Kozlu Belediyesi&[#]8217;nin bir süredir işçileri adına DİSK&[#]8217;e bağlı Genel İş Sendikası Zonguldak Şubesi ile yürüttüğü toplu iş görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı. Toplu sözleşme, Kozlu Belediyesi Toplantı salonunda basın mensuplarının önünde imzalandı. İmza törenine Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş ve DİSK&[#]8217;e bağlı Genel İş Zonguldak Şube Başkanı Eniz Dizdaroğlu, Genel Sekreter Kani Beko, zabıta ve belediye işçileri ile gazeteciler katıldı. Genel İş Zonguldak Şube Başkanı Enes Dizdaroğlu, &[#]8220;Kozlu Belediyesi&[#]8217;nde yapmış olduğumuz toplu sözleşmede, eşit işe eşit ücret temasında destek veren Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, yardımcıları ve tüm belediye yönetimine teşekkür ediyoruz&[#]8221; dedi. Genel Sekreter Kani Beko&[#]8217;da, ülkenin toplu sözleşme sürecinde kötü bir dönemi geçirmesine rağmen, iyi bir netice ile görüşmeleri tamamladıklarını ifade etti. Toplu iş sözleşmelerinin Türkiye&[#]8217;de lüks olmaya başladığını belirten Beko, &[#]8220;Gelinen son süreçte Türkiye genelinde toplu iş sözleşmesi yapmak gerçekten zor. Toplu iş sözleşmesi yapmak ülkemizde lüks olmaya başladı. Kamu İktisadi Teşekkülleri&[#]8217;ndeki(TİK) özelleştirmeler ve taşeronlaşmalar gündeme geldiği günden itibaren işten atılmalar artıyor, iş akitleri fesih oluyor. 1980 öncesinde 40 milyon nüfusa sahip olduğumuz süreçte ülkemizde 2.5 milyona yakın işçi arkadaşımız vardı. Bugün nüfusumuzun 71.5 milyon olduğu iddia edilen ülkemizde, toplu iş sözleşmesinden faydalanan işçi sayısı, 850 bin kişidir. Yani Türkiye&[#]8217;de giderek, mevcut hükümetlerin işçilere karşı ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal anlamda katkıları azalıyor. Böyle bir süreçte imzaladığımız bu toplu iş sözleşmesi diğer iş yerlerine örnek olur&[#]8221; diye konuştu.
&[#]8220;İNCE ELEYİP, SIK DOKUDUM&[#]8221;
Belediye işçilerine &[#]8216;kader arkadaşlarım&[#]8217; diyerek konuşmasına başlayan Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, gönlünden daha fazlası geçmesine rağmen belediyenin gücü ve koşulları çerçevesinde yüzde 5+5 zam yapabildiklerini ifade etti. Fazla bir zam yapamamalarına karşın işçilerin sosyal haklarında düzenleme yapıldığını ve ücret dengesizliğin giderildiğini söyleyen Başkan Bektaş, şöyle konuştu:
&[#]8220;Belediyecilik zor iştir. Ne yaparsanız yapın, ağzınızla kuş tutsanız, yaranamadığınız insanlar olabilir. Her şeyin en iyisini isterler. 3 kişinin yaptığı eksiklik, 37 bin kişiye mal olmuş gibi gösterilir. Onun için hizmet sektörü çok zordur. Belediyeler, siyasi makamlar olduğu için başkanlara insanın bakışı farklıdır. Kendi çalışanınız dahi, seçimlerde size karşı ise kuşku ve korku ile bakmaktadır. Belediyecilik gerçekten zordur. İnsanları memnun etmek daha zordur. Sadece insan sevgisine dayanarak, insanı insan olduğu için sevdiğimiz için herkesin hakkını vermek için uğraşırız. Bundan evvelki sözleşme döneminde, belki acemiliğimden, belki gençliğimden fazla sıkıştırma yapmıyordum. Olduğu gibi talepleri kabul ediyordum. Bunun yanlış olduğunu ve yanlış yaptığımı o zamanlar hissettim. Çünkü maaş veremiyordum. Çalışanlar sıkıntıya girdi. Bu nedenlerden bu sözleşmeyi imzalamadan önce ince eleyip, sık dokudum. Ne kadar nerden para gelir ve nerden ödeyebiliriz diye, hesaplar yaptım. Bir de sözümüz vardı. Yaklaşık işçilerimizin yüzde 40-50&[#]8217;sini oluşturan bir işçi gurubu ile diğer işçi gurubu arasında yevmiye farkı vardı. Dengeleme sözü vermiştik. Önce onu dengeledik. Eşit işe eşit maaş. Fakat bir kıdem zammı koyduk. Çok çalışan da, serbest çalışan da aynı parayı almasın istedik. İlk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 5 olmak üzere yüzde 10 oranında anlaştık. Enflasyon yüzde 10&[#]8217;u geçerse farkı da ödeyeceğiz. Bu şartlarda verebiliyorduk. Gönül ister ki, herkese AB standartlarında maaş vermek. Ama ayağınızı yorgana göre uzatamazsanız, hiç maaş veremez duruma gelirsiniz.&[#]8221;
&[#]8220;MAAŞLARI ÖNCEDEN YATIRMAYA ÇALIŞIYORUZ&[#]8221;
Belediye çalışanlarına maaşlarını 2 gün önceden yatırabilmek için mücadele ettiklerini vurgulayan başkan Bektaş, 2010 yılı sonunda ise çalışanların alacakları ikramiyeler ve kömür paraların bile tarihleri belli olacağını ifade etti. Daha önceki belediye başkanlığı yaptığı dönemlerdeki hataları tekrarlamayacağını ifade eden Bektaş, &[#]8220;Biz maaşları 2 gün evvelden yatırmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da öyle olacak. 2010&[#]8217;un sonunda belediye çalışanı ikramiyenin ve kömür parasının alacağı günü de bilecek. Ona göre hesaplarını yapacak. Burası çok iyi bir kurum olacak. Tek amacımız bu. Onun için ince eleyip, sık dokuyoruz. Çalışanın hakkını zamanında vermediğiniz zaman yaptığınız görevin anlamı da yoktur, olmuyor. Daha önceki dönemlerde yaptığım hataları bu dönemde yaparsam ya aptalım, ya da işçiye karşı art niyetliyimdir. Gönlümüz daha fazla vermekten taraf ama bu kadar verebildik. Disk Genel-İş Sendikası&[#]8217;nın ve çalışanlarımıza uyumlu toplu sözleşme süreci için teşekkür ederim. Bundan sonra daha iyi koşullar sözü vererek, hayırlı olmasını diliyorum&[#]8221; diye konuştu.
VERİLEN HAKLAR
Tekrar söz alan Enis Dizdaroğlu, toplu iş görüşmesine göre, işçilere kazandırılan hakları ise şöyle anlattı;
&[#]8220;Belediye&[#]8217;nin yevmiye taban ücreti 53 TL idi, bu rakam 63 TL&[#]8217;ye çıktı. Burada işçilerin taban ücretinden kaynaklanan ücret eşitsizliği vardı, bu giderildi. Geriye dönük, 50 kuruş kıdem zammı yapıldı. Aralık ve Ağustos aylarında ödenmek üzere 350&[#]8217;şer TL kömür parası, toplamda 700 TL kömür yardımı yapılacak. Her ay 225 TL sosyal paket desteği olacaktır. Yüzde 5+5 oranında yapılan zammın yanı sıra enflasyon oranı yüzde 10 oranından yüksek olması durumunda ise arasındaki fark ta ödenecek.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi