Amasra ilçesinde kumsalda soğuktan donmak üzere olan bir kuğu Kum Mahallesi Muhtarı Hasan Tosun tarafından fark edilerek kurtarıldı. Küçük Limanda istinat duvarının dibinde baygın bir vaziyette duran kuğuyu gören muhtar Tosun hemen yetkililere haber verdi. Muhtarın ihbarıyla harekete geçen İlçe Tarım Müdürlüğü görevlileri kuğuyu araca alarak kuruma götürdü. Karayel fırtınasında şiddetli dalgalarla kumsala vuran kuğu sıcak bir ortama alındıktan sonra beslenerek normale döndürülmeye çalışıldı.



Hayata döndürüldü



Tarım Müdürlüğü görevlileri kuğuyu daha sonra İlçedeki Orman Şefliğine teslim etti. Operasyona tanıklık eden Makine Mühendisi Faruk Papila, &8220;Kum Mahallesi Muhtarımız Hasan Tosun´un dikkati ve ilgisi sayesinde, Küçük liman kumsalında baygın bulunan kuğu, başarılı bir çalışma ile kurtarıldı&8221; dedi. Faruk Papila &8220;Kum Mahallesi Muhtarımız Hasan Tosun sayesinde, yediği soğuk yüzünden kımıldayamayacak durumda olan kuğu kurtarıldı. Baygın durumdaki kuğu muhtarımızın gözünden kaçmadı. Muhtarımız ilgilileri anında haberdar etti. İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanları, kuğuyu İlçe Orman Şefliğine teslim etti&8221; diye konuştu.



Balıkla beslediler



Papila &8220;Çevre ve Orman İl Müdürlüğü çalışanları, Bartın´dan gelerek Kuğu´yu teslim aldılar. Amasra´ya ikinci bir kuğu gelmişti. Bu kuğu kar yüklü, saatte 60-80 kilometre hızla esen Karayel fırtınasını yenerek Amasra´ya gelmişti. Sahilde aç ve yorgun dolaşıyordu. Muhtarımız, kuğuyu çok rahat bir şekilde yakalayarak, Büyük Limandaki havuza bıraktı&8221; dedi. Papila &8220;Havuzun hemen yakınında bulunan Dalyan Balıkçılığın sahibi Enver Sevimli, kendi elleriyle verdiği balıklarla kuğuyu doyurmaya çalıştı&8221; dedi.



Teşekkür etti



Papila şöyle konuştu; "Kuğu, havuzda var olduğu müddetçe, misafirimizdir" güvencesini de vermiştir. Teşekkürler Muhtarımız. Teşekkürler Sayın Sevimli. Yıllar önce, Amasra&8217;ya sayısız Kuğu gelirdi, bazı kendini bilmez insanlar kuğulara zarar vermeye çalışırlardı. Duyarlı insanlarda, bu duruma Emniyet güçlerine haber vererek engel olmaya çalışırlardı. Şimdi iki kuğu geldi. Sıcak bir ortam vererek, karınları doyurulmaya çalışılıyor. Muhtarımızın ilgisi, iki tane uluslararası misafirimiz olan kuğudan bir tanesini hayata döndürdü. Bizden sonraki insanlara, kuğu nesillerini bırakmak için çalışan tüm insanlara, tek bir söz söylenir; Teşekkürler&8221;



İlgi odağı oldu



Amasra Kum Mahallesi Muhtarının soğuktan etkilenmiş, aç ve yorgun vaziyette bulduğu ve kendi elleriyle Büyük Limandaki havuza bıraktığı kuğu ilçe sakinlerinin ilgi odağı oldu. Çevre esnafların güvencesinde, havuzda tok bir vaziyette dolaşan kuğu özellikle çocuklardan büyük ilgi gördü. Havuzun duvarına çıkan bir kedi de kuğuyu ilgiyle seyretti.

Editör: Pusula Gazetesi