TAZMİNAT MİKTARI

Asgari ücret artışı bu maaşla çalışanların kıdem tazminatlarını artırırken işçilere ödenen tazminat tavanı da artacak. Böylece çalışanlar daha fazla tazminat alacak.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ

Raporlu olanlara ödenen iş göremezlik ödeneğinin de alt sınırı böylece asgari ücretle birlikte artmış olacak.

TÜM ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ

Yaklaşık 25 milyon çalışana ödenen Asgari Geçim İndirimi de Ocak ayı ile birlikte yükselecek.

İŞSİZLİK MAAŞI

İşsizlik maaşının alt ve üst sınırları brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Alt sınır asgari ücretin yüzde 40'ı üst sınır ise yüzde 80'i oluyor. Zamla birlikte ödenekler de artacak

DOĞUM, ASKERLİK BORÇLANMASI

Emeklilik için gün satın alanlar yani borçlananlar brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar aylık ödeme yapıyor. bu miktar da yükselecek.

BAĞ-KUR, İSTEĞE BAĞLI, GÜNDELİKÇİ PRİMLERİ

Kendi namına çalışanlar ile isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin prim ödemeleri de asgari ücretle birlikte yükselecek.

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Bekar bir işçi 220 lira AGİ alıyordu. Yüzde 21 oranında artış olacak. 44 lira civarında. İşsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneğinde de artış olacak. Asgari ücretlinin iş verene maliyeti 4 bin lirayı geçmiş oluyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ

Brüt asgari ücretin yüzde 3'ü kadar olan GSS primi zamla birlikte yükselecek.

YAŞLILIK, EVDE BAKIM, ENGELLİ MAAŞINDAN YARARLANMAK İÇİN GELİR SINIRI

Bu tür sosyal ödemelerin verilmesi için haneye giren gelir miktarı da asgari ücretle belirleniyor. Böylece bu rakamlar da yükselecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Kısa çalışma ödeneği maaşın yüzde 60'ı kadar oluyor. Dolaylısıyla en düşük ödenek brüt asgari ücrete göre belirleniyor. En yüksek ödenek ise brüt asgari ücretin yüzde 150'si kadar oluyor. Bu yüzden kısa çalışma ödeneği de asgari ücretle birlikte artacak.