Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, ´´Kanada´da meslek hastalığına yakalanan madencilere devlet övünç madalyası verilirken, bizde ödenen tazminatların ´az mı? çok mu?´ diye tartışılması üzüntü vericidir´´ dedi.
Muslu, yaptığı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında çalışan ve uzun yıllar kömür tozu gibi bazı etmenlere maruz kalan madencilerde Kronik Obstriktüf Akciğer Hastalığı (KOAH), pnömokonyoz (mesleki akciğer toz hastalığı) ve akciğer kanseri görülebildiğini söyledi.
Hiçbir üyesinin meslek hastalığına yakalanmamasını dilediğini, ancak çeşitli nedenlerle rahatsızlığın görülebildiğine işaret eden Ramis Muslu, şöyle konuştu:
´´İşveren, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini alırsa sadece pnömokonyoz değil, birçok hastalığın önüne geçilebilir. Madencinin korkulu rüyası pnömokonyozdur. Bu da yer altı koşullarında, galeri açma çalışmaları ve dinamit atılan bölgelerde taş tozunun havaya karışması neticesinde, insanlarda belirli süre sonra ortaya çıkabiliyor. Rahatsızlıktan dolayı malulen emeklilikler yaşanıyor. TTK, geçmişte 60 bin madenciyi barındırdı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yeterli olmadığı yıllarda çok sayıda kişi hastalığa yakalandı. Şu anda kurumun aldığı önlemler sayesinde hastalığın görülme sıklığı azaldı.
Kanada´da meslek hastalığına yakalanan madencilere devlet övünç madalyası verilirken, bizde ödenen tazminatların ´az mı? çok mu?´ diye tartışılması üzüntü vericidir.´´

-´´İSTİSMAR EDENLER OLABİLİR´´-

Muslu, meslek hastalığı konusunda bazı istismarların olabileceğini ama bunun madencilerin tamamına yansıtılmasını doğru bulmadıklarına dikkati çekerek, şöyle dedi:
´´Madenci, hastalığa kurumda yakalandıysa devlet bunun bedelini ödemelidir. Bütün kurumlarda zaman zaman istismarlar olabilir. Bu hastalık vücuda girdikten sonra bunun silinmesi mümkün değil. Benim babam da pnömokonyoz hastalığı nedeniyle kurumdan malulen emekli oldu. Bu nedenle hastalığın en yakın tanığıyım. Özellikle rahatsızlığa yakalanan işçiler, kendilerine iyi bakamazlarsa yıllar sonra hastalık daha da ilerleyebiliyor.´´
Editör: Pusula Gazetesi