Projenin maliyetini de açıklayan Çakır ilk olarak Belediyeler Su Birliği kurulması gerektiğini ifade etti. Çakır konu ile ilgili şunları söyledi; "Geçen hafta Vali beyin Çaycuma'da muhtarlarla yapmış olduğu buluşmada küresel ısınma nedeni ile su kaynaklarının azaldığı bazı muhtarlarımızın köylerin su ihtiyacının tankerlerle karşıladığı dile getirilirken Vali beyinde liman projesi nedeni ile bölgede nüfus artışı olacağını dolayısı ile suya olan ihtiyacın yakıcı bir şekilde artacağı görüldü.

İlçe, belde ve köylerin su ihtiyacı büyük oranda yer altı su kaynaklarından karşılanmaktadır. Sondajlarla, dalgıç motorla üretilen su, demir elementi ve kireç yönünden zengin olduğundan tıbbi yönden ciddi zararlara yol açmaktadır.

Muhtarlar Derneği Başkanı Ekrem Çelen'den aldığım bilgi su ve kalorifer tesisatlarının 6 yıl gibi bir süreçte deforme olup değişime ihtiyaç duyulduğu yönündedir. Ayrıca evlerdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, su ve kalorifer tesisatları bu sulardan olumsuz etkilenmektedir. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak evlerimizi içme suyu kalitesinde suya kavuşturacak bir projeden bahsetmek istiyorum. Devrek'in Dirgine Köyündeki iki adet baraj bir adet arıtma tesisi projesi DSİ'nin geçmiş yıllarda yapmış olduğu ve ihale aşamasına gelmiş bir projedir. Şu anda bu proje bekliyor.

Bunun için Belediyeler Su Birliği kurulması gerekiyor. Bu birlik Belediye başkanları ve köyleri temsilen İl Özel İdaresi'nden bir yetkilinin katılacağı bir oluşumla oluşturulacak. DSİ ve Belediye Su İşleri arasında yapışacak protokol ile DSİ proje ihalesine çıkacak. Bundan sonraki aşama merkezi bütçeden ödenek tahsisi olacak. En önemli mesele Belediyeler Su Birliği'nin kurulmasıdır. Vali Beyin koordinatörlüğünde bu olayın gerçekleşeceğini düşünüyorum.

Bu projenin yaklaşık maliyetinin 600 milyon lira civarında olduğu bilgisini aldım. Bu konuda İl Genel Meclis Üyesi arkadaşım Ramis Muslu ile il müdürlünde girişimlerimiz oldu. Su Birliğinin paydaşları Belediye başkanlarım ve Özel İdarenin vereceği bir temsilciden oluşacaktır. DSİ tarafından proje tamamlandıktan sonra maliyeti olan 600 milyon lira 30 yıl gibi bir zaman zarfında merkezi bütçeye tahsilatı gerçekleştirilecek, paydaşların bütçe büyüklükleri, kullandıkları su oranına göre tespit edilecek meblağlar ölçüsünde 30 yılda merkezi bütçeye ödenmesi düşünülmektedir. Böyle önemli bir proje paydaşların üzerinde önemli bir yük gibi görünse de bir şekilde orta yolun bulunacağına inanıyorum. Bir kısmı merkezi bütçe üzerinde bırakılabilir.

Unutulmasın ki su altın değil elmas değerindedir. Bu projeyi başta bölge Milletvekilimiz Ahmet Çolakoğlu'nun sahiplenmesini bekliyorum. Tabiki sadece Sayın vekilimizin üzerinde bırakılabilecek ve onun taşıyacağı bir yük değildir. Başta muhtarlarımız olmak üzere Belediye başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ile genel meclis üyeleri ile komple bu talebi ortaya koymamız gerekir. Bu vesile ile başta Çaycumalı hemşerilerim olmak üzere tüm yurttaşlarımızın yeni yılını kutlar, mutluluk ve esenlik dolu bir yıl dilerim".