Karabük´te faaliyet gösteren Kalemler Tekstil Fabrikası, dünyanın patentli ünlü markaların çoraplarını üretimin yanında Türkiye´nin ilk organik çoraplarını üretmek için çalışma başlattı.
Kalemler Tekstil Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Kalem, İsviçre başta olmak üzere Avrupa´nın organik çoraplarını üretmek için gerekli işlemlerin başladığını ve şimdiden sipariş aldıklarını söyledi.
Avrupa´da Fair Trade olarak bilinen Türkçe karşılığı Adil Ticaret izni alma çalışmalarına başladıklarını söyleyen Kalem, "Artık Avrupa´da organik pamuktan üretilen organik çorap kullanılıyor. Türkiye´de ilk defa çorap sektöründe Fair Trade (Adil Ticaret) ünvanını almak için çalışma başlatan firmayız. Bunun için özel denetimlerden geçeceğiz. Buna Avrupalılar çok dikkat ediyor. Bu işi yapmak için Avrupalı yetkililer ilk olarak fabrikanın her yönlü olarak incelemesini yaparak, işçi maaşları, sigorta ve
vergilerin düzenli ödenip ödenmediğine bakıyor. Bunlar düzenli ise anlaşma yapıyor" dedi.
İsviçre´den gelen bir heyetin incelemelerini yaptığını ve sözleşmeleri imzaladıklarını anlatan Kalem, şunları söyledi: "Biz de Adil Ticaret ünvanı için gerekli izin çalışmalarının başvurularını yaptık ve yakın bir zamanda bu izin çıkacak. İzinin ardından 2010 yılının ikinci yarısından itibaren organik pamuktan imal edilecek olan organik çorap üretimine başlayacağız. Bu konuda İsviçre´den sipariş aldık. Bu işlem tarladan çıkan pamukla başlıyor. Bugün örnek olarak dünyada 50 milyon ton pamuk üretildiğini
düşünürsek, bunun sadece bin tonu adil ticarete kullanıyor. Bunu da zaten büyük firmalar kapatıyor. Türkiye´de bununla ilgili standartlara uygun tek fabrika var. Biz buradan ipliği alarak boyaması yapıldıktan sonra gerekli izinler alındıktan sonra üretime geçeceğiz. Bu organik çorapları yıl boyu ihraç yapmaya başlayacağız."
Günde 24 bin çift yılda 260 bin çift üretim yaptıklarını hatırlatan Adnan Kalem, dünyanın ünlü ve patentli markalarına üretim yapmaya başladıklarını söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: "İspanya´da bulunan dünya markası Zara´nın bebek çoraplarını yapıyoruz. İtalya´da bir mağaza ile çalışıyoruz. Bunun yanında Twenter, Spder gibi ünlü patentli firmalara üretim yapmaya başladık."
Editör: Pusula Gazetesi