Zonguldak Valisi Erdal Ata, toplanan çöplerin daha az depolanması ve çöpün enerjiye dönüştürülmesi yönünde bir proje hazırlandığını söyledi.
Zonguldak´ta günde 400 ton çöp toplandığını, yakıldığı zaman da yüzde 10´unun kül olarak kaldığını yüzde 90´ının ise ısı ve enerji olarak geri döndüğünü söyleyen Vali Ata, gerekli görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
Bu tesisin kurulması için ZONÇEB´in mali gücünün olmadığını fakat Erenco yetkilileriyle görüşüp orta yolda anlaşıldığını söyleyen Ata, Mali yönünü Erenco yetkililerinin Bakanlık kısmını da kendilerinin tamamlayacağını ifade etti. Vali Ata, konuşmasına şöyle devam etti: "Erenco diye Erdemir´in bir yan kuruluşu bize yaklaşık bir ay kadar önce müracaat ettiler ve ´Biz Bakü´de çöp yakarak enerji elde etmek için tesis kuruyoruz. Aynı şeyi burada kendi ilimizde de yapabiliriz" dediler. Bununla ilgili de bir sunum yaptılar. Biz onlara proje ve düşünce olarak güzel ancak onlar sadece mühendislik kısmı ile ilgileniyorlar. Yani projeyi biz hazırlayıp, çizelim sizde ZONÇEB olarak yapın diyorlar. Biz de ´ZONÇEB olarak bunu yapacak mali gücümüz yok´ dedik. 25-30 milyon Euro´luk bir kaynağı bulup da bu işin altından kalkamayız. O nedenle ´bunu siz yapın. Hem mühendisliğini yapın hem de arkanızda koskoca Erdemir var. Finansmanını, işletmecinizi kendiniz bulun, oturup konuşalım ve orta yolda anlaşalım. Gerekli Bakanlıklardan izin alınmak kaydıyla siz yapın´ dedik. Onunla ilgili bilgi vermek için de Zonguldak´a geldiler. Finans konusunu çözmüşler. Deneyimi olan işletecek bir firmayla ön görüşmeleri yapıp mutabakata varmışlar. Şu anda ortalama günlük 400 ton çöpümüz toplanıyor. Yakıldığı zaman çöpün yüzde 10´u kül olarak kalıyor, yüzde 90´ı da ısı ve enerjiye dönüşüyor. Dolayısıyla günde 400 ton çöp yerine böyle bir şey yaptığımız takdirde hem enerji elde edeceğiz hem de depolama alanında dökeceğimiz çöp miktarı kül olarak 40 tona inecek. Sadece yüzde 10´u depolanmış olacak. Verilen bilgiye göre bunu da seramik, çimento fabrikalarında deniliyor. Öyle bir ihtiyaç olursa bu şekilde de kullanılabilir. Ama verilmediği takdirde bile çok uzun yıllar alandan yararlanma fırsatımız olacak. Belki orada 40-50 kişi çalışacak ama şu bir gerçek böyle bir şey yapıldığı takdirde idarenin menfaatine olacak. Burada şu sorun var; enerjinin alınması konusunda Devlet garantisi istiyorlar. Onu da Enerji Bakanlığı ile görüşeceğiz."
Editör: Pusula Gazetesi