-ÖZEL İÇERİK-

Kamu Etik Kurulu Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Köksal Toptan, etik kurulu olarak Ak Partili, CHPli ve MHPli ayırt etmeksizin bütün belediyeleri mercek altına alacaklarını belirtti. Kurumlara karşı güven duygusunun ne olduğuyla ilgili bir kamuoyu araştırması yaptırdığını belirten Toptan "Yerel yönetimlerden şikayetleri, yanlışları tespit edip, çarelerini bulacağız" dedi.

TBMM eski Başkanı, Kamu Etik Kurulu Başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Köksal Toptan, yerel yönetimlerde etik davranışlarla ilgili bir proje yürüttüklerini açıkladı.

Yerel yönetimlerden şikayetleri ve yanlışları tespit edeceklerini belirten Toptan "Kurumlarımıza karşı güven duygusunun ne olduğuyla ilgili de bir kamuoyu araştırması yaptırıyorum şu anda. O yerin yöneticileri, valisi, belediye başkanları gibi üst yöneticileriyle tartışmalar yapacağız, oralardan sonuçlar çıkarmaya çalışacağız" dedi.

"KAMUOYU ARAŞTIRMASI YAPTIRIYORUM"

30 bölgede çalıştaylar yapacaklarını belirten Toptan, şu açıklamayı yaptı;

"Önümüzdeki 2 sene Türkiye Kamu Etik Kurulu aracılığıyla yerel yönetimlerde etik davranışları mercek altına alıyoruz. Burada, Türkiye'nin yerel yönetimlerden şikayetleri, yanlışları, istekleri, güven yahut güvensizlikleri nelerdir bunları tespit edip, bunların çarelerinin ne olduğu üzerinde tartışma yapacağız. Bu çerçevede 2 Avrupa Birliği örneği uygulamayı yerinde inceleyeceğiz. Bunların biri Almanya, bir tanesi de muhtemelen İspanya olacak. Buralarda, yerel yönetimlerde etik davranışlarla ilgili bu ülkeler neler yaptılar neler yapamadılar, buradan biz ne alabiliriz ne katkı sağlayabiliriz onları inceleyeceğiz. Uzman arkadaşlarımız bu konuda çalışmalarını sürdürüyorlar. Ayrıca kurumlarımıza karşı güven duygusunun ne olduğuyla ilgili de bir kamuoyu araştırması yaptırıyorum şu anda, o çalışma sürüyor. Ekim'den itibaren Anadolu'ya yayılıp 15 tane çalıştay yapacağız, Anadolu'nun değişik bölgelerinde. Bu illerin hangileri olacağına karar vermedik ama 30 bölgede çalıştaylar yapacağız. Bu çalıştaylarda çevrede etik konulu çalışması dahil olan yahut bizim kendisine bu etik eğitimcidir belgesi verdiğimiz arkadaşlarla birlikte; o yerin yöneticileri, valisi, belediye başkanları gibi üst yöneticileriyle tartışmalar yapacağız, oralardan sonuçlar çıkarmaya çalışacağız. Yani 2 sene sürecek çok kapsamlı, çok önemli bir çalışmayı sürdürüyoruz."

"CHP'Lİ BELEDİYELERİ DE İNCELEMEYE ALTINA ALIYORUZ"

Yapılan çalışmanın yerel seçimlerle bir bağlantısı olmadığını belirten Toptan, şöyle konuştu; "Bunun seçimle alakası yok bizim çalışmamızın. Yani kim olursa olsun, sadece seçilmişler değil yani belediye başkanları değil valiler, kaymakamlar da bizim muhatabımız. Bunun için bir tür siyaset şeyinden arınmış olarak düşünün. Hiç alakası yok. Her bölgede CHP'li belediyeleri de mercek altına alıyoruz, Ak Parti'yi de, MHP'yi de. Hiç bakmıyoruz bile bu belediye başkanı hangi partidendir ne oldu diye. Yani çok iyi bir çalışma tempomuz var."

Editör: Pusula Gazetesi