Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde Aşağıdağ köyü yakınlarında yapılan maden aramasının bakır değil altın olduğunu ileri süren Alaplı Çevre Platformu Sözcüsü Mustafa Sevim, "Resmi olarak bakır madeni arandığı fakat gayrı resmi olarak altın madeni arandığı iddia edilen yerle alakalı olarak, Bakanlıklara rapor hazırlayıp, bölgemizi tehdit edecek olan ve ekolojik dengenin bozulmasına karşı, insan hayatını tehdit eden olumsuzluklara karşı güç birliği içinde olduğumuzu duyururuz" dedi.

Alaplı Çevre Platformu Sözcüsü ve Alaplı Aşağıdağ Köyü Orman Kooperatifi Başkanı Mustafa Sevim, bölgede bakır madeni adı altında altın aramaları yapıldığının tespit edildiğini belirterek; konu ile ilgili değerlendirme toplantısı yaptı. Bölgede bakır madeni arama izni alan bir firma tarafından altın arandığı konusundaki iddiaların görüşüldüğü toplantıda konuşan Alaplı Çevre Platformu Sözcüsü Sevim; "Resmi olarak bakır madeni arandığı fakat gayrı resmi olarak altın madeni arandığı iddia edilen yerle alakalı olarak, Bakanlıklara rapor hazırlayıp, bölgemizi tehdit edecek olan ve ekolojik dengenin bozulmasına karşı, insan hayatını tehdit eden olumsuzluklara karşı güç birliği içinde olduğumuzu duyururuz" dedi.

"FİRMA ŞU ANA KADAR ALTIN REZERV ARAMASI İÇİN 12 KUYU AÇMIŞTIR"

"Bölgemizde bakır madeni adı altında altın madeni araması yapıldığı tespit edilmiş ve Alaplı Çevre Platformu olarak bu açıklamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir" ifadelerini kullanan Mustafa Sevim, "Alaplı'nın Aşağıdağ Köyü, Aydınyayla Köyü ve Gümeli beldesi yakınındaki Çanakderesi orman mevkiinde bakır madeni arama izni alan Centerra Gold adlı Amerikan şirketi ve Akca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat Limited Şirketi'nin bakır madeni arama bahanesiyle bölgede altın aradığı konusunda kamuoyuna yansıyan bilgileri değerlendirmek üzere bir araya geldik. Firmanın internet sitesinde yer alan fakat sonrasında kaldırılan 'Yamaç' projesi adı altında yayımlanan 2017 ve 2018 verilerinde de altın (AU) değerleri açıkça belirtilmektedir. Yaklaşık 3 yıldır burada faaliyette bulunan firmanın; Alaplı'da ve çevre ilçelerde kamuoyuna yansıyan şekliyle; altın rezervi için şimdiye kadar 12 kuyu açtığı saptanmıştır. 2017 yılında, bu maden ocağının altın aradığı gerekçesi ile Zonguldak İdare Mahkemesi'ne yaptığımız başvuru devam etmekte olduğundan, anılan yerde altın çıkarılması yönünde ciddi bulgulara rastlandığı dikkat çekmektedir. İlçemizin hemen yakınında bulunan ve doğal zenginlikleri ile emsali az ormanlara sahip bölgede altın madeni çıkarılması konusunda, kuyu açma esnasında kullanılan bentonit ile daha sonra kullanılması kaçınılmaz olan siyanür maddelerinin yaratacağı tehlike, bizim Kaz Dağları ve Bergama Altın Madeni alanlarında yaşanan talan ile karşı karşıya kalacağımız anlamını taşımaktadır. Alaplı; ormanlarında 26 çeşit ağaç, 5 çeşit balık, 16 kuş türü ve bitki yapısıyla ülkemizin en zengin doğasına sahip olduğu gibi, bu mevkiide altın çıkarılması halinde Alaplı'yı besleyen su kaynaklarından siyanürlü su içmemiz de kaçınılmaz olacaktır. Değerli Alaplı halkının en önemli geçim kaynağı olan fındık ürünü, bu yıl 15 bin ton olarak tahmin edilmektedir. Bu fındığın 7-8 bin tonu bu alandan alınmaktadır. Bugün 7 bin ton fındık, reel değerin altında 15 TL'den alındığında; 100 milyon TL bölge halkımızın gelir kaynağını oluşturmaktadır.

Bizler bu durumun; Aşağıdağ ve çevre köylerimiz olan Gürpınar, Tokçalı, İsafakıhlı, Demirciler ve onların da yanlarında bulunan onlarca köyümüzün yaşamına olumsuz etki edeceği kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

"RAPOR HAZIRLAYIP İLGİLİ BAKANLIK VE BİRİMLERE BİLDİRECEĞİZ"

Siyasi parti liderleri ve sivil toplum kuruluşları ile hiçbir siyasi amaç olmaksızın Alaplı için bir araya geldiklerini belirten Mustafa Sevim, "Alaplı Çevre Platformu oluşumu için bir araya gelen; AK Parti Alaplı İlçe Başkanımız Sayın Mustafa Yavuz, CHP Alaplı İlçe Başkanımız Sayın Hüseyin Tosun, MHP Alaplı İlçe Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Metin Mudanya, SP Alaplı İlçe Yöneticimiz Sayın Ramazan Sarıkaya, İYİ Parti Alaplı İlçe Başkanımız Sayın Emrullah Erdoğan, Sayın ilçe başkanlarımız, Alaplı Ziraat Odası Başkanımız Sayın Şeref Türkoğlu, Alaplı Esnaf Kefalet ve Şoförler Odası Başkanımız Sayın Kemal Çam, Aşağıdağ Orman Kooperatifimizin mensupları, Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanımız Sayın Doğan Bostancı, Alaplı Gazeteciler Derneğimizin mensupları, Ereğli Gazeteciler Derneği 2. Başkanımız, Atatürkçü Düşünce Derneği mensuplarımız, Eğitim Sen Alaplı Temsilciliği mensuplarımız, Orman Mühendisi Sayın Metin Bardız, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin ile Gümeli Belde Başkanı Ahmet Saydam'ın da içimizde olduğu çevreye duyarlı bizler, Aşağıdağ Köyü ve Aydınyayla, Gümeli yaylalarına yakın ormanlarda inceleme yapmak üzere; çeşitli branşlardaki mühendislerimiz tarafından yapılacak ciddi bir araştırma ile, bu havzada gayrı resmi olarak altın madeni arandığı iddia edilen yerle alakalı olarak Çevre Bakanlığı'na, Orman Bakanlığı'na, Tarım Bakanlığı'na, Enerji Bakanlıklarına rapor hazırlayıp; bölgemizi tehdit edecek olan ve ekolojik dengenin bozulmasına karşı, insan hayatını tehdit eden olumsuzluklara karşı güç birliği içinde olduğumuzu kamuoyuna ve değerli Alaplı halkına duyururuz" ifadelerini kullandı.

"TOPLANTILARLA HALKI BİLGİLENDİRECEĞİZ"

Vatandaşları bilgilendirme toplantıları ile bilgilendireceklerini ve konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten Mustafa Sevim konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu amaçla; Alaplı Çevre Platformu Sözcüsü olarak benim başkanlığımla; ilgili kurumlara ve kuruluşlara yapılacak faaliyetlerde Aşağıdağ ve çevre köylerde yapılacak bilgilendirme toplantılarına destek vererek; yaşanabilir bir Alaplı için el ele verdik. Bu toplantımızdan sonra, önümüzdeki günlerde, ilgili maden şirketinin altın arama konusunda yaptığı çalışmaların ilgili Valilik ve Kaymakamlık aracılığı ile öğrenilmesi çalışmalarımız başlayacaktır. Bizler; siyasi ilçe başkanları, meslek odaları, sivil toplum kurumları başkan ve temsilcileri olarak, Alaplı Çevre Platformu etrafında; siyasi amaç gözetmeksizin, yaşanabilir bir Alaplı adına kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz."

Editör: Pusula Gazetesi