Bakır kalaylama bakır eşyaların iç yüzeyine genellikle bakır tencereler, yemek yenilen bakır kapların iç kısmına yapılmaktadır. Bakır kalaylama belirli aralıklar ile yapılması zorunlu bir işlemdir. Bu işlem yapılmaz ya da kalaylanmamış bir bakır kaptan yemek yenilir ise kişi bakır zehirlenmesi yaşar hatta bu durumdan dolayı hayatını kaybedebilir. Peki bakır kalaylama nasıl yapılır?

1- Yüksek ısıda bakır kabın temizlenmesi

Bakır kaplar kalaylanmadan önce mutlaka yüksek açık ateşte ısıtılır. Bu işlem genellikle bakırın üzerinde bulunan yağlardan tamamen kurtulması için yapılır. Aynı zamanda ısıtma işlemi ile bakır yüzeyi farklı maddeler tarafından da iyice temizlenir.

2-Bakırın düzeltilmesi

Isıtma işleminin hemen ardından genleşen bakırın yüzeyinde meydana gelen pürüzlerin giderilmesi için bakır kaplar düzeltilir. Bu işlem işinin ustası kişiler tarafından ahşap çekiçler ile yapılır. Çok zahmetli olan bu iş aynı zamanda kalayın daha kolay bir şekilde absorbe olmasını sağlamaktadır.

3-Bakırın kalaylanması

Kalaylama işlemi en son basamak olarak gerçekleştirilmektedir. Bu basamak için yüksek derecede ateş gerekmektedir. Bakır kap kalaylanmak üzere yüksek ateş üzerine bırakılır. İyice ısıtılan bakır kap üzerine kalay çubuk konulur ve bakır yüzeyin etrafında iyice gezdirilir. Kalayın homojen bir şekilde dağılmasını sağlamak amacıyla kalay pamuğu ile bakır yüzeyinin üzerinden geçilir.

Bu işlemin tam olarak gerçekleşebilmesi için en az 10-15 defa yapılmalıdır. Kalaylama işleminden sonra bakır kap soğumak üzere bekletilir. Bu esnada kesinlikle kaba su dökülmez. Su kalayın homojen dağılmasını engellemektedir.

Editör: Pusula Gazetesi