Amasra B sahasında çıkaracağı kömürü kurmayı planladığı termik santralde değerlendirmek isteyen Hema Endüstri A.Ş. bir kuyusunu tamamladıktan sonra diğer iki kuyusunu da tamamlama aşamasına getirdi. Amasra kuyusunu bitiren, Tarlaağzı kuyusunda eksi 620&8217;ye ulaşan, Kazpınarı kuyusunda 300 metreyi geçen şirket yatırımlarını kömür üretiminde kuyuların ardından ikinci önemli safha olan galeri sürme noktasına getirdi. Kuyularının hepsinin tamamlanmasını beklemeden galeri sürmeye başlayacaklarını belirten Hattat Holding Kurumsal İletişim Müdürü ve Yeni Projeler Koordinatörü Tolga Tonguç, kömür üretimine yönelik çalışmalara hız verdiklerini söyledi.


Pusula&8217;ya özel sunum


Hema Endüstri A.Ş.&8217;nin Amasra Bölge Müdürlüğü&8217;nde gazetemizin Sahibi Ali Rıza Tığ, Genel Yayın Yönetmenimiz Arif Üçler ve Yazı İşleri Müdürümüz Akif Yaman&8217;a bölgede yaptıkları yatırımlarla ilgili bilgiler veren Tolga Tonguç, slayt gösterisi eşliğinde yaptığı sunumda kuyu açma çalışmalarının sonuna yaklaştıklarını belirterek, yakında galeri sürme işlemine başlayacaklarını söyledi. Tonguç, üç kömür kuyusunun da üretim yapılacak şekilde açıldığını ifade etti. Enerji Koordinatörü Zekai Akcan ve maden mühendislerinin de hazır bulunduğu sunuma Hema&8217;nın bağlı olduğu Hattat Holding&8217;in faaliyetlerini anlatarak başlayan Tonguç, madencilik, enerji, otomotiv ve turizm alanında faaliyetlerde bulunduklarını ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağladıklarını belirtti.


100 yıl Bartın&8217;dayız


Tonguç, "Kendi enerjisine, kendi savunma sanayine sahip olabilen bir ülke daha rahat yaşayabilir. Doğalgazı dışarıdan alıyoruz. Vanayı kapattıkları an sanayimiz durma noktasına geliyor. Yer altı kaynaklarımızı kullanarak kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz. Bizim Hema Endüstri A.Ş. olarak bütün amacımız budur. Amasra&8217;da 570 milyon ton kömür rezervi var. Bu rezervde şunu ortaya koymaktadır. Bartın&8217;a kalıcı olmaya geldik. Hema olarak 100 yıl Bartın´da olacağız. Burada birlikte yaşayacağız. Birlikte büyüyeceğiz&8221; diye konuştu. Türkiye´nin enerjide dışa bağımlı olmasının büyük ekonomik kayba neden olduğunu belirten Tonguç, Amasra&8217;da kurmayı planladıkları enerji santralinde en yüksek teknolojiyi kullanacaklarını, bundan kimsenin şüphesinin olmamasını, şüphesi onları aydınlatmaya hazır olduklarını söyledi.


Çevreye zararı olmayacak


Tonguç &8220;Santral, maden ocağı ve metan gazı gibi diğer projelerimizle birlikte binlerce kişilik istihdam sağlayacağız. Zararlı bir tesiste insanlara milyarca lira para verseniz çalışırlar mı?&8221; dedi. Kurmayı planladıkları santralin çevreye ve insan sağlığına zararının olmadığını belirten Tonguç, "Çevreye biz de duyarlıyız. Santralin Bartın ve çevresine herhangi bir zararı olmayacak. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde onlarca kömür santrali var. Santrallerin yanı başında insanlar denize giriyor. Biz de Amasra&8217;da böyle bir proje uygulayacağız" dedi. Santralde ithal kömür değil tamamen Amasra´dan çıkartacakları kömürü kullanacaklarını da ifade eden Tonguç, Bartın&8217;ın gelişmesi için büyük yatırımlara ihtiyacı olduğunu söyledi.


Köyler işsizden geçilmiyor


Bartın&8217;ın en önemli sorununun işsizlik olduğunu kaydeden Tonguç, gittikleri köylerde yıllardır işsiz olup da evine bakamayan insanlar gördüklerini ve bundan etkilendiklerini belirtti. Bartın&8217;da yapacakları yatırımlar tamamlandığında 10 bin kişinin iş imkanı bulacağını da belirten Tonguç, kuyu açma çalışmalarında en deneyimli ekip Çin&8217;de bulunduğu için bu aşamada Çinli işçilerle çalıştıklarını, oranın yaptıkları anlaşma gereği yarı yarıya olduğunu, kuyular açılıp, üretime geçilince de tamamen bu yörenin insanlarını çalıştıracaklarını söyledi.


Zararlı olursa kredi alamayız


Tonguç, termik santrali 21 ülkede 45 santrali bulunan İngiliz İnternational Power şirketi ile birlikte aşamalı bir şekilde yapacaklarını, ilk etapta 600 artı 600 olmak üzere 1200 megavatlık santral kuracaklarını, santralde tek baca olacağı ve soğutma suyu olarak da deniz suyu kullanılacağı için soğutma kulelerinin olmayacağını söyledi. Projenin finansmanının yüzde 30´unu İngiliz şirketi ile ortak karşılayacaklarını anlatan Tonguç, kalan yüzde 70´i için de yabancı bankalardan kredi alacaklarını belirterek, &8220;Bankalar kredi verirken yatırımın güvenli olup olmadığına, çevreye ve insan sağlığına zarar verip vermediğine bakacaklar. Sadece ÇED raporu ile iş bitmiyor. Zararlı bir şey yapacak olsak kredi alamayız&8221; diye konuştu.


Kül sorunu olmayacak


Santralle ilgili en çok konuşulan sorunun kül sorunu olduğunu belirten Tonguç, kül konusunun linyitle çalışan santrallerde sorun yarattığını ifade ederek, &8220;Linyit kömüründe kül oranı yüzde 50´dir. Taş kömüründe bu oran yüzde 10´dur. Külleri denize bırakan, kül dağları oluşturan santraller var. Bu santrallerin ortak özelliği kendisine ait kömür ocağı bulunmamasıdır. Kömürü ya ithal ediyorlar, ya da içeriden alıyorlar. Biz çıkan külü kömür çıkarttığımız alanlara dolduracağız" dedi. Tonguç &8220;Toplam kömür rezervlerimiz göz önüne alınırsa külün denize dökülmesi, kül dağları oluşması, şehrin üzerine kül yağması söz konusu değildir" şeklinde konuştu.


ÇED sürecinde her şey konuşulacak


Santralden çıkan küllerin tekrar madene kül deşarj sistemi ile geri basılacağı için denize bir zarar vermesinin mümkün olmadığını da belirten Tonguç, &8220;alım ve boşaltım noktaları profesyonel bir kurum tarafından projelendirilecek ve modelleme çalışması yapılarak uygulamadan önce etkileri tespit edilecektir&8221; dedi. ÇED sürecinde santralle ilgili A´dan Z´ye her şeyin ortaya konulacağını belirten Tonguç, sürecin tamamlanmasını bekleyeceklerini de belirtirken, &8220;Bizim firma olarak önce kömür üretimi üzerine projemiz vardı. Kiraladığımız sahada yaptığımız sondajların ardından mevcut rezervin termik santrale uygun olduğunu anladık ve bu konuda bir çalışma yürüttük" ifadesini kullandı.


Diğer kaynaklar yetersiz


Tonguç, &8220;Taşkömürüne katma değer sağlayacak olan çevreye duyarlı enerji santrali ile ülkemizin enerji açığını bir nebze olsun kapatmak istiyoruz. Enerjide yüzde 80 dışa bağımlı olduğumuz düşünüldüğünde &8216;Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü&8217; projemizin önemi daha iyi anlaşılacaktır&8221; dedi. Hattat Holding Enerji Koordinatörü, TTK eski Genel Müdürü Zekai Akcan da &8220;Türkiye&8217;de rüzgar, doğalgaz, su, güneş gibi kaynaklardan elde edilecek enerji yüzde 40, geri kalan kömürden ve diğer kaynaklardan elde edilmek zorunda&8221; şeklinde konuştu. Kömürle santral birbirinin ayrılmaz parçası olduğunu belirten Akcan, &8220;Amasra Belediyesinin elinde yetki var. Kurulacak santralin çevreye küçük bir zararı olursa belediye hemen cezayı keser, isterse santrali bile kapatır&8221; diye konuştu.



Editör: Pusula Gazetesi