Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, kişisel sayfasında düzenlediği anket sonuçlarını değerlendirdiği paylaşımında, "Ana prensip, verginin muhatabından alınmasıdır. Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınmasıdır. Çok uzun yıllardır önceleri 'şerefiye', sonradan 'yol katkı payı' adı altında alınan vergi, vergilendirmenin ruhuna en uygun vergidir. Varlık üzerinden alınan vergidir. Tamamen yasaya uygundur" dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, sosyal medya hesabında düzenlediği anket sonuçlarını değerlendirerek, bazı çevrelerce tartışma konusu yapılan yol katkı payları hakkındaki fikirlerini takipçileriyle paylaştı. Anket sonuçlarının her konuda görüş açıklayan çevrelerin aslında en basit gerçeklerden bile bihaber olduğunu iddia eden Kantarcı sohbet kıvamındaki paylaşımda, "Yoğun 'istemezük' seslerinden sonra biraz sohbet edelim diyorum. Aşağıda kişisel sayfamda, özellikle art arda paylaştığım ve bir hafta süren iki anketin sonuç fotoğrafları var. İnceleyelim: Birinci ile ikinci anketin katılımcı sayılarında bazı değerli muhtarlarımızın gayretkeş heyecanı sayesinde ciddi farklılık oluşmuş. Şöyle ki: Son günlerde aşırı heyecanlanan bazı muhtarlarımız, Belediyemizin çalışmalarını yakından izlemedikleri için, Belediye Meclisinin temmuz ayında ittifakla aldığı kararın farkında olamamışlar. Ne zaman ki, uygulama başlayınca etraftan sesler gelmeye başladığında uyanmışlar, yengesinin servetini savunan 'kapitalist bir solcunun(?)' tezgahına düşerek, Belediyeye karşı her cephede cihat(?) ilan etmişler" dedi.

YOL KATILIM PAYI VARLIĞI OLANDAN ALINAN VERGİDİR, HAKKANİYETLİDİR

Paylaşımına "Neyse, konu dağılmasın" diyerek devam eden Kantarcı, "Anketlerin demokrat bir topluma yakışmayacak şekilde olan, maalesef benim beklediğim gibi çıkan ortak mesajı şudur: (Ve oranlar neredeyse aynı: %72'ye karşı %27-28) Birinci ankete katılanlar OSB'deki fabrikaların emlak vergisinden muaf olduğunu maalesef bilmiyorlar. İkinci ankete katılanlar ise, yol katkı payı alınmasını, kışkırtmaların ve manipülasyonların hormonlamasıyla 'adaletli' bir uygulama olmadığını düşünüyor. Paradoks... Çok ilginç... Ana prensip, verginin muhatabından alınmasıdır. Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınmasıdır. Çok uzun yıllardır önceleri 'şerefiye', sonradan 'yol katkı payı' adı altında alınan vergi, vergilendirmenin ruhuna en uygun vergidir. Varlık üzerinden alınan vergidir. Tamamen yasaya uygundur. Kime hizmet edildiyse 'makul' oranda (emlak değerinin en fazla %2si) karşılığının alınması ve bu kaynakla başka yol ve sokaklara hizmet yapılmasının sağlanmasıdır. Yani, yasa hakkaniyetlidir. Sosyal adalete uygundur" ifadelerini kullandı.

HAKSIZ VE ADALETSİZ BİR VERGİ DÜZENİNE SAHİP DEVLET NEDEN TEPKİ ÇEKMİYOR?

Kantarcı paylaşımını, "Üstelik merkezi ceberut yönetim, yerel yönetimlere yeterli kaynak aktarmadan onların halka hizmet etmesini buyurmaktadır. Bu yüzden İktidar çevrelerinin bile günümüzde açıkça dillendirdikleri gibi 'Belediyeler iflas halindedir.' Asgari ücretliden bile vergi alan devlet, dolaylı vergilerle (Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi, Gümrük Vergisi, harçlar vb) fakir-zengin ayırt etmeden, son derece haksız ve adaletsiz bir vergi düzenine sahip devlet; çalışmayan milyonlarca insana sayısız ad altında 'sosyal yardım' diyerek para ödeyen devlet; otelde konaklamaya bile vergi getirdiği bu günlerde niye hiç tepki çekmiyor. Devamla, 17 yıl sonra ülkeyi büyük bir ekonomik krize sürükleyen hükümet; belediyeleri iflas ettiren hükümet; enflasyonu %25'lere fırlatan, elektriğe, doğalgaza, akla gelen her şeye büyük zamlar yapan hükümet; tek bir kişinin her kararı alabildiği bir hükümet; ihalesiz milyar dolarlık işleri birilerine rahatça verebilen hükümet; ülkenin bütün varlıklarını satan hükümet niye tepki çekmiyor" şeklinde ifadelerle sürdür

ÇAYCUMA HALKININ SAĞDUYUSU HEP BİZİMLE OLDU

Kantarcı paylaşımını, "Sonuç olarak, geldiğimiz noktada maalesef değer yargılarımızın paramparça olduğu anlaşılıyor. Çaycuma halkının sağduyusu hep bizimle oldu. Pazaryerinin taşınmasından bisiklet yollarına onlarca büyük uygulama kolay gerçekleşmedi. Göreceğiz, Çaycuma halkı gelecekte de bizimle olmaya devam edecektir. Reformlar sancılıdır. Önemli olan sonuçtur, sonuçtaki başarıdır. Bütün olumsuzluklara ve güçlüklere rağmen, Çaycuma'nın geçen beş yılda kaderini değiştiren, her yaştan insanın yaşam kalitesinin Türkiye'nin en üstüne çıkaran, Çaycuma'nın tarihinde görmediği en büyük hizmetleri çok kısa sürede yerine getiren, hiç kimseye haksızlık yapmayan, hiç kimseyi kollamayan, hiç kimseye kötülük amacında olmayan, hiç kimseyi tehdit etmeyen, üç yüzden fazla personeliyle gece gündüz halkına eşit hizmet götüren Çaycuma Belediyesi, çağdaş Çaycuma'yı daha ileriye götürmeye devam edecektir. Kararlılıkla... Adaletle... Basiretle... Hep birlikte daha ileriye" diyerek tamamladı.

Editör: Pusula Gazetesi