Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan ve Resmi Gazete'nin 26 Mart 2020 tarihli sayısında yayınlanan değişiklikler şöyle.
Amelebirliği'nin birikiminin yüzde 25'i ikraz olarak dağıtılırken, yönetmelik değişikliğiyle bu oran yüzde 30'a çıktı. Böylece daha fazla sayıda işçinin ikraz alması sağlanacak.
Öte yandan Amelebirliği Başkanı'nın maaşı da düşürüldü. Eski yönetmelikte Amelebirliği Başkanı'nın maaşını Genel Müdür maaşı olarak belirlenmişti. Yeni yönetmelikte maaş daire başkanı maaşı olarak belirlendi.
İŞTE RESMİ GAZETE'DE YAYINLANAN KARAR:

Karar Sayısı: 2309
Ekli "Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in yürürlüğe konulmasına, 151 sayılı Ereğli Havzai Fahmiyesi Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanunun 4 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.
EREĞLİ KÖMÜR HAVZASI AMELEBİRLİĞİ BİRİKTİRME VE
YARDIMLAŞMA SANDIĞI YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 11/2/2000 tarihli ve 2000/251 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 3- Bu Yönetmelik 10/9/1337 tarihli ve 151 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine istinaden hazırlanmıştır."
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına" ibaresi "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını" ibaresi "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını" şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.
"e) Bakan: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanını,"
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının" ibaresi "Bakanın" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğinin 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı" ibaresi "Bakan" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğinin 20 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı" ibaresi "Bakan" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğinin 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "%25'i" ibaresi "% 30'u" şeklinde ve (c) bendinde yer alan "%25'i" ibaresi "% 20'si" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğinin 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "genel müdürlerine" ibaresi "müstakil daire başkanına" şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
"Sandık Başkanına bu tutar ile Yönetim Kurulu huzur hakkı dışında ikramiye veya benzeri herhangi bir ödeme yapılamaz."
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğinin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "başkan ve üyelerine ödenen" ibaresi "üyelerine ödenen" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğinin 54 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı" ibaresi "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 11- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 12- Bu Yönetmelik hükümlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yürütür.