Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde, Kıbrıs'ta eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Burcu Okumuş için 'kadına şiddete hayır' eylemi gerçekleştirildi.

Merhum Okumuş'un kardeşi Derya Ünal, Atatürk Anıtı önünde düzenlenen eylemde yaptığı konuşmada, amaçlarının, cinayete kurbanı kadınların sessiz çığlığını duyurmak olduğunu söyledi.

Ünal, yaşanan olayın, basın bir kadın cinayeti olmadığını belirterek, şöyle dedi:

"Bu olay, sadece basit bir kadın cinayeti değil, planlayarak, tasarlayarak gencecik bir insanın vahşice katledilmesidir. Kadına yönelik şiddet, insan hakları ihlali olmasıyla birlikte bireyi, aileyi ve toplumu derinden etkileyen bir ruh halidir. Şiddetin ve cinayetin her hangi bir nedeni olmaz, olamaz. Kadınları, erkeklere verilmiş bir emanet olarak gören 'cenneti annelerin ayakları altına seren bir inancın mensubu olarak, Burcu kardeşimize böyle bir ölümü reva gören hastalıklı zihniyetleri kınıyoruz. Yaşam hakkı kutsaldır. Allah'ın verdiği canı hangi sebeple olursa olsun Allah'ın yarattığı hiçbir kul alamaz.

Bugünkü hukuki yaptırımların neticesinde uygulanabilecek en büyük cezanın katile verileceğine ve ilahi adalete inanıyoruz. Kadına psikolojik ve fiziksel şiddete her zaman karşı olan ve bunu sık sık dile getiren Burcu kardeşimiz maalesef aynı kadere kurban olmuştur. Yaşanan bu acı olayı politize eden, insanlarda farklı algı yaratmaya çalışan zihinlerin de, en az onun katili kadar acımasız olduğunu düşünüyoruz. Halkımızın da gereken cevabı vereceğine inanıyoruz. Her zaman inandığımız ve olmasını temenni ettiğimiz; kadına yönelik her türlü şiddetin artık son bulmasıdır."

Ünal, kardeşi Nilgün Akçakaya ile birlikte havaya beyaz güvercin bırakırken, anne Birsen Akçakaya ise taziyeleri kabul etti.

STK'LARIN DESTİĞİ...

Türk Metal Sendikası Şube yöneticileri ile sendika üyesi işçilerin eşleriyle birlikte ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği eylem, atılan sloganlar eşliğinde sahil bandından yürüyerek Çınaraltı mevkisine sona erdi.

OLAY

42 yaşındaki Özgür Okumuş, bir kadının öldürülmesini anlatan Ümit Yaşar Oğuzcan'ın Milyon Kere Ayten adlı şiirini Facebook'tan paylaştıktan 14 saat sonra 25 yaşındaki eşi Burcu'yu 6 bıçak darbesi ile öldürüp intihara teşebbüs etti.

Ümit Yaşar Oğuzcan'ın Milyon Kere Ayten adlı şiiri şöyle:

Ben bir Ayten'dir tutturmuşum
Oh ne iyi
Ayten'li içkiler içip
Sarhoş oluyorum ne güzel
Hoşuma gitmiyorsa rengi denizlerin
Biraz Ayten sürüyorum güzelleşiyor
Şarkılar söylüyorum Şiirler yazıyorum
Ayten üstüne
Saatim her zaman Ayten'e beş var
Ya da Ayten'i beş geçiyor
Ne yana baksam gördüğüm o
Gözümü yumsam aklımdan Ayten geçiyor
Bana sorarsanız mevsimlerden Aytendeyiz
Günlerden Aytenertesidir
Odur gün gün beni yaşatan
Onun kokusu sarmıştır sokakları
Onun gözleridir şafakta gördüğüm
Akşam kızıllığında onun dudakları
Başka kadını övmeyin yanımda gücenirim
Ayten'i övecekseniz ne ala, oturabilirsiniz
Bir kadehte sizinle içeriz Ayten'li İki laf ederiz
Onu siz de seversiniz benim gibi
Ama yağma yok
Ayten'i size bırakmam
Alın tek kat elbisemi size vereyim
Cebimde bir on liram var
Onu da alın gerekirse
Ben Ayten'i düşünürüm, üşümem
Üç kere adını tekrarlarım, karnım doyar
Parasızlık da bir şey mi
Ölüm bile kötü değil
Aytensizlik kadar
Ona uğramayan gemiler batsın
Ondan geçmeyen trenler devrilsin
Onu sevmeyen yürek taş kesilsin
Kapansın onu görmeyen gözler
Onu övmeyen diller kurusun
İki kere iki dört elde var Ayten
Bundan böyle dünyada
Aşkın adı Ayten olsun

Editör: Pusula Gazetesi