümüzde sıkça ihtiyaç duyulan, ancak bu uygulamayı yapan merkezlerin mevcut ihtiyacı karşılayacak sayıya henüz ulaşmamış olması nedeniyle hastalarca kolay ulaşılamayan bir hizmet durumuna geldi. Nitekim, Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Zonguldak'da yer almasına rağmen Manisa, Van ve hatta İstanbul gibi farklı şehirlerde ikamet eden bazı hastaların da tedavi gördüğü bir merkez durumuna geldi.

Editör: Pusula Gazetesi