Belediye İş'ten zorla istifa ettirilerek işçileri Hak İş'e üye olmaya zorlayan Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol'u sert dille eleştiren Osman Karataş "Belediye İş sendikası Ormanlı Belediyesinde 20 yılı aşkın bir süredir örgütlü sendikadır. Bu süre içerisinde gücünü her zaman için işçiden almıştır. İşçilere yapılan bu zulmü, adaletsizliği, baskıyı hukuksal yolları kullanarak dün de cezasız bırakmadık, bugün de ve yarında bırakmayacağız" dedi.

Belediye İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Osman Karataş, Ormanlı Belediyesi'nde çalışan Belediye İş Sendikalı işçilere AK Partili Belediye Başkanı Bayram Başol'un Hak İş Sendikası'na üye yapmak için baskı yaptığını iddia ederek tepki gösterdi.

İşçilerin baskıyla Hak İş'e geçtiğini belirten Karataş "Anayasanın 51'inci maddesi sendika seçme özgürlüğünü işçiye tanımıştır. Yine anayasanın aynı maddesi "hiç kimse işçileri zorla sendikadan istifa ettiremez ve üye yapamaz' deniliyor" açıklamasını yaptı.

"HAK-İŞ ÖNCE AYNAYA BAKSIN 'HAK ARIYORLAR AMA KENDİLERİ ZORLA İSTİFA ETTİRİYORLAR"

Karataş, yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Ormanlı Belediyesi işyerlerinde çalışan üyelerimize AKP'li Belediye Başkanı Hak-İş'e bağlı Hizmet İş yöneticilerinin telkinleri ve yönlendirmeleri ile tehdit ve baskıyla Hizmet İş Sendikasına üye olmak için istifa ettirilmişlerdir. Oysa Anayasanın 51'inci maddesi sendika seçme özgürlüğünü işçiye tanımıştır. Yine anayasanın aynı maddesi "hiç kimse işçileri zorla sendikadan istifa ettiremez ve üye yapamaz" demektedir. Hizmet İş Türkiye'nin her tarafında uyguladığı yalanla ve baskıyla üyelerimiz zorla istifa ettirilerek üye kaydetme yöntemini Ormanlı Belediyesinde de uygulamaktadır. İşverenlere sırtını dayayarak sadece kişisel menfaatleri için bu yöntemlerle üye kaydetmek ve İşçinin iradesini yok sayarak işverenin onayı ve desteği ile örgütlenme yapmak sendikal ilkelerle bağdaşmadığı gibi böyle bir anlayıştan emekçilerin haklarını koruması ve geliştirmesi beklenemez. İşçileri tehditle, şantajla, yandaş sendika Hizmet İş'e üye olmaya zorlayanlara sesleniyoruz. Önce aynaya bakınız sizin Genel başkanınız çıkıp her gün medyada, TV'lerde zorla istifa ettirilen belediye çalışanları diye demeç vermektedir. Aynı yöntemi geçmişte kendileri uygulayarak şimdide yine sırtını dayadığı iktidarın AKP'li Belediye Başkanı aracılığıyla tehdit ve şantajla biç bir sorunları olmayan ve sendikalarından memnun olan Ormanlı Belediyesinde ki üyelerimizi sendikamızdan zorla istifa ettirilerek üye yapmaya çalışmışlardır."

"BELEDİYE İŞ SENDİKASI ORMANLI BELEDİYESİNDE 20 YILI AŞKIN BİR SÜREDİR ÖRGÜTLÜ SENDİKADIR"

"Halbuki Sayın Cumhurbaşkanı'nın ısrarla söylediği gibi "kimsenin sendika seçme hakkına müdahale etmeyin" oysa açıklamalarına rağmen bütün bunlar maalesef olmaktadır. Koyun, sandığı işçinin önüne sendikal tercihlerini özgürce yapabilsinler ve herkeste bu tercihlerine saygı göstersin ama yapamazsınız çünkü işçilerin tercihinin hiçbir zaman sizin tercihiniz doğrultusunda olamayacağını çok iyi biliyorsunuz. İşçilerin anayasal haklarını kullanmasını engelleyenler, biliniz ki; 'Hukuksuzluk yapıyorsunuz, Anayasal suç işliyorsunuz Türkiye bir hukuk devletidir, herkes haddini de yerini de bilmelidir. Bize bir şey olmaz arkamız sağlam diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. TCK'nun sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi başlıklı 118'inci maddesin de 'Bir kimseye; karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlamak amacıyla cebir veya tehdit kullanan kişi veya kişiler 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' denmektedir. Belediye İş sendikası Ormanlı Belediyesinde 20 yılı aşkın bir süredir örgütlü sendikadır. Bu süre içerisinde gücünü her zaman için işçiden almıştır. İşçilere yapılan bu zulmü, adaletsizliği, baskıyı hukuksal yolları kullanarak dün de cezasız bırakmadık, bugün de ve yarında bırakmayacağız. Belediye İş Sendikası olarak; bugün siyasi iktidarın desteğine güvenerek Ormanlı Belediyesi emekçilerine zulüm eden onları aşı ile ekmeği ile tehdit ederek yandaş Hizmet İş'e üye olmaya zorlayanları kınıyoruz. Belediye İş Sendikası İşçilere yapılan bu insafsız uygulamalara karşın her türlü mücadeleyi sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir."

Editör: Pusula Gazetesi