Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi toplantı salonunda yapılan genel kurula, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Pehlivan Baylan, TSO Meclis Başkanı Ziya Ünsal, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Karabük - Bartın - Zonguldak Birlik Başkanı Mehmet Azman, Devrek, Gökçebey, Ereğli, Yenice ve Kurcaşile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanları ile oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle kalabalık bir davetli katıldı.
Seçimsiz mali genel kurulda Divan Başkanlığı´na Mehmet Azman getirildi. Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkan Atilla Aygün, 2009 Yılı Yönetim Kurulu çalışmasını, Denetim Kurulu ve hesap raporları, bilanço, gelir giderleri okunma müzakeresi oy birliğiyle kabul edildi.
Genel kurulda konuşma yapan Aygün, 2009 yılında dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden en çok küçük esnafın etkilendiğini belirterek, "Gönül bu salonun her zaman dolmasını arzu ediyor ama nedense biraz kayıtsızız. Sanki hiç meselemiz yokmuş, sorunlarımızı çözmüş bir toplummuş gibi ilgisizlik olması bizleri üzüyor. Karabük esnafını biraz daha ileriye nasıl taşıyabilir diye bunun araştırmasını yapmalıyız. Herkesin malumu gibi büyük bir kriz yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz. Bir sürü insanımız işini kaybetti, dükkanını kapattı, arabasını sattı. Bunlar üzücü şeyler. Burada birliktelik beraberlik ve yek vücut olarak belli bir kısmını telafi edebilir. Bunlar tabi ki devlet politikaları. Devlet politikaları da son günlerde bir şey bizi çok üzüyor, sanki esnaf misyonunu tamamladı, ortadan kaldırılması lazım gelen bir sınıfmış gibi muamele görmeye başladı. Bu çok üzücü. Siz belki belli oranlarda mahalle baklamızı, tuhafiyemizi kapatırsınız, ama iyi bir çorba yapan ustayı kapatamazsınız. İstediğiniz kadar çorba yapanları makineleştirin ama, iyi çorba yapan ustayı müşteri gider bulur. Bunu engelleyecek güç yoktur. Belki terziyi konfeksiyoncuyla öldürürsünüz. Bunların tamamen kaldırılması söz konusu olmamalı, olamazda. Aksine bunları teşvik etmek gerekiyor. Kaldırılması. Kökümüz Ahi evrandan geliyor. Bizim bir geleneğimiz ve göreneğimiz var. Bunun yaşaması için bazı teşvikler yapılmalı ve onun haricinde de bir şeyler yapılmalı. Birleşin diyorlar, tamam birleşmekte fada var. Ama birleşmek o kadar göründüğü gibi kolay değil. Önce ortaklık kültürü bizde var mı yok mu düşünmek lazım. Yapabildiğimizi örnek kuruluş olarak yapıp ortaya çıkarmak ve bilhassa bizim yıllıdır güttüğü politakadır istiyoruz. Motorcu, kaportacı, boyacı, döşemeci bir araya gelip özel servis kursun, tek oldukları zaman tek tek kapanıyorlar. Bunun için çalışmamız lazım" dedi.
Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin bir yıl önce 6 milyon 500 bin TL para kullandırdığını da ifade eden Başkan Atilla Aygün, "Zaman zaman bazı aksıklar oldu ama bunu aştık. Bu sene ise para kullandıracak adam bulamıyoruz. Kedi kartından, sentten, çekten veya da kefilden sıkıntı oluyor. Her şey bilgisayar ortamında olunca pürüzler çıkıyor. Bu konu bizi ve üyelerimizi çok zorluyor. Bir yılda sade 2.5 - 3 milyon TL civarında kredi dağıtabildik. 4.8 milyon TL´ye düşmüş oldu kredimiz. Yani bir yıl önce 6.5 milyon TL kredi kullandırırken, bu yıl 4.8 milyon TL´ye düşüyor. Bügün bir Karabük 6.5 milyon TL´yi 9 milyon TL´ye kadar çıkarması gerekiyordu ama kredi alabilecek vasıfta esnafımız çok azaldı" diye kaydetti.
Mali Genel kurulda Denetim Kurulu´na İrfan Taşkıran, Yaşar Kaplan ve Hayati Turan getirildi.
Editör: Pusula Gazetesi