Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde 250 liralık stent bulunmadığı için insanlar ölürken, Düzce Üniversitesi, kenti ayağa kaldıracak projeler peşinde.

Düzce Üniversitesi ve Düzce Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ve bölge için büyük önem arz eden "Ankara-İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren" çalıştayı, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Programa; Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Vali Yardımcısı Cemal Demiryürek, Tokyo Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Shigeru Kakumoto, Osaka Sangyo University President'den Prof. Dr. Koji Yoshıkawa, bölge illerinin temsilcileri, protokol üyeleri, öğretim elemanları ve basın mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Ankara-İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren Hattıyla ilgili çalışmalara 3 yıl önce başladıklarını belirterek etkin, ekonomik ve verimli bir güzergah seçimi için Üniversite olarak rol üstlendiklerini ifade etti. Konuyla ilgili güzel gelişmelerin yaşandığını söyleyen Rektör Çakar, Düzce Üniversitesi akademisyenlerinin bilimsel temelli raporlarının sürece büyük katkı sağladığını sözlerine ekledi. Düzceli sorumluluğuyla tarihe not düşmek için çalışmaları hayata geçirdiklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, çalıştaya katılan bölge illerinin temsilcilerine de teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından programın çalıştay bölümüne geçildi. İlk olarak Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, "Ankara-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul Güzergahı YHT Hattı Önerisi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuyla ilgili üçüncü çalıştayı düzenlediklerini ifade eden Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Ulaştırma Bakan Yardımcısıyla bir görüşme yaptıklarını belirterek görüşme neticesinde Ankara-İstanbul Arası Yüksek Hızlı Trengüzergahının önerdikleri hattan geçmesi için çalışma başlatılacağına işaret etti.

TCDD'nin planladığı Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul hattında; 49 tünel, 25 viyadük yer aldığını dillendiren ve yapım maliyetinin arttığı uyarısında bulunan Prof. Dr. Şamandar, 6 milyar dolar maliyet bedelli bu hattın kendisini 30 yılda amorti edeceğine dikkat çekerek sadece 3 ilde istasyonu olacak bu hattın Kuzey Anadolu fay hattına da paralel geçtiği bilgisini paylaştı. Önerdikleri Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul YHT hattının ise 5 milyar dolara mal olacağının, yılda 45 milyon yolcu taşıma kapasitesiyle kendisini 10 yılda amorti edeceğinin altını çizdi.

Şu an mevcut YHT hattıyla Ankara-İstanbul arasının 4 saat 20 dakika sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Ayhan Şamandar, önerdikleri hattın sadece 2 saat süreceğini de sözlerine ekledi. Bu hattın, 30 milyon nüfusa hitap ettiğini ve ülke ekonomisinin yüzde 50'sinin bu bölgede yer aldığını dile getiren Şamandar, hayata geçirilecek bu projenin trafik kazalarını azaltacağını, sanayi ve turizmi geliştireceğini, İstanbul'un yatay genişlemesine olanak sağlayacağını vurguladı.

Önerilen YHT hattı ile bu bölgede yaşayan insanların Sabiha Gökçen, Esenboğa ve İstanbul Havalimanı'na çok kısa bir sürede ulaşım imkanına sahip olacağını kaydeden Şamandar, Kuzey Anadolu fay hattının sorun oluşturmayacağı, mazot ve benzinden tasarruf sağlanacağı ve ulaşımda zaman kazanılacağı değerlendirmesinde bulundu.

Programın diğer konuşmacısı Tokyo Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Shigeru Kakumoto "Yüksek Hızlı Trenin Karayolu ve Havayoluna Göre Ekonomik Açıdan Analizi ve Güzergah Seçimi" başlıklı sunumuyla çalıştaya katkı sağladı. 1999 depremi dolayısıyla Düzce'nin yeniden kalkınma çalışmalarına katkı vermek için Düzce'ye sürekli gidip geldiğini söyleyen Kakumoto, Japonya'daki YHT'yi Türkiye'ye de adapte etmek için çalıştıklarını belirterek 1964 yılında kurulan Japonya YHT hakkında deneyimlerini aktardı.

Programın bir diğer konuşmacısı Osaka Sangyo University President'den Prof. Dr. Koji Yoshıkawa ise "Güzergah Analizi ve Hızlı Trenin Yüksek Performanslı ve Güvenlikli İşletiminin Değerlendirilmesi" başlıklı konuşmasıyla bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Programın sonunda bir konuşma gerçekleştiren Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Üniversite ve Belediye olarak davetli Japon bilim insanlarıyla sürekli görüşmeler yaptıklarını ifade etti. İstanbul-Ankara arasında 3 karayolu olmasına rağmen yine de trafik yoğunluğunun yaşandığına dikkat çeken Dursun Ay, Düzce ve Bolu'dan geçecek YHT hattının, daha fazla yolcu taşıyacağını, daha hızlı ve güvenli olacağını, daha fazla gelir getireceğini söyleyerek her açıdan bu hattın daha doğru bir seçim olacağını yüksek sesle vurguladı.

Ankara-İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren Çalıştayı, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç veDüzce Belediye Başkanı Dursun Aytarafından; Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Prof. Dr. ShigeruKakumoto ve Prof. Dr. KojiYoshıkawa'ya plaket ve teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi