Obezite, şişmanlık yani aşırı kilo alma mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunlarındandır.

Obezite hesabı yapılırken Vücut Kitle İndeksi (VKİ yada VKE) ingilizcesi Body Mass İndex (BMİ)formülü kullanılır.

Vücut Kitle İndeksi :

  • 25 - 29,9 Değerleri arasında ise fazla kilolu
  • 30 ve üzeri değerlerde ise obez olarak kabul edilir.

Yağların vücutta ağırlıklı biriktiği bölgeye göre 2 çeşit obezite tipi vardır.

1)ARMUT TİPİ OBEZİTE: Daha çok yağlar basen bölgesinde birikir.

2)ELMA TİPİ OBEZİTE: Yağlar daha çok karın, bel bölgesinde ve iç organların etrafında birikir.

Şişman yani obez kişilerde liposuction (yağ emme) zayıflama yöntemi olarak kullanılamaz. Çünkü vücuttan yağ çekme (liposuction) işlemi ,obez olmayan kişilere bölgesel olarak fazla olan yağların alınması işlemidir.

Diyet ile yada obezite cerrahisi (postbariatrik cerrahi) sonrası verilen aşırı kilolardan sonra estetik operasyonlara ihtiyaç duyulur. Zayıflama ile elbiseler bollaşır. Vücut deriside bedenimizi kaplayan bir elbisedir. O nedenle vücudumuzda oluşacak sarkma ve gevşemelere bağlı olarak plastik ve estetik cerrahlarına başvurmak ihtiyacı doğar.

OBEZİTE CERRAHİSİ (POSTBARİATRİK CERRAHİ) SONRASI YAPILABİLECEK ESTETİK AMELİYATLAR NELERDİR?

Aşırı kilo verdikten sonra yapılabilecek estetik operasyonlar, gereksinime bağlı olarak tek bir seansta yapılabileceği gibi farklı seanslarda kombine sekillerde de yapılabilir.

  • Göğüs ve karın bölgesine beraber yapılan estetik ameliyatlar

Karın bölgesi ameliyatları sadece karın germe olarak yapılabileceği gibi bel ve kalça üstünde de sarkma varsa 360 derece body lift (vücut germe) ameliyatı şeklinde de da yapılabilir.

Bayanlarda göğüs büyütme(meme büyütme), göğüs toparlama(meme toparlama) ve göğüs dikleştirme(meme dikleştirme), silikon protez ile göğüs büyütme ve meme dikleştirme gibi meme estetiği ameliyatlarıda sıklıkla karın ameliyatları ile kombine edilmektedir.

Erkeklerde de aşırı kilo verme sonrası meme büyümesi olarakta bilinen jinekomasti ve göğüs sarkması sorunlarını gidermek için bazı estetik ameliyatlar yapılmaktadır. Jinekomasti düzeltilmesi ve göğüs derisi sıkılaştırması operasyonları karın ameliyatları ile birlikte gerçekleştirilebilir.

  • Bacak ve kol bölgesinde oluşan sarkmalara ve gevşemelere yapılan ameliyatlar

Çoğunlukla deri fazlası ve sarkmalarında yapılan ameliyatlarda koltuk altı ve kasık bölgesine doğru fazla derinin çıkarılması ile gerdirme ameliyatı yapılır. Fakat ileri derecede sarkma olan hastalarda dikey ve yatay kol ve bacak germe işlemleri de eş zamanlı seansta yapılabilir.

  • Genital bölgede oluşan bozulmalar ve sarkmalar ile yüz ve boyunda oluşan sarkmalara beraber yapılan ameliyatlar

Erkek ile kadında genital bölgesinin aşırı zayıflamayla içinin boşalması ve sarkması sık görülen bir durumdur. Kilo veren kişiler bundan ciddi anlamda şikayetçidirler. Burada deri sıkılaştırılması ve genital bölge estetiğinin yeniden sağlanması için yağ enjeksiyonları yapılabilmektedir. Yüz ve boyun bölgesine germe işlemleri, fraksiyonel lazer tedavileri, yağ enjeksiyonları, bleferoplasti dediğimiz üst gözkapağı ve alt gözkapağı ameliyatları, alın germe ameliyatları, kaş kaldırma operasyonları, gıdı bölgesine vaser liposuction gibi uygulamalar yapılabilmektedir.

Hastanın ihtiyacına tercihine, sosyal durumuna ve iş durumuna uygun olarak öncelik sırası ve ameliyat kombinasyonları değiştirilebilir.

Doç. Dr. Erdem Güven

Rekonstrüktif , Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı

www.drerdemguven.com

Editör: Pusula Gazetesi