Zonguldak´ta, merkez kampüsüne konulan rüzgar türbiniyle test çalışması yapılan Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde, güneş enerjisinden de faydalanarak yüksekokul ve fakültelerinin elektrik enerjisinin karşılanması hedefleniyor.
ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, yaptığı açıklamada, rüzgar türbininin kampüs alanındaki rüzgar kapasitesini ölçtüğünü, 1 yılın tamamlanmasının ardından da ne kadar oranda elektrik ihtiyacını karşılayabileceğinin tespit edileceğini söyledi.
Rüzgarın günlük kapasitesinin belirlenmesi amacıyla ölçümlerin uzun süredir devam ettiğini, kısa süre sonra da gerekli verilerin elde edileceğine işaret eden Açıkgöz, şöyle konuştu:
´´Hava akımının sahip olduğu hareket enerjisi, türbinler sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülebiliyor. Günümüzde birçok ülkede elektrik üretmek amacıyla bu yöntem yaygın şekilde kullanılıyor. Rüzgardan enerji elde edilmesi sırasında hiçbir zararlı gaz ortaya çıkmadığından çevreye de önemli katkı sağlanıyor. Rüzgar türbinleri, rüzgardaki kinetik enerjiyi önce mekanik, daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Sistem, gerekli rüzgar varlığı tespit edilmesi durumunda kampüsümüzde hayata geçirilecek. Rüzgar ve güneşi kullanarak kendi elektrik enerjimizi üreterek büyük oranda tasarruf sağlamayı planlıyoruz. Üniversitemizin ilgili bölümleri konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor.´´
ZKÜ´nün 7 fakülte, 2 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü ve 17 bin öğrencisinin olduğunu anlatan Açıkgöz, ´´Tıp Fakültesi ve hastanesinin yer aldığı alanda da rüzgar enerjisi ve güneş enerjisini elektrik sağlamak için kullanılmasını düşünüyoruz. Bu bölgeyi de gözden geçireceğiz´´ dedi.
Editör: Pusula Gazetesi