Türkiye'nin birçok bölgesinde 13 Şubattan itibaren etkisini göstererek afet riski oluşturabilecek meteoroloji olaylarına karşı Başkent EDAŞ, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Karabük illerindeki enerji nakil hatlarından kesintisiz enerji arzı için gerekli donanım, malzeme ve araçları depoladı. Bölgelerde çalışanlara ek olarak alanında uzman 200'e yakın personel, kriz durumunda önceden tespit edilen noktalara ivedilikle intikal için teyakkuz durumuna getirildi.

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (Başkent EDAŞ) hizmet bölgesi içindeki Batı Karadeniz'de etkili olması beklenen yoğun kar yağışı ve sıcaklık düşüşlerinin, enerji nakil hatlarını olumsuz etkilememesi ve afet kaynaklı oluşabilecek arızaların en kısa sürede giderilmesi için tüm gücüyle sürdürdüğü hazırlıklarını tamamladı.

Türkiye'nin birçok bölgesinde 13 Şubattan itibaren etkisini göstererek afet riski oluşturabilecek meteoroloji olaylarına karşı Başkent EDAŞ, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Karabük illerine kesintisiz enerji arzı için gerekli donanım, malzeme ve araçları depoladı.

Hazırlıklar çerçevesinde Başkent EDAŞ, halen bölgede görev yapan arıza, onarım ve bakım ekiplerine ek olarak diğer bölgelerde çalışan 200'e yakın alanında uzman personeli, kriz durumunda önceden tespit edilen noktalara hızlıca intikali için teyakkuz durumuna getirdi. Personelin zorlu şartlarda kullanacakları kar elbiseleri ve botları yedekli şekilde hazırlandı.

Paletli araç, vinç, kepçe, jeneratör, İHA'lar ile tam destek

Yoğun kar yağışı neticesinde yolların yetkili kurumlarcaaçılamaması ihtimaline karşı, iletim hatlarına giden güzergahlarda kullanılmak üzere 11 adet kepçe kiralandı. Kepçelerin açamayacağı rotalar için ise paletli kar araçları bölgedeki lojistik merkezlerine getirildi. 4 çeker pick-up araçlar bakımları tamamlanarak bölgeye destek olmak üzere yola çıkacak şekilde göreve hazırlandı.

Sarp arazilerde oluşabilecek iletken kopuğu ve direk hasarlarının, derin karın etkisiyle personelce gezilerek tespit edilemeyeceği bölgelerde kullanılmak üzere, ilave 5 İnsansız Hava Aracı (İHA) bölgedeki İHA'lara ek olarak operatörleriyle birlikte bölgeye sevk edildi. Söz konusu İHA'lar, iletim hatlarının üzerinde uçarak nokta atışı görüntülü tespit ve optimum müdahale zamanlaması için kullanılacak.

Oluşabilecek kar ve buz yükü neticesinde hasar görebilecek direklerin ve iletim hatlarına devrilebilecek ağaçların kaldırılabilmesi için ilave 2 adet vinç bölgeye sevk edildi.

Türkiye'nin ilk Yüksek Gerilim Jeneratörü göreve hazır

Türkiye'de ilk kez Enerjisa Dağıtım Şirketleri tarafındangeliştirilerek Başkent EDAŞ bölgesinde hizmete alınan 15.000 ila 20.000 nüfuslu bir ilçenin enerjisini tek başına sağlayabilecek kabiliyetteki 2 MVA'lık Yüksek Gerilim (YG) Jeneratörü bölgedeki lojistik merkezine ulaştırıldı.

YG jeneratörüne ek olarak kritik noktalarda kullanılmak üzere 7 adet jeneratörden 2'si bölgeye ulaştırılırken, 5 jeneratör ihtiyaç duyulan noktalara kurulmak üzere hazırlandı.

Söz konusu 2 jeneratör ihtiyaç durumunda, Zonguldak'ın su ihtiyacını karşılayan barajdaki su pompalarına elektrik sağlamak üzere baraja ait enerji nakil hatlarına destek vermek üzere konumlandırıldı.

Yerel yönetimler ve medya ile istişare

Afet senaryosunun gerçekleşmesi durumunda, oluşabilecek iletişim kopukluklarının engellenmesi amacıyla yerel yönetim ve basın ziyaretleri gerçekleştirilerek süreçle ilgili istişarelerde bulunuldu. Çağrı Merkezi'nin kriz durumunda bölgesel işlevselliğinin artırılması amacıyla, 186 bünyesinde muhtar iletişim masası kuruldu.

Başkent EDAŞ operasyon müdürleri ile iletişim yöneticileri 5-12 Şubat tarihlerinde Zonguldak ve Bartın yerel yönetimleri ve yerel basın temsilcilerini ziyaret ederek, hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yerel yönetimlerle eşgüdüm ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Muhtar Dernek Başkanları Başkent EDAŞ'ın bölgedeki merkezinde ağırlanarak olası kriz durumunda kırsaldaki arızalara müdahale için yapılacak iş birlikleri ve kullanılabilecek kanallar oluşturuldu.

Enerjisa Dağıtım Şirketlerinden Başkent EDAŞ, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Kastamonu, Karabük, Zonguldak ve Bartın'da kesintisiz elektrik için çalışmalarını sürdürüyor.