Bartın Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte 5 aşık sazlarıyla Çanakkale Savaşı ve 15 Temmuz'daki milli mücadeleyi doğaçlama ezgilerle anlattı.
Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ile Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından 'Aşıkların Telinden Çanakkale'den 15 Temmuza' adlı bir etkinlik gerçekleştirildi. 5 aşık sazlar eşliğinde Çanakkale'den 15 Temmuz'a kadar geçen süreyi doğaçlama ezgilerle izleyicilere aktardı. Etkinlikte konuşan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, 15 Temmuz'da Türk Milletinin yeni bir destan yazdığını da aktararak, "Ülkemizde yaşanan en acımasız darbe girişimi olan 15 Temmuz olayı tarihimizde yaşadığımız yeni bir Çanakkale'dir, milli mücadeledir. Milletimizin bütün evlatlarıyla, zulme karşı direnişinin destansı bir örneğidir. Çanakkale'de 215 kilo ağırlığındaki top mermisini sırtlayarak top kundağına yerleştiren Seyit onbaşı ile hayatında hiç kullanmadığı halde tankları süren Mehmet Köse aynı kişidir. Düşman aynı düşman, kahramanlığımız aynı kahramanlıktır. Milletimiz vatanı, namusu söz konusu olduğu zaman serden geçmeye, canını vermeye hazır olduğu göstermiştir. Bu nedenle her birimiz bu milletin birer ferdi olmaktan dolayı ne kadar şükretsek, ne kadar övünsek azdır" dedi.
15 Temmuz'da yaşananlar sazlarla aktarıldı
Genel Sanat Yönetmenliğini BESYO Müdürü Doç. Dr. Taner Bozkuş'un yaptığı programda geleneksel aşıklık geleneğinde var olan "Selamlama", "Koçaklama", "Taşlama" ve "Atışma" türlerinden örnekler sergilendi. Aşık Mustafa Aydın, Abdullah Gizlice, Temel Turabi, Erol Şahiner ve Yaşar Demiroğlu karşılıklı atışmalarla darbe girişiminin olduğu gece yaşananları türküler ile aktardı. Koçaklamalarla şehitlerimizin anıldığı etkinlikte, taşlamalarla da terör örgütleri sert bir dille hiciv edildi.
Aşıklar Hollanda'yı da unutmadı
Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkeleriyle yaşanan diplomatik krize de duyarsız kalmayan aşıklar, Türkiye'ye karşı uygulanan anti demokratik uygulamaları da kendilerine has üsluplarıyla dile getirdi. Etkinlik sonunda aşıklar uzun süre alkışlandı.

Editör: Pusula Gazetesi