Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Kanal Z Televizyonu'nda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Çağlayan'a yönelik bağış/makbuz sorularına çok net yanıtlar veren Hamdi Uçar, "Bağış partiye yapılmıştır, gerisi teferruattır. Konudan il başkanımızın da bilgisi vardır" dedi.

"150-200 CİVARINDA İNSANI İSTİHDAM EDECEĞİNİ SÖYLEYİNCE BEN DE HEYECANLANDIM"

Hamdi Uçar, bağış konusundaki süreci en başından başlayarak şöyle anlattı; "Alman bir şirket Çaycuma ilçemizde bir bölgede kenevir ile ilgili bir üretim yapmak için girişimde bulunduğunu söylediler. Kenevir üretimi ile ilgili bölgemizin de kenevir üretim alanının içerisine alınması münasebetiyle, böyle bir yatırım yapacaklarını söylediler. Yalnız kenevir üretimi ile ilgili iki yöntem var. Bir tanesi süreli, bir tanesi süresiz izin veriliyor bakanlık tarafından. Onlar da süreli izinle üretim yapmak istemediklerini, çünkü çok önemli ciddi bir yatırım yapacaklarını söylediler. Bana getiren arkadaşlar dediler ki 'Biz yetkililere ulaşamıyoruz. Bu konuda bize yardımcı olur musunuz?' dediler. 'Peki siz kimsiniz, nesiniz?' diye sordum kendilerine. Alman bir şirket olduğunu söylediler. Tercümanı tercüme ediyor. Çaycuma Karapınar'da yapacağı yatırımın projesini gösterdi bana. Ben heyecanlandım. 150-200 civarında insanı istihdam edeceğini, sera kenevir üretimi yapacağını, kimya sektörüne ürünler vereceğini söylediler. Hatta İsveç ya da İsviçreli bir firma ile anlaştıklarını söylediler. Ama mesafe alamadıklarını söylediler."

"MAKBUZUNUZU ALIRSINIZ BAĞIŞINIZI YAPARSINIZ DEDİK"

Yatırım konusunu Vali Erdoğan Bektaş ile de görüştüklerini belirten Uçar, şunları söyledi; "Benim ne yapmam gerekiyor?' dedim. 'Tarım Bakanlığı'na ulaşmamız gerekli' dediler. Biz Tarım Bakanlığı'nda ki yetkililere ulaştık. Gittiler, orada bir sunum yaptılar. Bu kenevir üretimi ile ilgilenen birimin başındaki müdürde Karabük'ten bir arkadaşımızmış. Bunlarla ilgilendiler, sonradan bana geldiler, 'Çok teşekkür ederiz. Biz burada mesafe kat edemedik. Biz süreli izin istemiyoruz, süresiz izin istiyoruz. Projemiz beğenildi, çok teşekkür ederiz' dediler. Bana bir kalemlik hediye ettiler. 'Bizim buraya yapacağınız yatırımlar ile ilgili herhangi bir sıkıntısınız herhangi bir probleminiz olursa ben buradayım' dedim. Bu işleri çok yakinen bildiğim için yatırım yapma niyeti ile gelip de farklı hedefi olan niyetleri olan bir sürü insan gördük. Bunun ciddi olduğunu söylediler. Biz de inandık. Hatta bunların Çaycuma'da bir firmayı almak istediklerini Sayın Valimizle de konuştuk. Böyle bir yatırım yapmak istediler, yapsınlar dedik. Alsınlar, bizde katkı verelim, destek verelim dedik. Madem paraları var. Sonrasında dediler ki, Bolu'da bir tavuk fabrikası alıyor, şurada şunu alıyor, burada bunu alıyor, falan böyle uçuk kaçık şeyler kullandılar. Sonrasında buna tercümanlık yapan arkadaş diyor ki; 'Bize çok destek verdiler, katkı verdiler diyor biz de onlara katkı verelim' diyor. 'Destek verelim' gibi bir ifade kullanıyor. Verirlerse, teşkilata bağış yapmak istiyorlarsa, teşkilata bağış yapmanın usül ve yöntemleri bellidir. Makbuzunuzu alırsınız bağışınızı yaparsınız dedik. Daha sonrasında bu tercümeyi yapanlar bu tercümeyi nasıl aktardı bilmiyoruz. Nasıl söylemişlerse, netice itibari ile bunlar teşkilatımıza o bahsedilen rakamı bağış yapmışlar. Makbuzunu da vermişler. Bugün değil, yarın vermişler."

"ZORLA PARA ALINMAMIŞ, KİMSE TEHDİT EDİLMEMİŞ, BASKI KURULMAMIŞ"

Konuları sulandıran ve siyasi malzeme yapmak isteyen bir takım çevrelerin olduğunu belirten Uçar, şöyle konuştu; "Ama bunu sulandıran, bulandıran, kullanmak isteyen, siyasi malzeme yapmak isteyen bir takım çevreler, konuşturmuşlar. Bana da bir flashını getirdiler. Alman vatandaş anlatıyor, 'Bana şöyle dediler, bana böyle dediler' diyor. Bununla ne ilçe başkanımız muhatap olmuştur. Ne il başkanımız muhatap olmuştur, ne de ben muhatap olmuşumdur. Adamların sadece buraya yatırım yapmasının dışında kanalların açılması dışında hiçbir ilgimiz bağımız yoktur. Sadece araya giren tercüme eden kişilerin cümleleri nasıl aktardıklarını bilmiyoruz. Ama bununda ötesinde, bu yatırımcıyı İstanbul'da üst düzeyde ayakçı takımlarından birisi kapmış, zannediyorum adamdan rüşvet almışlar, adamın canını yakmışlar. Adam orada konuşamıyor yapmış olduğu bağışı. 'Benden şunu istediler, bunu istediler' diyor. Ama kimse kimseye zorla bir para ver dememiş. Zorla para alınmamış, kimse tehdit edilmemiş, baskı kurulmamış, böyle bir şey de yok. Talep de edilmemiş yani. Kendi gönlünden böyle bir yardım etme isteğinde bulunduğunu söylemiş. Bunlar tercüme edildiği için, ne söylediğini, ne talep ettiğini, ne istediğini bizde açıkçası bilmiyoruz."

"MAKBUZLARINI ALDILAR, ONUN DIŞINDAKİ HER ŞEY TEFERRUATTIR"

Bağışın partiye yapıldığını ve makbuzların kesildiğini belirten Milletvekili Uçar "Bağış partiye yapıldı. Bağış makbuzları da kesilmiştir. Şahıslara iletilmiştir. Şimdi şunun iyi bilinmesini istiyorum; sizi biri kirletecekse yıpratacaksa acaba işte bu buraya niye verildi? Bu konu ile ilgili İl Başkanımızın bizzat bilgisi vardır. İl Başkanımıza ben dedim ki, 'Böyle böyle isimler, bir takım taleplerde bulunuyorlar. Bakın neyin nesidir. Bu insanlar farklı bir şeylere girmesinler' dedik. Netice itibari ile teşkilata vermiştir, bağış makbuzunu almıştır. Onun dışındaki şeylerin hepsi teferruattır. Bu yatırımı yapmak isteyen Alman firmanın yanındaki, çok özür diliyorum, asalak geçinmek isteyen bir takım insanlardır" diye konuştu.