Alaplı Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, Türkiye genelinde uygulanan Toplum Destekli Polis uygulamasının 27 Temmuz 2009 tarihi itibari ile Alaplı´da başlatıldığını söyledi.


Erkan Tektaş, ilçede başlatılan Toplum Destekli Polis uygulaması ile polisin toplumla bütünleşmesini ve toplumsal duyarlılıkları algılamasını, suç önleme faaliyetleri çerçevesinde toplumdan polise bilgi akışının artmasına ve polisin suçlara yönelik etkinliklerinin daha verimli olmasını sağlayacağını belirtti. Tektaş, "Suçluluğu önlemek ve buna ilişkin çözümler geliştirmek yalnızca polisin görevi değildir. Çünkü suç tek bir kurum tarafından çözülmesi mümkün olmayan karmaşık sosyal bir problemdir.


Bu nedenle, bir toplulukta suçu önlemek veya azaltmak istiyorsak, çevremizi şekillendiren ve topluma yön veren tüm unsurlarla işbirliği yapmak zorundayız. Toplumsal katılımı sağlayan, çevrenin sosyal yapısıyla bütünleşmiş kaliteli güvenlik hizmeti sunan bir polis modeli oluşturmak için Toplum Destekli Polislik temel amacımızdır.


Bu bağlamda, Alaplı İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak Polis Merkez Amirliğinde görev yapmakta olan polis memuru Fatih Dinler görevlendirilerek Toplum Destekli faaliyetlere başlanılmıştır. Toplum destekli polislik faaliyetleri çerçevesinde polis, kendi kendine yardım eden ve yaşanılan çevrede olanlara karşı kendiliğinden harekete geçen bir toplumun oluşturulmasında itici güç olarak rol oynar.


Toplum Destekli Polislik hizmetleri, toplumsal sorunların bütününe odaklanmakta ve sorunların çözümünde itici rol oynamaktadır. Bu da suça neden olan etkenlerin belirlenmesinde ve bu etkenlerin suç oluşumuna etkilerinin azaltılmasında önemli bir toplum-polis işbirliği mekanizmasıdır. Toplum Destekli Polislik, polisin toplumla bütünleşmesini ve toplumsal duyarlılıkları algılamasını temin eder" şeklinde konuştu.


Topum Destekli Polis uygulamasının toplumdan polise bilgi akışının artmasına olanak sağladığını belirten Erkan Tektaş, "Polisin suçlara yönelik etkinliklerinin daha verimli olmasını temin eder. Toplum ve polis arasında çift yönlü etkin bir iletişimi sağlayarak suçla mücadeleyi toplumun geneline yaygınlaştırır. Toplum destekli polislik toplumun her türlü sorunun belirlenerek çözümlenmesi çerçevesinde, suçla mücadeleye ve toplumdaki sorunlara ilişkin ilgili kurum ve kuruluşların harekete geçirilmesine yönelik mekanizmalar sağlar. Toplumun suçla mücadeleye ilişkin taleplerinin ve beklentilerinin Toplum Destekli Polislik çalışmaları kapsamında belirlenmesi ile suçla mücadeleye toplum odaklı yön verilmesi ve buna yönelik stratejiler geliştirilmesi sağlanabilir. Suçla mücadele hizmetlerinin toplum odaklı yürütülmesine imkan sağlanır. Suç korkusunun azalmasına ve toplumda güvenlik olgusunun yaygınlaşmasına olanak sağlar" dedi.

Toplum Destekli Polis´in suç mağduriyetlerinin azaltılması ve suç mağdurlarının bilinçlendirilmesine ilişkin suçla mücadele odaklı çalışmalar yapılması için imkanlar sunduğunu belirten Tektaş sözlerini şöyle tamamladı: "Polisin, toplumun risk altındaki kesimlerine yönelik stratejiler geliştirmesine ve onları suçtan korumasına yönelik çalışmalar yapabilmesine imkan veren elverişli bir alan sağlar. Polisin suçla mücadeleye yönelik faaliyetlerinin topluma aktarılmasında ve bunların toplum tarafından benimsenmesi ve desteklenmesinde geri beslenme mekanizması işlevini görür."
Editör: Pusula Gazetesi