Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Nurettin Tümen küresel kiriz nedeni ile 2009 yılının esnaf adına parlak bir yıl olmadığını, ama 2010 yılından umutlu olduklarını söyledi.
Bu yıl krizin bir ölçüde aşılacağını, bu yönde ümitli olduklarını belirten Tümen, "Yeni bir yıla başlarken her zaman bir önceki yıldan daha iyi olması temennisinde bulunuyoruz. İyimser olmaya çalışıyoruz. 2009 yılı esnaf açısından kötü bir yıldı.Kriz herkesi olumsuz etkiledi. Ama bu krizi bir kişiye, hükümete bağlamak yanlış olur, çünkü bu dünyada yaşanan global bir kriz. Eğer bir şehre girdiğinizde esnafın yüzü gülüyorsa, o şehirde bir sıcaklık vardır. Esnaf gülmüyor, insanlar mutsuzca o şehirde sıcaklık hissedemezsiniz. Biz Karabük´te 2010 yılında tüm olumsuz tabloları geride bırakarak, düzelen bir ekonomi içinde iyi bir yıl olacağını ümit ediyoruz. Ümitleri yitirmemek lazım" dedi.
2009 yılında küçük ve orta ölçekli esnafı ayakta tutmak için KOSGEB ve cansuyu gibi kredilerin kullandırıldığını belirten Tümen, "Bu yılda peyder pey esnaflara bu yönde kredilerle verilecek. Ama biz bu kredilerin vadesinin uzatılması ve miktarının artırılması için tüm odaların talepleri oldu. Daha önce verilen kredilerde limit 25-30 bin arası vade ise 12 aydı. Biz bu vadelerin 24 aya kadar çıkarılması yönünde taleplerimizi ilettik. Burada bize olduğu kadar Kardemir´e, iş adamlarımıza yani kendi dinamiklerimize büyük görev düşüyor.Herkes üzerine düşeni yaparsa sıkıntı daha az hissedilir diye düşünüyorum" diye kaydetti.
İnsanların geleceğe yönelik umutlarını yitirmemeleri gerektiğini savunan Nurettin Tümen, "Umudun yitirildiği, karamsar tablolar çizildiği zaman insanlar yaşama sevincini kaybeder. Onun için umutları yitirmemek lazım" diye belirtti.
Editör: Pusula Gazetesi