Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde eğitim-öğretim veren Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Fen Lisesi Müdürü Recep Islak, görevinden alındı, Filyos Melek-Ahmet Şanlı Anadolu Lisesi'ne tarih öğretmeni olarak sürgün edildi. Recep Islak, Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na itiraz ederken, yürütmeyi durdurmak için de mahkemeye başvurdu.

PERŞEMBE'YE OKUL YAPILMASINI SAĞLADI

Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen üyesi de olan Recep Islak, 1995 yılında başladığı mesleğinde ilk görev yeri İskenderun oldu. Daha sonra zorunlu hizmeti için 1998-2000 yılları arası Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün isteği ile Karayün İlköğretim Okulu'nda okul müdür vekili olarak görev yapan Islak, bu süreçte başarılı çalışmalarından dolayı kendisine Ulaş Bölge Yatılı Okul Müdürlüğü teklif edildi, fakat anne-babasının Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yalnız kalmalarından dolayı bu teklifi kabul etmedi ve Zonguldak'a tayini çıktı.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinin Nebioğlu beldesinde 2000-2004 yılları arası öğretmen ve müdür yardımcısı olarak görev yapan Islak, 2002'de girdiği okul müdürlüğü sınavında, Zonguldak'ta birinci, Türkiye'de üçüncü en yüksek puanı alarak kazandı. 2004 yılında kendisinin de okuyup mezun olduğu okula, okul müdürü olarak atanan Islak, 2010 yılına kadar bu okulda müdür olarak görev yaptı. Bu süreçte Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırımları olan Kayserili işadamı Rifat Güpgüpoğlu ile tanışarak; güvene, sevgiye, saygıya dayalı bir ilişki kuran Islak, merhum Belediye Başkanı Burhan Alibabaoğlu ile birlikte Rifat Güpgüpoğlu'nu ikna ederek, Perşembe'ye hayırsever tarafından bir okul kazandırılmasına yardımcı oldu. Yine bu ilişki sayesinde kendi döneminde Perşembe Lisesi'nden üniversiteyi kazanan öğrencilere işadamı tarafından karşılıksız burs verilmesini sağlayan Islak, Perşembe Lisesi'nin 35 yıllık tarihinde ilk defa bu okuldan Hukuk Fakültesini kazanan iki öğrenci çıkartma başarısını yakaladı.

GÖREV YAPTIĞI OKULLARDA BAŞARIYI ARTIRDI

Islak'ın zamanında sportif başarıda okul önlerdeydi. Özellikle güreş alanında defalarca Zonguldak il birinciliği ve il dışından madalyalar kazanıldı. Okul, sosyal etkinliklerde de çok aktifti. Islak'ın zamanında özellikle 19 Mayıs Atatürk'ü anma gençlik şölenleri gece programları düzenledi, bu gecelere 3-4 bin kişinin katılmasını sağladı. Fakir, ama başarılı öğrencileri, kurduğu iyi ilişkilerle ücretsiz dershaneye gönderdi. 2010 yılında müdürlerin zorunlu yer değiştirmeleri sonucunda Çaycuma ilçesinin Karapınar beldesine okul müdürü olarak atandı. Perşembe Lisesi'nden ayrılırken, Okul Aile Birliği hesabında 2010 yılında 95 bin TL para bıraktı (Bugünün değeri ile bu paranın karşılığı 300-350 bindir). Okula atandığında Karapınar Lisesi'nde toplam 60-70 öğrenci vardı. Karapınar'daki lisenin öğrenci azlığından kapatılması konuşuluyordu. Rifat Güpgüpoğlu ile güzel ilişkisini değerlendirerek, Karapınar Lisesi'ne ve Karapınar İlköğretim Okulu'na okul binasının yetersiz gelmesinden dolayı prefabrik binada eğitim gören öğrenciler için iki tane yeni okul binası kazandırılmasına yardımcı oldu. Bu bina ile okulun büyümesi ile okulun Çok Programlı Liseye çevrilmesi sağlandı. Karapınar'da, Çaycuma'da hiç olmayan Çocuk Gelişimi Bölümü'nü, Batı Karadeniz Bölgesi'nde hiç olmayan Harita Kadastro Tapu Bölümlerinin açılmasına öncülük yaptı. Bu vizyonla okulun öğrenci sayısı 200'e yaklaştı. Sadece Çaycuma merkezden 65-70 öğrenci bu okula gelmeye başladı. Üniversite sınavlarında her daim sonlarda olan Karapınar Lisesi'ne, Zonguldak ilindeki tüm genel ve meslek lisesi arasında puan ortalamasında iki kez birincilik kazandırdı.

MOBBİNG UYGULANDI

2013 yılında çıkan müdürlerin değerlendirmesi sonucu; öğretmen, Okul Aile Birliği ve öğrencilerden tam puan alarak, o zaman ki adı "Çaycuma TSO Anadolu Lisesi", bugünkü adı "Çaycuma TSO Fen Lisesi"ne müdür olarak atandı. İşte ne olduysa, okul Fen Lisesi'ne dönüştürülünce bu süreçten sonra olmaya başladı. Çünkü okul Fen Lisesi olunca, kıymeti ve önemi arttı. Taliplileri arttı. Birilerinin getirilmesine karar verildi. Bunun içinde Recep Islak yenmeliydi. Okul, Anadolu Lisesinden Fen Lisesine dönüştürülünce, okuldaki tüm öğretmenler Fen Lisesine geçirildi. Tek geçirilmeyen, Anadolu Lisesinde bırakılan Recep Islak oldu. Bu durumu sineye çekmek ve art niyeti görmemek mümkün değildi. Sonra her fırsatta ufacık bir durumda direk İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir tarafından mobbing uygulanmaya başlandı.

Bundan sonra süreç hızla ilerledi, okul müdürünü okuldaki hizmetlerin dahi şikayet ettirilmesi, bunun sonucunda istediklerinin yapılması sağlandı. Okula, Filyos'tan gelen İŞKUR çalışanı bir kadın, okul müdürünü şikayetten hemen sonra okul müdürüne tek bir şey sorulmadan Filyos'taki evinin yakınında bir okula verildi. Saltukova'da çalışmak isteyen bir öğretmen, okul müdürünü şikayet eder etmez, Saltukova'ya verildi. Öğretmenlerle okul müdürünün olmadığı bir toplantı yapılarak, öğretmenler okul müdürüne karşı kışkırtılmaya çalışıldı. Ve bir süre sonra da okula iki tane müfettiş gönderildi. Sanki Recep Islak, okula çalışmaya başlamasından sonra bir ajanda tutulmuş gibi iki sene önce okuldan kaçtığı için bir kız öğrenciye kızmış, okula saç-sakallı gelen bir öğrenciyi sertçe uyarmış, derse geç giren öğretmenleri toplu halde yüksek ses tonuyla uyarmış, TÜBİTAK'ta iki dalda derece yapmış okul olduğu için tebrik edileceğine, "efendim coğrafyadan ikinci, matematikten dördüncü olmuşsunuz, tanıtım broşürüne matematiği üstte yazmışsın, iki yıl önce üniversite sınavına girecek öğrencilere mangal partisi vermiş, bazı öğrenciler ayakta kalmış" gibi incir çekirdeğini doldurmayacak ithamlar ve bu ithamların içini dolduran muhakkiklerin düzenlediği raporla 20 yıldır üstün başarı ile yaptığı müdürlükten alındı.

BAŞARI, CEZASIZ KALMADI!

Islak, okula geldiğinde hiçbir öğretmen üniversite kurslarında görev almak istemedi ve kurslar açılamadı. Çünkü ana branş öğretmenlerinin derdi, özel ders... Peki, parası olmayan öğrenciler ne yapacaktı? Islak da, başka okullardan tecrübeli, bilgili, branşında kendini kanıtlamış öğretmenleri ikna ederek, yaz-kış öğrencileri üniversiteye hazırlamak için kurslar açtı. Fen Lisesi ve öncesi Anadolu Lisesinde gelir gelmez okula "Beyaz Bayrak", ardından "Beslenme Dostu Okul" sertifikası kazandırdı. Çaycuma'da liseler arasında bu belgeleri ilk kazanan okul oldu. TÜBİTAK'ın liseler arasında düzenlediği bilimsel yarışmalara birçok kez katıldı ve dereceler kazandı. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Zonguldak'ta hem de iki alanda birden bölge elemelerini geçebilen tek okul oldu. Yine 2016 yılında üniversite sınavında bir öğrenci, Çaycuma tarihinde bir ilk olarak 50 matematik sorusunda 50 net, 30 geometri sorusunda 30 net, yani toplamda 80 net çıkarma başarısını gösterdi. Islak'ın görev yaptığı süreçte 2015 ve 2016 yıllarında okulun üniversite başarı ortalaması sürekli yükseldi. Sportif branşlarda 70'e yakın madalya ve kupa kazandı, Zonguldak'ı il dışında defalarca temsil edildi. Islak'ın okulda açtığı kampanyalarda Zonguldak Kömürspor için yardım kampanyası başlatıldı. 2017 yılı ise, uygulanan bu "mobbing" nedeniyle bu başarıların düştüğü yıl oldu.

Editör: Pusula Gazetesi