Zonguldak'ta 'Su' her zaman için sorun olmuştur.

İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu vs...

Aslında, belediye siyasi davrandığı için 'Su' konusunu sulandırmaya, 'Kriz' ve 'Sorun' yaratmaya hep 'Tarafgir' görünmüştür.

Zonguldak merkez ilçe sınırları içinde 40 bin civarında konut var. Su gelirleri belediyenin 'İller bankası gelirleri' dışında, 'Öz gelirleri' içinde önemli bir yer tutar. Ancak, Belediye 'Su' konusunu, 'Ciddi' tutmadığı için hep 'Kriz' konusu yapmıştır. Yandaşı korumak için suyunu kesmemiştir. Yandaşı korumak için 'Saat markası' yaratmıştır. Yandaşı korumak için ekipler oluşturmuştur.

Su 'Siyaset' yapmak için adeta bir 'Belediye aksesuarı' olmuştur.

Bu gün itibarıyla Zonguldak Belediyesi'nin 20 milyon civarında 'Su alacağı' var. Önce, müşterin olan vatandaşla 'Sağlam' sözleşme yapacaksın. Yani ıslak imzalı, kimlik nolu sözleşme yapacaksın. 'Alacağı' almak için, 'Saat değişikliği' yapmak hikaye...

Zonguldak Belediyesi 'AK Parti öncesi' itibarıyla iki çeşit saat kullanıyordu.

  1. 'Mekanik saat'. Kullandığın suyu gösteriyor. Belediye okumacıları gidip, görüp okuyup, fatura kesiyordu.
  2. 'Ön ödemeli saat'. Yatırdığın para kadar su kullanıyorsun. Ödediğin para kadar su kullanınca, su kendiliğinden kesiliyor.

Bu gün yeni yönetim, 3. Bir saat şekli daha çıkardı ortaya. Uzaktan okumalı (LORA)saat sistemi. 'Modern Sistem' diyorlar ona Ya da 'Akıllı saat'. Kurulduğu yerden antenler üzerinden merkeze bildirim yapacak. Pili bitti mi, bildirimi de bitti(!). Yine, merkezden adam gidecek bakıma. Yani, şimdi bir de, 'Uzaktan kumanda ekibi' yaratılacak.

Üzülmez TOKİ Konutlarında 'Deneme' yayınına başlanmış. 850 tane LORA getirilip takılmış. 150 tane LORA da, Karaelmas ve Rat mahallelerinde 'Arızalı' olan saatlerin yerine takılıp, denenmeye başlanmış.

Elbette, işin matematik tarafı var. Büyük ihtimalle, bu 'Otomatik' ya da 'Akıllı Sayaç'ın Zonguldak'ta bir yandaş temsilcisi olacak. Bu sayaca geçişin 'Akıllı' taraflarından(!) biri. İkincisi, bu sayaçların 'Şaşma' oranı yok mu? Allah yapısı değil ya, var elbette. Rivayet o ki 'Her 100 tonda bir ton şaşabilir' deniyor. Ön ödemeli saatler için de 'Çok şey' deniyordu, 'Bu iktidar' pabucunu dama attı.

Matematik dedik ya?

Dedemden kalma saatler için Zonguldak'ta bakım onarım yerleri var. Ön ödemeli saatler bozulduğunda, bildiğim kadarıyla sökülünce 'Bolu'ya gönderiyorlar. Bu 'Uzaktan kumandalı' sözde 'Akıllı' sayaçlar bozulduğunda, büyük ihtimalle 'İzmir'e (!) gönderilirler.

'Su sayacı' karmaşası ilginç... Mekanik saatleri belediyenin 'Açma kesmecileri(10-15 kişi)' kontrol ediyor. Ön ödemeli saatlere özel şirket bakıyor. Bu LORA'lara kim bakacak? Şimdilik yine 'Belediye açma-kesmecileri' bakar her hal de? Sonra, 'LORACILAR' çıkar, kim bilir?

Vatandaş üzerinde 20 milyon civarında su alacağı var. Tahsil edilemiyor. Mevcut iki çeşit saat var piyasada. Demek ki, ikisi de 'Teknik' ya da 'Verimlilik' açısından iş görmemiş, 'Değiştir' komutu uygulanıyor.

Varsayalım ki, mahallenin birinde 'Ön ödemeli saat bozuldu' söküp Bolu'ya gönderirken, yerine neden 'Dedemden kalma' mekanik saat takılıyor da, LORA takılmıyor?

Bolu, İzmir'den yakın olduğu için mi?

Ne 'Tasarruf' değil mi!..