Bartın´a özgü tel kırma, Türk Patent Enstitüsü tarafından ´´Bartın Tel Kırma İşi´´ adıyla tescil edildi. Tescil işlemi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanlığına yaptığı başvuru üzerine yapıldı. Hiç iplik kullanılmadan sadece özel iğne ve telle yapılan el emeği göz nuru tel kırma sanatının, yapılan tescille resmen Bartın işi olarak anılması sağlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, ev hanımlarının en önemli geçim kaynaklarından biri olan tel kırmanın Bartın için de önemli bir reklam ve tanıtım aracı olduğunu söyledi.



10 yıl süreyle



Müdür Altaş, şal, yatak yorgan takımı, masa ve sehpa örtüsü ile başörtüsü şeklinde işlenen ve turistlerin ilgisini çeken tel kırmanın son yıllarda Bursa, İzmir, Aydın gibi değişik illerde de yapıldığını ifade etti. Müdür Altaş, "Tel kırmanın Bartın´da ortaya çıktığını belgelemek ve ilimize özgü sanat olarak korumak amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduk. Enstitü 10 yılda bir tel kırma kullanımının denetimine ait raporları ibraz etmemiz kaydıyla başvuruyu kabul ederek patenti verdi. Tescil işlemi yaklaşık 5 yıllık sürecin sonunda, yurt içinde ve dışında araştırma yapılıp itirazlar değerlendirildikten sonra gerçekleşti" dedi.



Bir ilke imza atıldı



Müdür Altaş, ter kırmanın tescili ile Bartın´da ilk kez bir el sanatının patentinin alındığını da söyledi. Kentte geçmişi 17. yüzyıla kadar dayanan tel kırma, masa örtüsü, başörtüsü, yatak yorgan takımları ile gelin bohçası olarak yapılıyor. Genellikle siyah ve kırmızı renkteki kumaş ya da tülün kasnağa gerilerek özel iğneyle telin kırılıp işlenmesi sonucu oluşturulan bitkisel, hayvansal ve geometrik motifler, ´´Bağda gül´´, ´´Asma yaprağı´´, ´´Kaymak tabağı´´ gibi geleneksel desen adlarıyla anılıyor. Hediyelik eşya olarak da satılan tel kırma Bartın´da genç kızların çeyizlerini süslüyor.

Editör: Pusula Gazetesi