Zonguldak'ın Kozlu ilçesine bağlı Ilıksu mevkii başta olmak üzere pek çok yerdeki taşocaklarının denize veya su kaynaklarına kaç kilometre olduğu hakkında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sorular yöneltmiştik

İŞTE O HABER...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, taş ve maden ocaklarının, denize, su havzalarına ve karayollarına 2 kilometre uzaklıkta olmasına ilişkin çıkardıkları genelgeyi sıkı takip ettiklerini vurguladı. Ancak o açıklamalar, Zonguldak'ın Kozlu ilçesine bağlı Ilıksu mevkii başta olmak üzere pek çok yerdeki taşocaklarının denize veya su kaynaklarına kaç kilometre olduğu sorularını akla getirdi.

Orman alanları içerisinde taşocakları veya maden ocaklarının açılması konusunda çok hassas davrandıklarını belirten Bakan Veysel Eroğlu'nun yaygın basında yer alan açıklamaları, Zonguldak'ı yakından ilgilendiriyor. Bakan Eroğlu'nun bu açıklamalarının ardından Ilıksu'da iki farklı noktada işletilen, Ilıksu Plajı'na ve doğal kaplıca suyunun çıkış noktasına çok yakın mesafede bulunan iki ayrı taşocağı geldi.

İki kilometre sınırına uymayan bu taşocaklarıyla ilgili nasıl bir işlem yapılacağı merak ediliyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu'na çağrıda bulunuyor ve fotoğrafta görülen Aralel İnşaat'a ait taş ocağının denize kaç metre olduğunu, bu cennetin nasıl katledildiğini soruyoruz.

İŞTE O AÇIKLAMA...

Bakan Eroğlu adına Orman Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliği'nden gönderilen açıklama şöyle:

"Gazetenizin 18 Mart 2017 tarihli sayında yer alan 'Burası Kaç Metre Bakan Bey?' başlıklı haber ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzce aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

Habere konu yer, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Saka Köyü, Ilıksu mevkiinde, Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü hudutları dahilinde olup, 24.05.2011 ve 26.09.2013 tarihli olurlarla ormanlık alanda maden tesis, altyapı ve işletme izni verilmiştir.

Orman Kanunun 16. Maddesi kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğünden alınmış II A grubu maden işletme ruhsatına istinaden 16.02.2020 tarihine kadar izin verilmiştir.

İzin sahasındaki faaliyetler için Zonguldak Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından 21.03.2011 tarihinde verilmiş 'Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir Kararı' bulunmaktadır.

İzin sahalarında yapılan kontrollerde herhangi bir aşım ve usulsüz kullanımın söz konusu olmadığı gözlemlenmiştir. İzin sahibi tarafından tanzim ettirilerek taahhüt altına alınan Rehabilitasyon Projesi kapsamında çalışmalar İdaremizce takip edilmektedir. Madencilik faaliyeti bittiğinde saha izin sahibince ağaçlandırmaya uygun hale getirilerek idaremize teslim edilmesine müteakip saha ağaçlandırılacaktır.

Haberde bahsedilen mesafe ile ilgili Bakanlık Genelgesi 3 Mart 2014 tarihinde yayımlanmış olup, izin ise 2011 ve 2013 yıllarında verilmiştir. Genelgeden sonra sahada verilmiş herhangi bir izin bulunmamaktadır."

Editör: Pusula Gazetesi