AK Parti, CHP ve MHP Amasra İlçe Başkanları, yayınladıkları basın bildirisiyle ilçede yapılmak istenen termik santrala tepki gösterdi. Hema Endüstri A.Ş. tarafından kurulması planlanan termik santralın çevreyi kirleteceğini ve insan sağlığını tehlikeye düşüreceğini savunan Ak Parti İlçe Başkanı Hasan Balcı, CHP İlçe Başkanı Nebahat Tan ve MHP İlçe Başkanı Erdem Yalçın 11 sayfalık bildiride, termik santralla Amasra&8217;ya hançer saplanacağını söyledi. Yayınlanan bildiride şu görüşlere yer verildi: Termik santral konusunda iç ve dış hukuk ülkemize para cezaları yağdırmaya başladı. Örneğin Afşin Elbistan´da mahkeme 200 dönüm arazide verim düştüğü için çiftçiye 110.000 TL ödedi. Bu kararı Yargıtay da onadı. Çiftçilerin santralle ilgili açtığı 360 dava daha var ve devam ediyor. Avrupa insan Hakları Mahkemesi, Türkiye´yi, Yatağan halkına 15 bin Euro ödemeye mahkûm etti.



Tarih hesap soracak



Ülkemiz, henüz Yatağan ve Afşin Elbistan santrallarının doğa ve insan üzerinde yarattığı tahribatı onaramamışken 2008 yılı itibarıyla İzmir´e 4, Adana&8217;ya 7, Çankırı´ya 2. Çanakkale´ye 5, Hatay´a 5, Zonguldak´a 6, Sinop´a 4, Sakarya´ya 2, Bolu´ya l, Balıkesir´e 1, Bartın´a 1, Kocaeli´ye 1, Kütahya´ya 1, Mersin´e 1, Bursa´ya 1, Şırnak´a 1, Tekirdağ´a 1, Manisa´ya 1. Edirne´ye 1 adet santral olmak üzere toplam 46 adet termik santralın kurulması planlanmıştır. Beş ya da altı ilde kurulacak santralı yan yana getirsek güçlerinin Amasra´daki santral kadar etmediğini görüyoruz. Durum böyle olunca, sebep olanlara" Tarihin Hesap Soracağını" hatırlatmak istiyoruz.



Çeşm-i Cihan ağlıyor



Türkiye´nin birçok yerinde halk, kurulacak termik santralları protesto ediyor. 15.000 ton kül atığı için- akciğer kanseri olmamak için- üç başlı, üç kollu, altıparmaktı ucube insanların doğmaması için, Bartınlılar da yürüyecek. Anayasamızın 56. Maddesi " Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir demekle, santrale karşı yürüme, protesto ve görüş bildirme hakkını veriyor. Evet. Enerji Bakanlığı, Hema A.Ş.ye doymak bilmeyen kar hırsı nedeniyle, gözlerinden yaşlar akmaya başlayan Amasra´ya termik santral kurma izni verdi. İzine göre. Gömü -Tarlaağzı arasında olmak üzere; 660X4=2640 megavat gücünde, günlük 32.000 ton kömürün yanacağı ve 15.000 ton külün çıkacağı ve sadece 1.200 kişinin çalışacağı santral kurulacak.



Sadece 1200 kişi çalışacak



Proje bilgileri, Bartın Valiliğinde bulunan ÇED dosyasında yazılı. Projeyi incelerken belirtilen verileri asla abartı konusu yapmıyoruz. Sadece Hema tarafından yazılmış bilgilerin yanlışlığını ifade edip, doğru olan rakamları vermeye çalışıyoruz. Söz konusu çalışmayı yaparken de Hema yetkilileri gibi muhtarlara ve seçkin esnafa köfte, salata ve çorba ikramında bulunamıyoruz. Onlar gibi, ekonomik güç kullanabilme yeteneğimiz yok.


İşte Bakanlığın kabul ettiği ve Bartın Valiliğinin web sitesinde yer alan ÇED Başvuru


Dosyasından çarpıcı bilgiler: Santral 2640 megavat gücünde olup, her biri 660 megavat olmak üzere toplam 4 üniteden meydana gelmektedir. İlgili dosyada, santral inşaatı tamamlandığında; 800 kişi santralde + 400 kişi maden ve üç adet kireç ocağında olmak üzere 1.200 kişinin çalışacağı belirtilmektedir.



Yukarıda Allah var



Kurulacak olan bir elektrik santralıdır. Santralde vasıfsız bir kişinin çalışması imkânsızdır. Çalışacak olanlar Elektrik Mühendisi ve Elektrik Teknikeri olacağından. Bartın´da bu vasıflarda kaç kişinin var olduğunu sormak isteriz? Mecburen öteki yerlerden getirilecek. Hal bu iken. Sayın Akcan ve Sayın Tonguç´un açıklamalarını anlamak mümkün değil. Sayın Akçan ve Sayın Tonguç, lütfen işsiz insanların duygularını sömürmeyiniz. Gerçek ne ise ondan bahsediniz. Siz ve Hema 10.000 işçi falan almayacaksınız. ÇED dosyasında 1200 kişi yazıyor. Evet. 1200 işçi alacaksınız. Temas ettiğiniz işsiz insanlar işe falan giremeyecek. İşe giremediklerine mi üzülsünler, kül ve asitle dolduracağınız Amasra´ya, Bartın´a, Gömüye ve Tarlaağzı´na mı üzülsünler. Onların akıtacakları gözyaşlarında boğulmamak için lütfen gerçekleri söyleyiniz. Bir de yukarıda "Allah" var. Onu da unutmayınız.



Bir günde 15 bin ton kül çıkacak



İsterseniz şimdi de şu yanacak olan kömür miktarına gelelim: CED dosyasına göre
günlük yakılacak kömür miktarı (5.800 Kcal) için; 932x24=23.368 ton olarak gösterilmiş. Bu bilgi çok yanlış. Bırakalım teknokratı- madenciyi. Dışarıda çalışan sosyal bakım işçisi bile
söylenen bilgilere inanmaz. Niçin? Ancak lavvarlanmış kömür 5800 Kcal/kg içerir.


Lavvarlanmamış kömürün değeri 4000 Kcal/kg´dır. Dolayısıyla bir günde yanacak kömürün miktarı minimum 32.000 tondur. Bir de kül durumuna bakalım ama, külün içinden çıkmak imkânsız. Yukarda da değindiğimiz gibi, kömür lavvara girmeyeceğine göre, 4.000 Kcal/kg kömür kullanılacaktır. Böylece bir günde santralden 13.500 ton kül çıkacaktır. Ayrıca günlük 1500 ton kireç kullanılacağı için, bu da bir atıktır. Böylece toplam kül miktarı (kaba atıkla birlikte) 15.000 ton olmaktadır. 15.000 ton kaba atık, hatır için, 30 tonluk kamyonlara yüklense, günlük 500 kamyon külün taşınması gerekiyor. Bartın Çimento fabrikasına günlük olarak ne kadar kül kullanıldığını sorduk. Ne dediler biliyor musunuz? Enteresan bir cevap verdiler. Bir kamyon bile kullanmıyorlar.



Çarpık doğumlar olacak



CED dosyasında ne deniyor. O zaman açıp bir okuyunuz. Sayın Zekayi Akcan Bey, "Bu santralın gelmesine ben ön ayak oldum" diyorsunuz. Modern diyorsunuz. Bu santralı nerede imal ettiriyorsunuz. Modeli 2009 mu? 2010 mu? Şu adresi söyleseniz de oraya kadar bir gidelim. Bir tane de biz sipariş verelim. Ahatlar Köyü´nün oraya kurarız. Külünü de hemen denize atıveririz. Belki Bartın´dan da bir müteşebbis daha çıkar. O da Çeştepe´ye kurar. Dediğinize göre gaz kaçırmıyormuş. Santralden çok anladığınıza göre, sizin evi de hemen otobüs garajının yakınına taşırız. Ne güzel olur. Ah Zekayi Bey ah. Hiç iyi yapmamışsınız santralı Amasra´ya getirmekle. Bize kül getirmişsiniz, kül. Biz de "helal olsun" falan demeyeceğiz. Ne deneceğini, çarpık doğacak çocuklara, kanserden inim inim inleyenlere, öksüreceklere ve can çekişeceklere bırakıyoruz. Tek bir şey söylüyoruz." Amasra´yı iyi pazarlamışsınız, helal olsun size (!)



Kül hikayesi hiç inandırıcı değil



Küllerin nereye gönderileceğine gelince; yeraltında kömür alındıktan sonra, kalan boşluklara, göçertmeden önce küller yerleştirilecekmiş. Sonra göçertme olacakmış. İşte bu Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benziyor. Çünkü Amasra ve Bartın madenciyle dolu. Madencilerin hiç biri bu yönteme inanmıyor. Çok garip ama buraya yazmak zorunda kaldık. Şöyle bir deneyin yapılması tavsiye ediliyor: Bir paket sana yağı, ya da tereyağı alınsın. Bir elin ortasına yerleştirilsin. Diğer elle hızlı şekilde sana yağı üzerine vurulursa ne kadar yağ avuç içinde kalır? Kül de aynı. Çökertilen kısımdan kabaran küller yolları kapatmayacak mı? Üretim için kabaran külden o ayağa ne kadar zaman sonra ulaşılabilecek? Ya da alttaki kül hangi tabakayı tutacak? Her şeyden önce tabaka için katı madde gerekmez mi? Velhasıl kül hikâyesi bu haliyle hiç inandırıcı değil.



Günde 3 bin ton zor çıkar



Şimdi de Amasra´dan çıkarılacak kömür miktarına bakalım. Üretim zorlamasıyla bir işçinin bir günde 3 ton kömür çıkarabileceğin farz edelim. Sürekli olur mu? Her gün biftek, salata, bal yemesi lazım. Bir de vitamin haplarıyla takviye gerekir. Durum bu iken, herkes madende üretim zorlamasıyla çalışsa günde 1.200 ton kömür çıkar. Bunu bir tarafa koyalım. Elde 400 kişi var. 400´ü madende çalışsa, kireç ocağında kim çalışacak? Yok, eğer hepsi taş ocağında çalışsa madende kim çalışacak. Lazım olan kömür miktarı 32.000 ton. Velhasıl 400 kişiyi tertip etmek güç. Projeye açıkça yazılmamış. Yok, eğer uzun ayak mekanize sistemine güveniliyorsa o zaman diyeceklerimiz bitmiyor. İddia ediyoruz. Amasra ve Zonguldak´ta uzun ayak çalışacak kömür damarı ne yazık ki yoktur.



Taahhüt ettiğiniz kömürler nerede?



O takdirde biraz nostalji yapalım. Hani sizin bir kömür çıkarma taahhüdünüz vardı. Bunun için. Hema yetkilileri ile TTK yetkilileri "Rödövans Sözleşmesi" yapmışlardı. Değil mi? Sözleşmeye göre, ilk üç yıl için 500 bin ton, 4-6. Yıllar için 2,5 milyon ton. 7-8. Yıllar için 3 milyon ton vs. Şimdi soralım (!) Nerede bu kömürler? Bugün de 10.000 kişi alacağız diyorsunuz. CED dosyasında 1.200 kişi yazılı. Bu iş geçmişteki kömür çıkarma işine benzemesin. Sayın Tonguç, dilde kemik yok. Her tarafa dönüyor. Bundan sonra her söyleyeceğiniz için yemin etmenizi rica edeceğiz. Tekrar kömür konusuna dönelim. Hani ilk üç yıl için 500 bin ton kömür diyordunuz ya. Nerede bu kömürler?



Açıklamalarınızı yeminle yapın



Bu soruya kem küm haricinde cevap verilemeyeceğine göre cevabı da bizden olsun. Biz kunta kinteyiz ya. Biz bir şeyden anlamayız değil mi? Anladık niyetinizi, anladık. Uzun ayak falan hikâye, ithal kömür getirilecek. Evet, evet, kömür ithal olacak (!) Sayın Tonguç, Sayın Akcan, kömürü çıkartmak için 10.000 kişi alacaktınız değil mi? Köylerde toplantı yapıp isim yazıyorsunuz. Hadi bir de yemin ediniz bakalım (!) Allah aşkına bir yemin ediniz. En kısa zamanda gazete ve internet haberlerinizi bekliyoruz. Başka türlü inanamıyoruz. Kusura bakmayınız. Çünkü külden, kanserden, astımdan, çarpık doğumlardan kurtulmak için bu şehri terk edeceğiz. Malı mülkü, ucuz pahalı satıp gideceğiz buralardan. Ondan dolayı yeminle başlayın diyoruz. Herhalde anlaşılmıştır.

Editör: Pusula Gazetesi