İlk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından anıta günün anlam ve önemini belirten çelenk bırakıldı.

Avukatlar adına açıklama gerçekleştiren Fulya Kurtuluş Aydın şunları söyledi; "İnsanlık tarihi kadar eski olan mesleğimiz avukatlık ve baro olarak ülkemizde Cumhuriyet devrimi ile başlamıştır. Türk avukatlık mesleğini düzenleyen ilk ciddi yasa 17 maddeden oluşan 20 Nisan 1924 tarihli Muhamat Kanunu'dur. Kanunun adı 3499 sayılı Avukatlık kanunu ile de avukatlık mesleğini nispeten daha çağdaş hak ve yetkilere kavuşturdu.

Dünyada diktatörler avukatlık mesleğini kabullenmezken Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk kurduğu Cumhuriyete 20 Nisan 1924 Avukatlık kanununu hediye etmiştir. Yine Mussolinin 'Avukatlar olmasa İtalya'yı çok daha rahat idare ederdim" dediği dönemde, Ankara Hukuk Fakültesi'nin açılışında yaptığı konuşmada 'Bu kurumun açılışında duyduğum mutluluğu hiçbir girişimimde duymadım" demiştir.

Bu sebeple öncelikle Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile aziz şehitlerimizi ve mesleğe yıllarını adayarak aramızdan ayrılan meslek büyüklerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.

Temel hak ve hürriyetleri güvence altına alacak, yasama ve yürütmenin faaliyetlerinin hukuka uygunluğunu denetleyecek olan tek güç yargıdır. Bundan ötürüdür ki yargının bağımsız ve tarafsız olması gerekir. Adli yargılama ilkesi ancak ve ancak savunmanın özgür ve bağımsız olması halinde kronmuş olacak tam ve bağımsız yargılama ancak bu yolla gerçekleşir.

Yargının kurucu unsurlarından olan savunmanın, savunmayı temsil eden biz avukatların mesleğimizi ifa ederken artan sorunlarla karşı karşıya geldiğimiz bir gerçektir. Tüm bu sorular ve engeller karşısında toplumsal barışın güvencesi olarak yılmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik her türlü saldırı karşısında birlik ve beraberlik içinde gireceğimiz nice 5 Nisanlar diliyorum. Avukatlar Günümüz kutlu olsun".

Editör: Pusula Gazetesi