Basında sansürün kaldırılışının 110. Yıldönümü ve 24 Temmuz Basın Bayramı Zonguldak'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Zor ve meşakkatli bir işi yerine getirmeye çalışan basın mensuplarını unutmayan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Rektör Çufalı, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, AK Parti Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan, CHP Merkez İlçe Başkanı Fikret Zaman, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş ve sivil toplum kuruluşları yayınladıkları mesajlarla bu önemli günü kutladı. Mesajlarda basın mensuplarının yaşadığı zorluklar, özgürlük, demokrasi ve bu yolda verilen mücadelede basının rolüne dikkat çekildi.

ÇOLAKOĞLU: 'HÜRRİYET VE DEMOKRASİ MÜCADELESİNDE EN BÜYÜK DESTEKÇİ BASINDIR'

Türk Basınında sansürün kaldırılışının 110. Yıldönümünü dolayısıyla Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, kutlama mesajı yayınladı. Çolakoğlu yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; "Türk basını tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Basın, milletin müşterek sesidir' ifadesi basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır. Hiç kuşku yok ki hürriyet ve demokrasi mücadelesi veren aziz milletimizin bu yolda aldığı mesafenin en büyük destekçisi yine basınımız olmuştur. 15 Temmuz'da milli irade ve demokrasimize kast eden hainlere karşı basınımızın verdiği mücadele ise her türlü takdirin üzerindedir. Şehrimizde ve bölgemizde yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan, ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayan yerel basınımızın, özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da aynı duyarlılıkla devam ettireceklerine inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm basın mensuplarımızın "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutluyor, basın mensuplarımıza sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum."

ÇUFALI: 'HALKIN GÖZÜ VE KULAĞI BASINIMIZIN BAYRAMI KUTLU OLSUN'

Basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlayan Bülent Ecevit üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, "Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir. Bu yönüyle demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan Basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı ve sesi olan Basın, ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan gelişmeleri, doğru, tarafsız ve hızlı bir şekilde kamuoyunun bilgisine sunarak toplumu aydınlatmak ve bilgilendirmek gibi önemli görev ve sorumlulukları üstlenmiştir. Bu bağlamda görevlerini etik ilkelere uygun, tarafsız bir şekilde yerine getiren, halkın gözü ve kulağı olan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını en içten dileklerimle kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim" dedi.

KANTARCI: BASIN YURTTAŞLARIN SÖZCÜSÜDÜR

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Basın Bayramı nedeniyle yazılı bir kutlama mesajı yayınladı. Basının yurttaşların sözcüsü olduğuna dikkat çeken Kantarcı, "Demokratik rejimin güvencelerinden biri de yurttaşların eleştiri hakkıdır. Bu açıdan bakıldığında basının yurttaşların sözcüsü olduğu tartışmasız bir gerçektir. Böyle önemli bir fonksiyonun ancak tarafsız ve özgür bir basının yerine getirebilir. Çağdaş toplumlarda yurttaşların toplumsal hayatta olan her şeyi bilme hakkı vardır. Bu hak yalnızca olay ve olguları öğrenmek, haberdar olmakla sınırlı değildir. Görüş açıklamak, yorum yapmak, eleştiri ve incelemelerde bulunmak da bilme hakkının doğal bir gereğidir. Basının çeşitli kaynaklardan elde ettiği bilgiyi yorumlayarak haberleştirmesi kamusal bir görevdir. İnsanların en temel haklarından biri olan düşünce ve ifade özgürlüğüyle haber alma ve basın özgürlüğü bir bütündür. Demokratik rejimin güvencelerinden biri de yurttaşların eleştiri hakkıdır. Bu açıdan bakıldığında basının yurttaşların sözcüsü olduğu tartışmasız bir gerçektir. Böyle önemli bir fonksiyonun ancak tarafsız ve özgür bir basının yerine getirebileceği açıktır. Siyasal iktidara bağlı bir basının böyle bir görevi yerine getirmesi mümkün değildir" dedi.

Demokrasilerin en önemli ilkelerinden birinin 'kuvvetler ayrılığı' olduğuna dikkat çeken Başkan Kantarcı, mesajını, "Basının kamuoyu oluşturma işlevinin bir başka yönü de kamuoyunu yönlendirme vasfıdır. Yasama, yürütme ve yargı erkini kullanan iktidarın karşısına, basını, dördüncü kuvvet olarak çıkaran bu vasıftır. İnsanlık uzun deneyimler sonucunda bu erkler arasında 'kuvvetler ayrılığı' ilkesini bulmuş zaman içinde geliştirmiştir. Ancak ülkemizde son dönemlerde bu ilkeden vazgeçilmiş çeşitli kuvvetler arasında tam bir ayrılık değil, aksine, birbirini tamamlayan, bütünleyen vatandaş hukukundan daha çok erki koruyan bir yönetim biçimi tercih edilmiştir. Demokratik tüm teamüllere aykırı bu durum, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü kadar basın özgürlüğünü de tehdit eden bir olgudur" diyerek sürdürdü.

Basın özgürlüğü açısından Türkiye'nin görünümünün iç açıcı olmadığını söyleyen Kantarcı, mesajını, "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF)'nün her yıl yayınlandığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre, Türkiye 180 ülke arasında, 157'nci sırada bulunmaktadır. Ülkemiz için 'Hukukun egemenliği günümüzde sadece solmakta olan bir anı' ifadesini kullanan RSF, aynı raporda, Türkiye'yi, 'Gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi' olarak nitelemiştir. Çağdaş Gazeteciler Derneğinin verilerine göre, şu anda, 141 gazeteci cezaevinde bulunmaktadır. 193 gazetecinin yargılaması sürmektedir. Öte yandan başta Anadolu Ajansı, TRT olmak üzere vatandaşların vergileriyle yayıncılık yaptığı için herkese eşit yaklaşması gereken kurumlar tümüyle iktidarın yayın organları gibi hareket etmektedir. 'Yandaş medya' tanımı içine giren basın yayın organı sayısı tarihin hiçbir döneminde olmayan bir sayıya ulaşmıştır. Bu tablo hızla değişmeli basın ve yayıncılığın tekelleşmesi, birileri tarafından kamuoyunu yanıltma aracı olarak kullanılmasına son verilmelidir. Bu duygularla tüm basın mensubu arkadaşlarımın Basın Bayramı'nı kutluyor, sansürün hiçbir türüyle boğuşmak zorunda kalmadıkları özgür günler diliyorum" diyerek tamamladı.

GEBEŞ: 'BASIN, HALKIN GERÇEKLERİ ÖĞRENMESİNDE TEMEL DİREKTİR'

Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Başkan Gebeş mesajında; "Demokrasinin işlemesini sağlayan en önemli kurumlardan biri basındır. Basın, kitlelerin kamu yararına etkin bir biçimde katılımının bir aracı, özellikle de habercilikte, yani halkın gerçekleri öğrenme hakkının yerine getirilmesinde temel direktir. Kişisel hak ve özgürlükleri temel alarak, tarafsız bir anlayışla çalışmalarını yürüten basın, demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biridir. Görevini bu anlayışla, fedakarlıkla yürüten değerli basın mensuplarımız, her türlü övgü ve takdiri hak etmektedirler. Bu duygu ve düşüncelerle mesai kavramı gözetmeden, özverili şekilde görevlerini ifa etmeye çalışan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutlar çalışmalarında başarılar dilerim" ifadelerine yer verdi.

DEMİRCİ: "GAZETECİLİK FAALİYETLERİ SUÇ OLMAKTAN ÇIKARILMALIDIR"

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, basında sansürün kaldırılışının 110. yıldönümü olan ve o tarihten buyana 24 Temmuz'un Basın Bayramı olarak kutlanması dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Demirci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Bilindiği üzere 24 Temmuz 1908 tarihi ülkemizde basında sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış ve sansür ağır suçlardan biri sayılmıştır. Bu nedenle bugünü 'Basın Bayramı' olarak kutluyoruz.

Basın demokrasilerin gözü, kulağı ve dilidir. Gücünü halkın desteğinden alan, halkın haber alma hakkının kullanılmasını sağlayan basının, önemli ve etkin bir denetim organı olması demokrasilerin temel unsurunu oluşturmaktadır. Basının güçlü olması özgürlüğüne dayalıdır.

Gerek ifade özgürlüğünün sağlanması ve korunması, gerekse kamuoyunun hak ve taleplerinin doğru yansıtılması açısından özgür olma hayati önemdedir. Bundan dolayı gazetecilik, yaşadığımız dünyada en dinamik ve fedakarlık isteyen mesleklerin başında gelmektedir.

Bu özveri ve fedakarlık; ülkemizde zaman zaman demokrasinin askıya alındığı darbe dönemlerinde gazetecilere bedeller ödetmiştir. Basın özgürlüğü demek; gerçeğin, tahrif edilmeden, abartılmadan, tarafsızca kamuoyuna nesnel bir şekilde olduğu gibi aktarılması, gazetecilik mesleğini icra eden arkadaşlarımız ile basın kuruluşlarının temel ilkesi olmalıdır. Bir ülkede basının özgürlüğü, demokrasinin de kalitesini gösteren önemli bir ölçüttür. Aynı zamanda toplumlar için de basın bir güç, bir okul, bir yol göstericidir.Ulu Önder Atatürk'ün de dediği gibi 'Basın ulusun ortak sesidir.' Gece - gündüz demeden, bayram- tatil demeden yoğun bir çalışma mesaisi harcayan basın emekçilerimizin bugün pek çoğu sendikasız ve örgütsüzdür. Sendikalı olduğu için işten çıkarılan basın emekçilerimizin, sendikasız ve örgütsüz olarak işsiz kalma korkusuyla bu mesleği yapmaya devam eden basın emekçilerimizin örgütlenmesinin önünde engeller kaldırılmalıdır. Düşünceyi ifade özgürlüğü ve gazetecilik faaliyetleri suç olmaktan çıkarılmalıdır. İfade özgürlüğü ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle basın emekçileri en verimli çağlarını dört duvar arkalarında geçirmemelidir.Ülkemiz 24 Haziran sonrasında yeni bir yönetim sistemine girmiştir. Bu Yeni Yönetim Sistemi'nde basının sorunlarına daha duyarlı olunacağına inanıyor, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutluyor, görevini ifa ederken şehit olan tüm gazetecilere de Allah'tan rahmet diliyoruz."

ÇAĞLAYAN: 'BASININ İLİMİZİN GELİŞİMİNDE ÖNEMİ BÜYÜKTÜR'Basında Sansürün kaldırılışın 110. Yıldönümü ve Basın Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınlayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Merkez İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan, Zonguldak ve Bölgede mesai kavramı gözetmeksizin çalışan Basın Mensuplarının Zonguldak'ın ve belgenin kalkınmasında öneminin büyük olduğunu söyledi.Çağlayan açıklamasında şu görüşlere yer verdi; "İlimizde ve bölgemizde mesai kavramı gözetmeksizin, günün her saatinde fedakarca çalışan demokratik hayatımızın vazgeçilmez emektarları. Bölgemiz ve Zonguldak'ımız için hayata geçirdiğimiz tüm proje ve faaliyetlerde kimi zaman görüş ve önerilerinizle kimi zaman da yaptığınız haber ve yazdığınız makalelerle şehrimizin gelişimine önemli katkılarda bulundunuz.Zonguldak'ın hak ettiği yere ulaşması noktasında gösterdiğiniz samimi çabalarla önemli katkılarınızın devam edeceğine dair inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle her zaman desteklerini yanımızda hissettiğimiz değerli basın mensuplarımıza çalışmalarında başarılar diler, Gerek görevleri başında gerekse diğer nedenlerle hayatlarını kaybetmiş olan basın çalışanlarına Allah'tan rahmet diler, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı tebrik ederim."

ZAMAN: 'GERÇEKLERİ YAZMAK VE HALKA DUYURMAK İSTEYEN GAZETECİLER BASKI ALTINDADIR'

Basında Sansürün kaldırılışın 110. Yıldönümü ve Basın Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınlayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Fikret Zaman tutuklu ve işten atılan gazetecilere dikkat çekti. Zaman açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Gerçekleri yazmak ve halka duyurmak isteyen gazeteciler günümüzde baskı altında tutulmaktadır. Basının susturulduğu, haber alma hürriyetinin kısıtlandığı, bilgi edinme yollarının tıkandığı, otosansürün uygulandığı bir dönemde, 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı'nın yıldönümünde; Hak, hukuk ve adalet arayışımız, basın özgürlüğü tesis edilmeden, demokrasi için tüm devlet kademelerinin ortak çalışması olmadan bir sonuca ulaşması mümkün değildir. Kamuoyuna bilgi aktarma görevini özgürce yapmaya çalışan basınımızın olacağı günlerin olması inancıyla, 24 Temmuz'u; tutuklu gazetecilerin özgürlüğüne kavuştuğu, işsiz gazetecilerin olmadığı, baskı ve dayatmalardan arınmış özgür basın ve demokrasimiz açısından geriye gitmediği bir gün olması dileğiyle Türk Basınından Sansürün Kaldırılması Günü'nde Tüm Basın Mensubu ve emekçilerinin 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutluyorum."

KAMİTOĞLU: 'BAĞIMSIZ VE ÇOK SESLİ BASIN DEMOKRASİNİN EN GÜZEL GÖSTERGESİDİR'

Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu, basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutladı. Kamitoğlu açıklamasında; "İlk kez 24 Temmuz 1908 tarihinde basından sansür kaldırılmış ve o gün gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış; sansür de ağır suçlardan biri sayılmıştır. Bu nedenle her 24 Temmuz 'Basın Bayramı' olarak kutlanmaktadır. Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez temel unsurlarından biri olan basın, toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Basın; tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını sağlamada, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda, kamu hizmetlerinin toplum adına denetiminde büyük bir güce sahiptir. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz bu gücü faaliyetlerimizi duyururken, çalışmalarımızı kamuoyu ile paylaşırken oldukça yakından hissediyoruz. Bu nedenle toplum açısından oldukça haber alma gibi önemli bir işlevi de yerine getirdikleri için ve basın özgürlüğü demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli olgudur. Basın özgür olmadığı sürece ülke için demokrasi ve insan haklarından bahsetmek de mümkün değildir. Toplum değerlerine sadık, hak ve özgürlükleri tarafsız uygulayan, bağımsız ve çok sesli basını demokrasinin en güzel göstergesidir. Bu vesile ile başta Zonguldak'ta faaliyet gösteren gazete, televizyon, dergi, radyo ve ajanslarda işlerini layığıyla yapan gazeteci ve haberci arkadaşlarımız olmak üzere tüm değerli basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, kendilerine sağlık, başarı ve esenlikler dilerim" ifadelerine yer verdi.

SEZER: 'BASIN MENSUPLARININ 24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI'NI, KUTLUYORUM'

Basın mensuplarının Basın Bayramı'na bir kutlama da MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı İbrahim Sezer'den geldi. Sezer açıklamasında; "Her yıl 24 Temmuz'da Basında Sansürün kaldırılması nedeniyle kutlanmakta olan Basın Bayramının 110. yıldönümüne gelmiş bulunmaktayız. 1876 yılında alınan bir kararla gazetelerin basılmadan önce sansür memurları tarafından kontrol edilmesinin, 24 Temmuz 1908 tarihinde 2. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle sona ermesi ve böylelikle basının toplum menfaatlerini gözeterek özgürce çalışmasını engelleyen ve temel işlevlerinden uzak kalmasına sebep olan sansürün kaldırılması nedeniyle Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1950 yılında alınan bir kararla her yıl 24 Temmuz'un Basın Bayramı olarak kutlanması, kamu görevini türlü zorluklara rağmen yerine getirmeye çalışan basın mensuplarımız için motive edici bir güç olmakla birlikte, demokrasinin vazgeçilmezi olan iletişim ve düşünce özgürlüğünün her şeye rağmen işlediğinin de göstergesi olmuştur. Bu vesileyle, basın ve yayın kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanların 24 Temmuz Basın Bayramı'nı, şahsım, dernek üyelerimiz ve şube personelimiz adına kutlarken, meslektaşlarınızdan ebediyete intikal edenleri de rahmetle anar, çalışmalarınızda başarılar dileriz" ifadelerine yer verdi.

Editör: Pusula Gazetesi