ZONGULDAK'ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe Belde Belediyesi'nin 10 sokak köpeğini iğne ile bayılttıktan sonra boş araziye gömdüğü iddiasının ardından Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü, belediyeye öldürülen hayvan başına 2 bin 752'şer lira olmak üzere toplam 27 bin 520 lira para cezası kesti. Dedektif gibi iz sürerek köpeklerin gömüldüğü yeri bulan öğretmen Gökhan Kazan (34), Böyle bir durumda savcılığın bizzat kendisinin adli olarak ceza vermesi gerekiyor. Böyle bir madde TCK'da olmadığı için ceza veremiyor. Hayvan sahipli de olsa sahipsiz de olsa hayvanları öldüren ve işkence yapanlara gerekli cezaların verilmesi gerekiyor dedi. Perşembe Beldesi'nde 2 Aralık 2016'da meydana gelen olayda belediye ekiplerinin sahipsiz sokak köpeklerini iğne ile bayıltarak topladığını ve ardından boş araziye canlı canlı gömdüğü iddia edildi. Özel eğitim öğretmeni Gökhan Kazan, daha önce görev yaptığı beldede dedektif gibi iz sürerek 2 haftalık çalışmasının ardından köpeklerin gömüldüğü yeri buldu. Belde girişinde boş ormanlık alanı tespit eden Gökhan Kazan, belediye ve personeli hakkında Çaycuma Savcılığı'na giderek şikayette bulundu. Soruşturma başlatan savcılık, Gökhan Kazan'ın gösterdiği yerde bilirkişi heyetiyle birlikte yaptığı kazıda telef olmuş 10 köpekle karşılaştı. Köpeklerden alınan numunelerin gönderildiği Adli Tıp Kurumu'nda uyuşturucu maddeye rastlanılmadı, ancak üzerlerinde hayvanları uyuşturmaya yarayan fişek bulundu. Jandarmanın yaptığı ve savcılığa sunduğu olay yeri görgü ve araştırma tutanağında da köpeklerin canlı canlı gömüldüğü konusunda beldede dedikodunun olduğu, ancak kimsenin hedef olmamak için tanık olmak istemediği belirtilmişti. Ayrıca belediyenin bir gün önce 'Yarın başıboş köpekler toplanacaktır' anonsu yaptığı tutanakta yer aldı.


SAVCILIK CEZA VEREMEDİ, BAKANLIĞA YAZI YAZDI
Geçen 14 Kasımda soruşturmasını tamamlayan savcılık, köpeklerin uyuşturucu iğne kullanılarak öldürüldüğünü belirtmesine rağmen Türk Ceza Kanunu'nda sahipsiz sokak köpeklerine yönelik ceza maddesi bulunmadığı için kavuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Belediye ve sorumlu kişiler hakkında ise toplam 15 bin lira idari para ceza kesilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na yazı yazdı. Bakanlığa bağlı Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü savcılığın kararı sonrası yaptığı çalışmanın ardından Perşembe Belediyesi'ne öldürülen havan başına 2 bin 752'şer lira olmak üzere toplam 27 bin 520 lira para cezası kesti.


'TCK'DA SAHİPLİ VE SAHİPSİZ HAYVAN AYRIMI KALKSIN'
Gökhan Kazan, para cezasının sevindirici olduğunu ancak savcılığında bu tür katliamları adli olarak cezalandırması gerektiğini söyledi. Devletin bu konuda çalışma yapması gerektiğini ifade eden Gökhan Kazan, şöyle konuştuBöyle bir durumda savcılığın bizzat kendisinin adli olarak ceza vermesi gerekiyor. Böyle bir madde TCK'da olmadığı için ceza veremiyor ve acilen devletimizin ilgili organlarının, meclisimizin hayvan katliamlarına karşı ceza getirmesi gerekiyor. Sahipli ve sahipsiz hayvan yönetmenliğini kaldırılması gerekiyor. Hayvan sahipli de olsa sahipsiz de olsa hayvanları öldüren ve işkence yapanlara gerekli cezaların verilmesi gerekiyor. Hayvanlar TCK'da 'mal' yani herhangi bir eşya olarak görülüyor. Bununda ortadan kaldırılması gerekiyor. Hayvanlar bir eşya değil. Hepsi hissedebilen ve duyguları olan canlılardır. Bu tür hayvan katliamları önlem alınmazsa daha da artacaktır. Bu bizim ülkemiz açısından, insanlığımız açısından iyi bir gösterge değil. Kesinlikle daha iyi şartların sağlanması ve daha iyi hukuk kurallarının getirilmesi gerekiyor. Hayvan haklarıyla uğraşırken bir sürü sıkıntılar yaşıyorsunuz. Benim şahsıma yapılan hakaretler, yaptığım işi küçük görmeler. Hayvanı küçük gördükleri için benim yaptığım işi de küçük görüyorlar.

Editör: Pusula Gazetesi