Açıklamalarda basının Türkiye ve Zonguldak için önemine dikkat çekilirken, tarafsızlık ve objektif haberciliğe de dikkat çekildi. 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla başta Zonguldak Valisi Ahmet Çınar olmak üzere, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, AK Parti İl BaşkanI Zeki Tosun, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci ve Karaelmas Gazeteciler Cemiyeti yazılı açıklama yayınladı. Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ise sansürün kaldırılışının 110'uncu yıl dönümü nedeniyle program hazırladıklarını duyurdu.

VALİ ÇINAR: "DEMOKRASİLERİN GELİŞMESİNDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNEMLİDİR"

Basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken ve basın mensuplarının zor şartlar altında bir kamu görevini yerine getirdiklerine dikkat çeken Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, "Toplumun aydınlatılması, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve kamuoyu oluşturulmasında önemli bir kamusal görevi yerine getiren basın; demokrasimizin önde gelen kurumlarındandır. Basının toplumu yönlendirebilen bir güç olduğu değerlendirildiğinde demokrasilerin gelişmesinde basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Basında sansürün kaldırılmasından sonra Türk basını, gelişerek büyük bir yol kat etmiş, ülkemizde en çok ihtiyaç duyduğumuz temel hak ve özgürlüklerin korunması ve kullanılmasında önemli katkıları olmuştur. Yine, toplumu her zaman doğru ve eksiksiz bilgilerle aydınlatan, bir anlamda yol gösteren basın; kamuoyunda gereken güven ve saygıyı hak etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle büyük emek ve özveri göstererek zor ve o ölçüde önemli bir kamu görevini yerine getiren basın mensuplarımızın basın bayramını en içten duygularımla kutluyor, bundan sonraki çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutlayarak, yazılı bir açıklama yaptı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 24 Temmuz Basın Bayramı'nın önemine değinerek, "Basının, doğru, güvenilir, tarafsız ve nitelikli haber yaparak bunu topluma objektif bir şekilde yansıtmak gibi önemli görevleri vardır. 1908 yılında basında sansürün kaldırılması için verilen mücadelenin yeri ve önemi büyüktür. Tarihte de yer alan bu önem ve sorumluluk, içinden geçmekte olduğumuz süreçte ise basının toplumdaki yerini daha önemli hale getirmiştir." dedi.

AKDEMİR: "İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜ, ŞEFFAF YÖNETİMİN YAPI TAŞIDIR"

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yapmış olduğu açıklamada şu görüşlerine yer verdi: "Toplumsal değerlerimize saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini koruyup gözetmeyi temel görev sayarak halkımızın doğru bir şekilde haber alma ihtiyacını sağlayan basın kuruluşları ve emekçileri, aynı zamanda demokrasimizin güçlenmesine de büyük katkı sağlamaktadır. Çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazı 'iletişim özgürlüğü' şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarındandır. Basın, yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Görevini, toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla yerine getiren özgür basın; demokrasinin en etkili ölçülerinden biridir. Bu duygu ve düşüncelerle basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü kutlar, bilginin elde edilmesi, topluma ulaştırılması, yazılı, görsel ve işitsel kamuoyunu bilgilendirme görevini başarıyla yerine getiren basın mensuplarımızın basın bayramını kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım."

TOSUN: "ÖZGÜR BASININ DEMOKRASİNİN GÜVENCESİ"

AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü ve Basın Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınlayarak, toplumun değerlerine saygılı, kişi haklarına ve özgürlüklere saygılı olan özgür basının demokrasinin güvencesi olduğunu söyledi.

Zeki Tosun açıklamasında toplumun sağlıklı haber alabilmesi ve olaylara farklı açılardan bakabilmesi adına basın mensuplarının tarafsız ifade özgürlüğünün olması elzem olduğunu belirterek şu görüşlere yer verdi; "Ülkemizde maalesef bir dönem basına sansür uygulaması getirilmiş fakat 24 Temmuz 1908 tarihinde bu uygulamaya son verilmiştir. Kamuoyunun bilgilendirilmesi ve aydınlatılması gibi önemli bir görevi yerine getiren basının özgür olması son derece önem taşımaktadır. Toplumumuzun sağlıklı haber alabilmesi ve olaylara farklı açılardan bakabilmesi için basın temsilcilerimizin tarafsız ifade hürriyetinin olması şarttır. Her türlü fikrin özgürce tartışılması ve basın temsilcilerimizin her durumu kamuoyuna tarafsız aktarması konusunda önemli ilerlemeler olmuştur. Basın mensuplarımızın evrensel etik değerler kapsamında çalışmalarına devam edeceklerine inancım tamdır.

Bu duygularla Basında sansürün kaldırılışının 110. Yıldönümü ile basın çalışanlarının bayramını kutlarken, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden gazetecilere Allah'tan rahmet diliyorum."

SEMERCİ: "BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜ BASIN BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜ TOPLUM DEMEKTİR"

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Basında Sansürün Kaldırılışının 110.yıldönümü ile 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada "Basında sansürün kaldırılışının yıldönümü olan 24 Temmuz, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın ve demokrasinin yaşamasını, gelişmesini sağlayan önemli günlerden biridir. Bağımsız ve güçlü bir basın, toplumun her anlamda gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunan önemli bir araçtır. İlçemizde, bölgemizde ve ülkemizde yaşanan olaylardan, gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan basın, aynı zamanda toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine de katkı sağlamaktadır. Bilginin topluma ulaştırılmasında doğru, tarafsız ve ilkeli yayın anlayışıyla büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren değerli basın çalışanlarımız her türlü övgü ve takdiri hak etmektedirler. Zor ve önemli bir görev yürüten basın mensuplarımızın daha iyi koşullarda mesleklerini yapabilmeleri son derece önem taşımaktadır. 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının 110'uncu yıldönümü vesilesiyle kıymetli basın mensuplarımızın '24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı en içten duygularımla kutlar, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar dilerim" dedi.

KGD: "GAZETECİLERE SAYGI GÖSTERİLMELİDİR"

Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, Basından Sansürün Kaldırılışının 110. Yılı ve Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "24 Temmuz, Türk Basını'nda sansürün kaldırılışının yıldönümüdür ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğunda "Gazeteciler için de bir gün belirleyelim" düşüncesi ortaya atılmıştır. 24 Temmuz tarihi, II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 1908'de Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarının denetimi dışında çıkarılmış olduğu gündür. Bu nedenle 24 Temmuz günü Basın Bayramı olarak belirlenmiştir. Basının özgür konumunu gölgeleyerek temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasını ve özgür düşüncelerin gelişmesini engellemeyi ifade eder. Görevini, toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla yerine getiren özgür basın, demokrasinin en etkili ölçülerinden biridir. Özgür, bağımsız, çok sesli bir yazılı ve görsel basın, demokrasinin güvencesidir. Ekonomik zorluklar nedeniyle basın çalışanları zor durumda kalmakta, birçok genç muhabir henüz mesleğin başında meslek aşkını kaybedip başka işlere yönelmek veya kirletilen bir sistem içinde görev yapmak zorunda bırakılmaktadır.

Gazeteciliğin kıstaslarının tam olarak yerleştirilemediği ülkemizde ve ilimizde, kişi ve kurumların kendi medyasını oluşturma düşüncesinin basının ruhuna darbe vurduğu örneklerle görülmüş bu yaklaşım basının yozlaşmasını tetiklemiştir. Bürokrasi, siyasi mekanizmalar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve kamuoyunun tutumu da gazeteciliğin daha sağlıklı sürdürülebilmesi için çok önemlidir. Gazetecilerin mesleki sorumluluklarının gereği insan hak ve hürriyetlerine saygı göstermesi ne kadar temel bir gereksinim ise aynı saygının gazeteci arkadaşlarımıza da gösterilmesi gerekmektedir. Aynı anlayışı, hiç kuşkusuz gazetecilerin de birbirlerine karşı göstermeleri durumunda toplumsal duyarlılık daha fazla gelişecek ve toplumsal duyarlılık artacaktır. Gazetecilik, halkı bilgilendirme doğrultusunda, farklı düşünce ve görüşlere saygı duymayı, halkın ekonomik, sosyal, kültürel, sağlık, kentsel sorunlarına ve beklentilerine cevap verecek mücadeleyi sürekli kılmayı ve halk adına denetlemeyi zorunlu kılar. Kamuoyunun bu bağlamda, gazetecilik ilkelerinden uzak, günübirlik çıkarlar adına sürdürülen yayınlara karşı seçici davranmaları gerçek basın emekçilerinin arzusudur.

Yerel basında sadece egemen siyasetçiler değil, her ses kendine yer bulabilmeli yapılanlar ya da yapılamayanlar, tüm olup bitenler daha şeffaf bir şekilde gözler önüne serilebilmelidir.

Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak, basının güçlü olmadığı bir yerde bazı gerçeklerin karanlıkta kalmaya mahkum olacağını bunun da sansürlemeyi yapanlar başta olmak üzere kimseye yarar sağlamayacağını hatırlatıyor, çok sesliliğin sürdürülmesine herkesin olumlu yönde destek vermesini bekliyoruz. Gece-gündüz demeden, günün her saatinde, mesai kavramı gözetmeksizin büyük bir özveriyle çalışan, zor ve adil olmayan şartlarda üstlendikleri kamu görevini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm üyelerimizin ve basın camiasının bu anlamlı gününü kutluyor, basına karşı bu özveriyi gösterenlere teşekkür ediyor ve aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz."

ZGC BASIN BAYRAMI'NI 110'UNCU YIL ETKİNLİKLERİ İLE KUTLUYOR

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) 24 Temmuz Basın Bayramı ve sansürünün kaldırışının 110. Yılı etkinliği kapsamında program düzenliyor. Basın mensuplarının güvencesi olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu'na bağlı olan ZGC, 24 Temmuz Basın Bayramı'nu şu etkinliklerle kutlayacak; Saat 11:00-Atatürk Anıtı'na çelenk konulması. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması. Basın Bildirisinin okunması. Saat 11:15-Zonguldak Valisi Ahmet Çınar'ı ziyaret. 12:00- Basın mensupları ile yemek. Saat 14:00-17:00 ZGC Genel Merkezi Bayram Tebrikleri kabulü. 17:00 Basın mensuplarına yönelik yabancı dil eğitimi sunumu.

Editör: Pusula Gazetesi