Koltuk takımları, halı, perde, biblolar ve hatta evimizi süsleyecek çiçekler. Hepsini teker teker düşünüp ince eleyip sık dokuyoruz. Ancak tüm bu önemli unsurlarla uğraşırken ihmal ettiğimiz bir nokta oluyor. O da aydınlatma dekorasyonu.

Aydınlatmalar, kullanıldığı her odada farklı bir atmosfer yaratarak, büyüleyici bir ortam hazırlayabilir. Elbette evimiz için hepsi birbirinden şık avize, lambader gibi aydınlatma araçları seçiyoruz. Ancak bu seçimler esnasında aydınlatma ihtiyacımızı hesaplamıyoruz ve aydınlatma ürünlerinin sadece şıklığına bakarak seçiyoruz. Böylece evimizde bazen ışık yetersiz ya da fazla olabiliyor. Çok beğenilerek seçilen o aydınlatma araçları ise kısa sürede yıpranıp o şık görünüşlerinden ayrılarak bambaşka bir hale geliyor.

İhtiyaca ve beklentiye göre karar verilecek abajur, avize, led ya da spot ışıklar evinizin dekorasyonuna eşsiz bir hale getirmek için en büyük yardımcı olabilir. Ancak tüm bu aydınlatma araçlarını seçerken dekoratif olması dışında belli koşullara da sahip olması gerekiyor ki yıllar boyunca herhangi bir sıkıntı olmadan kullanılabilsin. İşte evinize bambaşka bir ambiyans katacak olan aydınlatma araçlarını seçerken dikkat etmeniz gerekenler;

1- Paslanmaz Olsun

Alacağınız aydınlatma aracında metal bölümler varsa paslanmaz çelik kullanılmış olduğundan emin olun. Aksi bir durumda nem ve rutubet gibi evlerin baş belası olan sorunlar yüzünden paslanabilir. Bunun dışında da temizlik yaparken ıslak mendil ya da ıslak bez kullanıyorsanız yine paslanma sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Aydınlatma araçlarında paslanma çirkin bir görüntüye neden olacağı gibi evinizin dekoratif havasını bozan en önemli unsur olabilir.

2- Kullanılan Süsler Sağlam Olmalı

Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise kullanılan süs araçları. Şayet aydınlatma aracınızın üzerinde onu göz alıcı yapan ve bakmaya doyamayacağınız süsler varsa onların mümkün olan en sağlam şekilde sabitlenmesi gerekiyor. Aksi halde ampulün ısısı yüzünden kısa sürede yerinde çıkabilir ve kullanışsız bir hal alabilir.

3- İhtiyacınıza Göre Seçim Yapın

Kullanacağınız odaya göre aydınlatma seçin. Eğer büyük bir oda için avize seçecek iseniz kol sayısı daha fazla olan avize modellerine yönelmeniz fayda var. Küçük bir avize seçmeniz durumunda oda yeteri kadar aydınlanmayacak ve istediğinizi verimi alamayacaksınız

4- Sararmayacak Taşlar Seçin

Aydınlatma aracı olarak kristal taşlı bir avizeye karar verdiyseniz, taşların 1.sınıf olmasına özen göstermenizde fayda var. Aksi bir takdirde taşlar o ilk günkü beyazlığını kaybedip sararak hoş bir görüntüye neden olabilir. Bu da dekoratif görsel bütünlüğü bozabilir.

5- Her Oda İçin Farklı Aydınlatma Araçları Kullanın

En önemli belirleyici unsurlardan bir diğeri ise her odaya farklı bir aydınlatma aracı seçmek. Mutfak, salon, yatak odası, banyo gibi evin birbirinden farklı bölümlerine aynı aracı seçmemenizde yarar var. Dekoratif olarak şık durmayacağı gibi her odanın ışık ihtiyacı farklı olduğu için aynı aydınlatma araçları çok kullanışlı olmayabilir.

Zevkinize ve ihtiyacınıza uygun yüzlerce avize, lambader, masa lambası ya da abajuru Vivense sayesinde kolayca bulabilir ve gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Her bütçeye uygun aydınlatma modellerini hiçbir sorun yaşamadan yıllarca kullanıp, evinize farklı bir doku katabilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi