Biyoteknolojiden kimyaya, uzay ve havacılıktan otomotive kadar birçok alanda teknoloji üretecek olan teknoparklar Gaziantep, Zonguldak, Karabük, İzmir ve Ankara'da kurulacak. Kurulacak teknoparklar kısa vadede yaklaşık 170 yeni girişimci firmaya ev sahipliği yaparken, teknoparkların yüzlerce Ar-Ge projesine imza atarak 500 milyon lirayı aşkın katma değer üretimiyle, 100 milyon lirayı aşkın ihracat yapması bekleniyor.

100 MİLYONLUK İHRACAT

Açılacak teknoparkların her biri için de teknoloji geliştirme alanında yeni hedefler belirlendi. Gaziantep teknoloji geliştirme bölgesi tekstil, gıda, makine ve plastik-kimya alanlarında faaliyet gösterirken, 3 yıl içerisinde 12 tanesi büyük ölçekli, 6 tanesi uluslar arası olmak üzere burada 70 şirketin kurulacağı öngörülüyor. Zonguldak teknoloji geliştirme bölgesinde ise seramik teknolojileri, metal ve makine teknolojileri, gıda teknolojileri, başta olmak üzere ülkenin ithalatında önemli bir hacim tutan teknolojiler geliştiren girişimcilere yer verilecektir. Bu kapsamda 10 yılın sonunda; 500 milyon liralık ithalatın önüne geçecek bir katma değer oluşturulması ve 100 milyon liralık ihracata imkan verecek bir katma değer üretileceği öngörülüyor.

İZMİR'E İLAÇ ÜSSÜ

Karabük için 5 yıllık sürenin sonunda 210 Ar-Ge, 100 tasarım projesi üretimi öngörülürken, 30 yerli firma yer alacak. Dokuz Eylül sağlık Geliştirme Bölgesi'ndeki 58 firma hücre ve gen teknolojilerinden tanı kitlerine kadar biyoteknolojide faaliyet gösterecek. Ankara'da 17 firmanın ön kayıtları tamamlandı. Burada makineden savunma sanayisine ve uzaya kadar birçok alanda üretim yapılacak.

ÖZER MÜJDEYİ VERMİŞTİ...

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut Özer ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Üniversitemiz eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerini kalite odaklı bir şekilde geliştirmeye, çeşitliliğini ve kapasitesini artırmaya kararlılıkla devam etmektedir. Bu bağlamda önemli miktarlarda yatırımlar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Eğitim kapasitesi Zonguldak, bölge ve ülke ihtiyaçları göz önüne alınarak artırılmış ve öğrenci kapasitesi 35 binlere ulaşmıştır. Son beş yılda yeni derslikler yapılmış, 150 yeni laboratuvar kurulmuş ve mevcutları güncellenmiştir. Kütüphane kapasitesi artırılmış ve 7/24 hizmet verir hale getirilmiştir. Tüm kampüslerimizde etüd merkezleri, kütüphaneler, laboratuvarlar, açık ve kapalı spor alanları ve sosyal tesisleri yapılmış ve öğrencilerimizin kampüslerimizde nitelikli zaman geçirmeleri sağlanmıştır. Bu yatırımlarımız devam etmektedir. Diğer taraftan öğretim elemanlarımızın araştırmalarını desteklemek için yüksek lisans ve doktora tezlerinin tamamı Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmiş, yurtdışı bilimsel aktivitelere katılımları ve makale destek taleplerinin tamamı desteklenmiştir. Ayrıca öğretim elemanlarımızın disiplinlerarası çalışmalarını desteklemek üzere büyük ölçekli laboratuvar kurulması için önemli miktarda altyapı desteği sağlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda bu desteklerle üniversitemizin yayın performansının, proje, patent ve faydalı model başvurularının artmasını bekliyoruz.
Tüm bu yatırımların yanında Teknoparkın kurulması uzun yıllardır bir özlemdi. İnşallah bu özlemi de gerçekleştireceğiz. Bu aşamaya gelebilmek için bu yatırımların yapılması gerekiyordu. Teknoparkın kurulmasıyla üniversitemiz araştırma kapasitesi artırmak üzere önemli bir aşama kaydetmiş olacaktır. Şubat ayı içerisinde başvurumuzu yapacağız. Teknoparkımızı başlangıç olarak Üzülmez'deki Kampusümüzde kuracağız. Ereğli ve Çaycuma İlçelerine doğru Teknoparkı genişletmeyi de planlıyoruz. Tüm bu süreçlerde desteklerini esirgemeyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü'ye, Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban'a ve milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Kuracağımız Teknopark'ın Zonguldak'a ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum."

Editör: Pusula Gazetesi