Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin enerji üretiminde yerli kaynaklara dönmesi gerektiğini söyledi. Enerjide kömürün önemine de dikkat çeken Bakan Albayrak, "Türkiye'de 15 milyar ton kömür var. Dünyada elektrik üretiminin yüzde 35-40'ı hala kömürden. Kömür, hala enerjide ana omurga. Kömürü herkes kullanıyor. En çevreci ve temiz, AB kriterlerine göre değil, artık onları kriter almıyoruz" açıklamasında bulundu.

Türkiye'de yerli kaynaklarla bir şey yapılmaya kalkışıldığında her zaman bir operasyon, bir karalama kampanyası yapıldığına dikkat çeken Bakan Berat Albayrak, "Çok ilginç bir örnek vereceğim. Türkiye'de yerli ve milli olana öyle bir karalama kampanyası yapılmış ki. Her alanda yerli ve milli olan her şeye operasyon yapılmış. Türkiye'de 15 milyar ton kömür var. O kadar ilginçtir ki, ithal kömürden enerji yapılacağı için hiç eylem hiçbir şey yapılmıyor" dedi.

Madenciliğin parlayan yıldız olacağına dikkat çeken Bakan Albayrak, "Kömürcüler, madenciler hepsiyle görüştük. Eylül'e kadar altyapıyı oluşturup, yeni modeli ortaya çıkaracağız. Madencilikte yatırımcı dostu, istihdam dostuyuz. Madenciliği önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı yapmalıyız. MTA sondaj stratejisine çok büyük hedefler koyduk. Bu yıl bir milyon metre sondajı bitiriyoruz" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sondaj stratejisinde büyük hedefler koyduklarını belirterek, "Türkiye'nin altında-üstünde ne varsa bulacağız" dedi. Enerjinin Türkiye için önemli olduğuna dikkat çeken ve yerli enerji noktasında önemli adımlar attıklarını ifade eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Türkiye'de yerli ve milli olana öyle bir karalama kampanyası yapılmış ki. Her alanda yerli ve milli olan her şeye operasyon yapılmış. Türkiye'de 15 milyar ton kömür var. O kadar ilginçtir ki, ithal kömürden enerji yapılacağı için hiç eylem hiçbir şey yapılmıyor. Dünyada elektrik üretiminin yüzde 35-40'ı hala kömürden. Kömür, hala enerjide ana omurga. Kömürü herkes kullanıyor. En çevreci ve temiz, AB kriterlerine göre değil, artık onları kriter almıyoruz. Onlar çok geride kaldı. Artık çevreci kriterleri daha yukarıya taşıyoruz. AB kriterleri için yapmıyoruz, biz bu millet için yapıyoruz. Alkış almak, tebrik için de yapmıyoruz" açıklamasında bulundu. Albayrak, "Türkiye için enerji çok önemli. Halka dokunan kısmını doğru bir fotoğraf karesinde resmetmemiz gerekiyor. Resme baktığımızda büyük bir vizyonumuz var, ekonomik olarak 10 büyük ekonomiden birisi olmamız lazım. Enerji çok önemli... Türkiye enerji kaynakları açısından bakıldığından, dışarıya bağımlı... Ama bunu hep böyle mi kabullenmek zorundayız? Hayır, enerji olarak büyümemiz lazım. Yüzde 6-7 oranında enerjide büyümemiz lazım. Biz baktık ki Türkiye son 10 yılda 44 milyar dolar enerji ithal etmiş" diye konuştu.

"KAZAN-KAZAN SİSTEMİ..."

Yerli kaynakların keşfi için çalışılması gerekildiğine dikkat çeken Bakan Albayrak, "Milli enerji ve maden politikamızla yerli kaynakların keşfi için çalışmalıyız. Keşfetmek gerekiyor, tüm kaynaklarımıza sıkı sıkı sarılacağız. Enerji arz güvenliği, özel sektör, vatandaş... Herkesin kazanacağı kazan-kazan sistemini planladık. Bu noktada hem Türkiye'nin cari açığını düşürmemiz, hepsinden önemlisi Türkiye'nin yerli kaynaklarına kavuşması ve bağımlılığını düşüren bir ülkeye dönüşmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"KÖMÜR, ENERJİDE ANA OMURGA"

Yerli olan her şeye operasyonlar çekilmiş olduğuna dikkat çeken Albayrak, "Çok ilginç bir örnek vereceğim. Türkiye'de yerli ve milli olana öyle bir karalama kampanyası yapılmış ki. Her alanda yerli ve milli olan her şeye operasyon yapılmış. Türkiye'de 15 milyar ton kömür var. O kadar ilginçtir ki, ithal kömürden enerji yapılacağı için hiç eylem hiçbir şey yapılmıyor. Büyükelçi beni arıyor, 'Türkiye'ye yabancı yatırım getireceğiz' diyor. Ben de 'buyrun hay hay' diyorum. Ama yerli bir şey yaptığımızda eylemler yapılıyor. Dünyada elektrik üretiminin yüzde 35 yüzde 40'ı hala kömürden. Kömür hala enerjide ana omurga. Kömürü herkes kullanıyor. En çevreci ve temiz, AB kriterlerine göre değil, artık onları kriter almıyoruz. Onlar çok geride kaldı. Artık çevreci kriterleri daha yukarıya taşıyoruz. AB kriterleri için yapmıyoruz, biz bu millet için yapıyoruz. Alkış almak, tebrik için de yapmıyoruz. Siyasete giren bir insan için en zor imtihan bu. Eleştirilmek. Ben şu iki düşünce ve inanca ciddi bir şekilde bağlı bir insanım. 'İyilik yap denize at' Siz bunu insanlar için yapıyorsanız, bu bir araç. Çünkü sizin balıkla işiniz yok. Balık için mi atıyorsunuz o yemi? Hayır. İkincisi de 'Sıkıntı da yukarıya, rızıkta da aşağıya bakmak' İnsanların sıkıntısına bak, bir de benimkine bak diyorlar. Sıkıntı da hep yukarıya bakarım ben, Allah'a şükrederim. Allah taşıyamayacağımız yük vermez. Bugün varız, yarın yokuz" açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE'NİN ALTINDA-ÜSTÜNDE NE VARSA BULACAĞIZ"

Kömürcüler ve madencilerle geçtiğimiz hafta bir araya geldiklerine dikkat çeken Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz hafta maden toplantısı yaptık. Kömürcüler, madenciler hepsiyle görüştük. Eylül'e kadar altyapıyı oluşturup, yeni modeli ortaya çıkaracağız. Madencilikte yatırımcı dostu, istihdam dostuyuz. Tam mamulden, tam ürüne... Madenciliği önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı yapmalıyız. Çok iyi niyetli bir sektörümüz var ama daha dolanmamız gereken bir mesafe var. MTA sondaj stratejisine çok büyük hedefler koyduk. Bu yıl 1 milyon metre sondajı bitiriyoruz. Seneye 3 milyon, 2020'lerde ise yüzde yüzü bulmamız gerek. Türkiye'nin altında üstünde ne varsa bulacağız. Bulursak müthiş bir şey olacak, inşallah. Herkesin bir yoğurt yiyişi var. Herkesin hedefleri, söylenmeyenleri var. Siyaset öyle değil tabi. 'Çok konuşuyorsunuz, az iş yapıyorsunuz mantığı var' ama ben özel sektörden geldiğim için her polemiğe girmiyorum. Neymiş, kamu kuruluşları zarar ediyormuş. Kar etse de dert, zarar etse dert. Polemikten husus şu... Lafa bakmamız lazım, söyleyene yani... Biz bu bakanı nasıl polemiğe sokarız, ayağını nasıl kaydırırız. Biz bunlara bakmıyoruz, lafı söyleyene bakıyoruz. 2002'de 10 milyon kişinin oy verdiği AK Parti daha da güçleniyor. Bölgede çok önemli projeler yürütüyoruz. Doğu Akdeniz, TANAP, Türk Akımı... Bölge barışına katkıda bulanacak projeler, enerji arzına hitap ediyorsa, Rusya, Amerika, Çin herkesle görüşürüz. Ayrıca bölgedeki tek müttefikinin Türkiye olduğunu bilen Kuzey Irak'ın attığı adımlar ona ağır fatura olarak geri dönecek. Kuzey Irak'ın geri adım atması en iyi şey olacaktır. Kuzey Irak'taki referandum, ilişkileri sıkıntıya sokacaktır."

Editör: Pusula Gazetesi