Zonguldak Özel Level Hospital Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Aytekin, bel ve boyun cerrahisinde açık diskektomi ve mikrodiskektomi hakkında bilgiler verdi.

Opr. Dr. Hikmet Aytekin, "Beyin cerrahisi, tam olarak kullanılan adıyla beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirurji) beyin, omurilik ve periferik sinirlerin cerrahi hastalıkları ile ilgili ana bilim dalıdır. Dünyada ve Türkiye'de son yıllarda beyin cerrahisi teknolojinin de gelişimiyle çok yol kat etti. Beyin cerrahisi alanında çığır açan mikroskop kullanımı da, artık ameliyatların vazgeçilmez bir parçası oldu. Türkiye artık beyin ve sinir cerrahisi alanında Avrupa'da ve dünyada çok saygın bir yerde... Beyin cerrahisi ilgilendiği konular itibari ile çok geniş bir alan. Haklı olarak çoğu hastamız merak ettikleri konularda öncelikli olarak interneti kullanmakta ve hastalığı hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır. Ancak burada en önemli konu ulaşılan bilginin doğru ve güvenilir olması gerekliliğidir" dedi.

"Diskteki bozulma nasıl oluyor?" sorusuna yanıt veren Opr. Dr. Aytekin, "Herhangi bir nedenle travma, günlük hayattaki doğal yüklenme veya genetik bir sürü faktör söz konusu. Disk içerisindeki jöle suyu kaybetmeye başladığı zaman gelen yük olduğu gibi diskin kapsülüne yansıtılır. Yani diskin karşı koyma gücü ortadan kalkar. Sağlıklı bir diski sıkıştırdığınız zaman basılıp yayılır, baskıyı kaldırdığınız zaman normal hale döner. Diskin içindeki su miktarı azalmaya başladığı zaman bastırırsanız yayılır. Baskıyı kaldırdığınızda tekrar eski haline gelmez. Böyle bir diskte meydana gelen yüklenmelerde içerden dışarı doğru, yüklerin ciddi bir şekilde aktarımı söz konusudur. Bel fıtığı nedeniyle sıkışmış ve ezilmiş olan sinir kökü üzerinde gelişen ödem, bacağa, ayağa, mesaneye giden kaslarda değişik derecelerde felçler gelişmesine neden olabilir" diye konuştu.

Opr. Dr. Hikmet Aytekin, "Diskektomi ve kimler ihtiyaç duyar?" sorusuna ise, "Disk hernili tüm hastalar açık diskektomi işlemine aday değildir. Çoğu insanda dinlenme, fizik tedavi, analjezik, antiinfilamatuar kullanımı ve epidural enjeksiyonlar gibi konservatif tedavilerle ağrı hafiflemesi görülebilir. Fakat, bazen ağrılar bu tür tedavilere yanıt vermez ve cerrahi müdahaleler gerekebilir" şeklinde yanıt verdi.

Bel ve boyun fıtığı ameliyatında pek çok tekniğin uygulandığını vurgulayan Opr. Dr. Hikmet Aytekin, şöyle devam etti:

''Çok sayıda teknolojik yöntem var. Microdiskektomi ise, en çok tercih edileni. Bunun dışında bu ameliyatlarda endoskopi ve lazer teknikleri kullanılıyor. Bunların pek çoğu microdiskektominin üstüne geçmez. Ayrıca her vakada endoskopik yapılamaz. Ama 'hiç yapılmayacak' diye bir şey de yok. Endoskopik ameliyatların dezavantajları daha uzun sürmesi ve fıtığın tekrarlama oranının daha çok olması. Bu ameliyatlarda likör yırtığı oluyor, sızıntı olabiliyor, ameliyat alanını rahat göremiyorsunuz, komplikasyon oranı biraz daha fazla oluyor. Bu ameliyatlarda lazer kullanım yöntemi ise çoktandır bırakıldı. Fıtığa lazer veriliyor, fıtık küçülüyor, ama lazerin kontrol edilemeyen bir gücü var. Işını vereceğiniz odak noktayı geçip, diğer organları etkileyebiliyor. Diskin kayması, sarkması ve bombeleşmesine 'fıtıklaşma' denir. Tıp literatüründe ise 'disk fıtıklaşması, disk hernisi' olarak adlandırılır. İçteki disk materyalinin arka dış yüzey sınırını aşmasıyla, çok hassas sinir dokusuna baskı yapabilir. Taşmış disk sinir kökünü sıkıştırabilir ya da zedeleyebilir ve sonuçta tek veya her iki bacağa yansıyan ağrıya, etkilediği sinir kökü veya sinir köklerine bağlı olarak güç kaybı ve uyuşukluğa neden olabilir. Diskektomi, fıtıklaşmış disk parçalarını ve bozulan kısımları çıkarmak, böylece sinir kökündeki baskıyı hafifletmek ve ağrıyı dindirmek için yapılır. Son 60 yıldır uygulanan açık diskektomi ameliyatları son 10-15 yıldır yerini mikrodiskektomiye bırakmıştır. Mikro diskektomide ise daha küçük cilt kesisi (1,5-2 santimetre) yapılır. Kas dokusu çok az sıyrılır, daha az kemik alınır. Mikrodiskektomi mikrokop ve mikrocerrahi aletler kullanılarak yapıldığı için sinir zedeleme ihtimali oldukça düşüktür. Cerrahi sonrası hasta daha çabuk günlük hayatına ve işe döner."

Editör: Pusula Gazetesi