Kent Konseyi Çevre Meclisi, Hema Endüstri A.Ş. tarafından Amasra&8217;da yapılması planlan termik santrale karşı verdikleri mücadeleye destek almak için yaptıkları ziyaretlere dün Baro ile devam etti. Çevre Meclisi&8217;nin &8220;temiz çevre ve sağlıklı yaşam&8221; için verdiği mücadeleye destek olacaklarını belirten Baro Başkanı Avukat Şeref Yıldız, termik santrallerin zararlarının bilimsel olarak kanıtlandığını ifade ederek, Bartın&8217;da çevreye ve insanlığına zarar verecek bir çalışmanın karşısında olacaklarını söyledi.


1 yılda yanan kömürü 1 günde yakacak


Termik santralin Bartın&8217;daki canlı hayatını bitireceğini ifade eden Çevre Meclisi Üyesi İdris Yatkın, &8220;Hema adlı bir şirket kömür çıkartma ve Bartın&8217;da istihdam yaratma adı altında Amasra ve çevresine termik santral kurmak istemektedir. Kuracağı termik santralde de Bartın&8217;ın 1 yılda yaktığı kömürü 1 gün gibi kısa bir sürede yakarak, Bartın&8217;ın havasını, suyunu ve toprağını kirletmek istemektedir. Sonucunda yanan kömür; kirlenen hava, kirlenen su ve kirlenen toprak Bartın&8217;daki canlı hayatı etkileyecektir. En azından belki kısa bir süre içerisinde öldürmeyecek ama insanları ve canlı hayatı tamamen bitirebilecektir. Sıkıntımız kömür çıkartmayla ilgili değildir. Hema istediği kadar kömür çıkartabilir ve istediği kadar işçi çalıştırabilir. Sorunumuz termik santral kurmaması yönündedir. Bartın&8217;daki canlı hayatı bitirmeme konusundadır. Biz bu konuda Baro&8217;yu yanımızda görmek istiyoruz&8221; dedi.


Bartın&8217;ımızın güzelliği çok önemli


Bartın Barosu olarak zaten kendilerini çevreci olarak hissettiklerini belirten Baro Başkanı Avukat Şeref Yıldız, &8220;Önceden Baro&8217;daki arkadaşlarımızla kendi aramızda konu hakkında görüşmelerimiz oldu. Hiç endişe etmeye gerek yok. Her zaman beraberiz ve beraber olacağız. Elbette bizim için çevremiz ve Bartın&8217;ımızın güzelliği çok önemlidir. Bartın&8217;ımızın tarımı ve ziraatı da bizim için aynı büyüklükte önem taşıyor. Bartın, Zonguldak&8217;tan ayrılıp il olmadan önce yıllar boyunca tarım ürünleriyle geçimini sağlayan bir ilçeydi. 1965&8217;lerden itibaren Zonguldak&8217;a bağlı ATİ işletmesi kömür üretimine başladığında, yine bölgemizin işçi sayısının 15 bin kişiye ulaştığını biliyoruz. Ancak şu anda ATİ&8217;de çalışan işçi sayımızın çok azaldığını, 800 ile bin kişi civarında olduğunu söylüyorlar&8221; diye konuştu.


Örgütlü güç paralı gücü yenecek


Bölgede işsiz sayısının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Baro Başkanı Yıldız, &8220;Hema, &8216;Ben bu bölgede istihdam yaratacağım&8217; şeklinde propaganda ile gelmişse de, Bartınlı çiftçi, köylü, esnaf ve çalışan insanlarımız bunu biliyorlar. Hele işsiz insanlarımız olayı çok daha yakından biliyorlar. Hema&8217;nın çalıştırmayı düşündüğü işçi sayısının hiçbir şekilde dediği miktara gelmeyeceğini ve asıl amaçlarının termik santral kurmak olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Hema kurduğu santralde sadece dışarıdan getirdiği kömürü kullanacak. Bartın&8217;a hiçbir katkısı olmayacak, sadece devlete enerji satma olayı olacaktır. Bunun için biz de çevreyle ve çevrecilerle birlikteyiz. Hiçbir şekilde endişeniz olmasın. Yanınızda olacağız. Bartın&8217;ın sivil örgütlerinin yapamayacağı iş yoktur. Örgütlü güç paralı gücü her zaman yenecektir. Bundan emin olalım. Para her şey demek değildir. Önemli olan insan sağlığıdır. Önemli olan güzel çevrede mutlu yaşamaktır. Biz, Bartın&8217;da mutlu yaşamayı devam ettirmeye kararlıyız. Çevre Meclisi&8217;ndeki enerji tüm Bartın&8217;ı kavrayacaktır&8221; ifadesini kullandı.


Baro&8217;ya çok ihtiyacımız olacak


Baro&8217;nun çok güçlü ve büyük bir örgüt olduğunu ifade eden Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, &8220;Baro, hukuku elinde tutan bir örgüttür. O nedenle bu mücadele de hukuk bize çok lazım. Hukuk, herkese lazım ancak baştan beri dediğimiz gibi Hema&8217;nın hukuksuz adımları var ve bir takım göz yummalar var. Bu aşamadan sonra çevre düzenine ve hukuksuzluklara rağmen ÇED verilirse dava sürecini başlatacağız. O nedenle bu aşamada Baro&8217;nun desteğine ihtiyacımız var. Çevre Meclisi olarak siyasi partileri ve sivil toplum örgütlerini gezdik ama Baro&8217;nun destek vermesi bizi rahatlattı. Bizim yanımızda olacaklarından eminiz. Dileğimiz sorunun hukuk mücadelesine gelmeden çözülmesidir. Yetkililere şimdiden sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu şirket ÇED almamalıdır. Çevre Düzeni Planı delinmemelidir. Ancak her şeye rağmen ÇED alınırsa bu iş mutlaka hukuki sürece yansıyacaktır. Bu yüzden Baro&8217;ya çok ihtiyacımız olacaktır&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi