Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi öğreticisi Necati Akcasu, baston yapımında "sanatçı tanıtma kartı" almaya hak kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geleneksel el sanatı ve Türk süsleme sanatları sanatkarları, Türk halk müziği mahalli sanatçıları ve halk aşıklarına uzman kurullar vasıtasıyla verdiği bu karta Devrek Bastonu ve asalarının üretimini gerçekleştiren kurum personelimiz Necati Akcasu layık görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nün Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterinin oluşturulmasında "İnsan yaratıcılığının bir kanıtı olarak değeri, kültürel ve toplumsal gelenekler içerisindeki köklülüğü, belirtilen topluluk ya da grubu temsil niteliği, kaybolma riski" gibi ölçütler yer alıyor.

BULUT: "YENİ PROJELERLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Merkez Müdürü Öğretim Görevlisi Afitap Bulut, yaptığı açıklamada, kültürel mirasın toplumda birlik ve bütünlük oluşturan, milli bağları güçlendiren ve geleneklerin devamlılığını sağlayan unsurlar olduğunu belirterek, "Bu mirası yaşatmaya ve geliştirmeye çalışan bir merkez olarak, 3 yıldır kurumumuzda özveriyle hizmet veren Necati Akcasu'yu başarısından dolayı tebrik ederim. Bu bilgi ve birikimleri gelecek nesillere aktarmak adına bir ekip çalışması içinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bakanlığın da destekleri doğrultusunda yeni projelerle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ayrıca, tüm süreçte yanımızda olan, Araştırma Merkezimizin Kurucusu Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer'e, merkezimize sürekli destek sağlayan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Rektör Yardımcılarımız ve Genel Sekreterimize teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

ÇUFALI: "KÜLTÜREL MİRASLARIMIZI GÖRÜNÜR KILMALI, GELECEK KUŞAKLARA AKTARARAK KÜLTÜREL BİR BELLEK OLUŞTURMALIYIZ"

Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne verilen bu anlamlı yetki ile ilgili bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı, toplumun duygularını, ihtiyaçlarını, beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtan geleneksel sanatlar, kültürel miralarımızın en önemli özelliklerinden biridir. Bizi biz yapan ve geleceğimizi aydınlatan kültürel miraslarımızı görünür kılmak, korumak, gelecek kuşaklara aktararak sürdürülebilir kılmak ve 'kültürel bir bellek' oluşturmak için Uygulama ve Araştırma Merkezlerimiz hassasiyetle çalışıyor. Bu vesileyle şehrimiz nezdinde önemli bir kültürel mirasımız olan "Devrek bastonu" yapımında 'sanatçı' unvanı alan personelimizi kutluyorum" diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi