Hema Endüstri A.Ş.&8217;nin tarihi ve turistik ilçe Amasra&8217;da kurmayı planladığı termik santrale çevreyi kirleteceği ve insan sağlığın tehlikeye düşüreceği gerekçesiyle karşı çıkan Kent Konseyi Çevre Meclisi üyeleri Kamu-Sen İl Temsilciliğini ziyaret ederek verdikleri mücadele destek istedi. Çevre Meclisi üyeleri ziyarette Kamu-Sen İl Temsilcisi Sezai Hangişi ile karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan Çevre Meclisi Başkanı Ahmet Bayar, yeni bir Çernobil&8217;i Amasra ve Bartın&8217;da düşünmek istemediklerini söyledi. Çevre Meclisi olarak Amasra&8217;da yapılması planlanan termik santralin yöre için çok büyük tehlike arz edeceğini belirten Bayar, &8220;Böyle bir santralin yapımına geçit vermemek adına sivil toplum örgütleriyle ve partilerle bire bir fikir alışverişi ve konu hakkında eylem ve düşünce birliği oluşturmak için bu çalışmalara gerek duyduk. Termik santral olgusuna geçmeden önce Amasra kömür işletmelerinin bir kısmını kömür üretim sahası yapmak için teslim alan bu şirketin kömür üretmesine biz de taraftarız&8221; dedi.


Santrale yeşil ışık yakmayız


Bayar, &8220;Ekonomiye katkı sağlayacak üretimin karşısında değiliz. Ancak termik santral Bartın için gerçek bir yaşamsal tehlike arz etmektedir. Bunu kaba hatlarıyla 2-3 çerçevede anlatmak mümkündür. Kendi ifadelerine göre bu termik santralin günde kullanacağı kömürün 22 bin ton olduğunu ÇED raporlarında belirtmişler. Zaten bu şirketin günlük 22 bin ton kömür üretme taahhüdü yoktur. O halde termik santralin Amasra&8217;dan çıkan kömürün değerlendirilmesi ile ilgisi olmadığı, ithal kömüre dayalı ve tamamen kar amaçlı bir olay olduğunu görmek durumundayız. 22 bin ton kömürün termik santralde yakıldığında günlük çıkacak olan 5-6 bin ton külün radyoaktif küllenme olduğunu biliyoruz. Yeni bir Çernobil&8217;i Amasra ve Bartın&8217;da düşünmek istemiyoruz. Bunun yanında çıkacak atıklar, gerek balıkçılığı, gerekse tarihi yapıyı ve gerekse Amasra ile Bartın&8217;ın turizme dayalı ekonomisini ortadan kaldıracağını hepimiz görmek durumundayız&8221; diye konuştu.


Santralden çıkan duman Bartın&8217;ı bitirir


Çevre Meclisi Başkanı Ahmet Bayar sözlerini şöyle sürdürdü: &8220;Böyle bir termik santralin üreteceği kül ve duman Bartın&8217;ın nefes aldığı kuzey rüzgârlarının önünde kalacağı için Bartın&8217;da köyleriyle beraber yaşamı imkânsız kalacağını halkımızın bilmesi gerekiyor. Böyle bir termik santralin burada yapılmasına ve böyle bir teşebbüse bizim yeşil ışık yakmamız, hoş görmemiz kesinlikle mümkün değildir, ihtimali bile olamaz. Bunu halkımızın ve hepimizin anlaması gerekiyor&8221; Çevre Meclisine ziyaretinden dolayı teşekkür eden Kamu-Sen İl Temsilcisi Sezai Hangişi, &8220;Sonuç olarak bu görev size ait değil. Bütün toplumumun, tüm kesimlerin ve sivil toplum örgütlerinin bu yolda sizlere destek olması gerekir. Daha önce yapılan teşebbüste de bütün sivil toplum kuruluşları top yekûn karşı çıkmıştı. İnşallah Bartın halkı bugünlerde de tek yumruk hareketini gösterir temennisindeyiz&8221; diye konuştu.


Kamu-Sen santrale karşıdır


Kamu-Sen&8217;in Amasra&8217;ya yapılmak istenen termik santrale karşı olduğunu kaydeden Hangişi; &8220;Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen olarak biz de kendi aramızda sürekli konuyu tartışıyoruz. Şu ana kadar biz termik santral istiyoruz diyen biri görmedik. Herkes santrale karşı çıkıyor. Yıllardır Yeşil Bartın&8217;da yaşıyoruz. Şu anda bile hava kirliliği var. Termik santralden çıkacak olan dumanın bütün Bartın&8217;ı bitireceği aşikârdır. İşletme sahibi insanlara yeteri kadar bilgi de vermiyor. Hema Şirketi, işsizliğe çare olacağız, işçi alacağız diyerek adeta halka damardan giriyor. İşsiz iller sıralamasında Bartın&8217;ın ilk 3 arasında olduğunu bilen Hema, insanların kalbini işgal etmeye çalışıyor. Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen olarak bizim de bu işe net bir şekilde karşı olduğumuzun bilinmesini istiyoruz&8221; ifadesini kullandı.


Eğitimcilere büyük görev düşüyor


Ziyaret amaçlarının insanların termik santrale karşı net tavırlarını görmek olduğunu belirten Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, &8220;Çevre Meclisi olarak siyasi partiler ve sendikaları destek amaçlı ziyaret ediyoruz. Açıkçası net olarak bizim yanımızda duranları görmek istiyoruz. Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen&8217;in de bu net duruşları bize güven verdi. Çünkü birlikte yola çıkmak zorundayız. Bilindiği gibi şirket gerçekten damardan giriyor. Daha önce 11 bin işçiden bahsediliyordu ama son günlerde bin 200 kişiden bahsedilmeye başlandı. Rüyaları gün geçtikçe yıkılmaya başladı. Eğitimli insanlara bu konuda çok büyük görevler düşüyor. Bizlerin öğrencilere ve halka bunu anlatmamız gerekiyor. Bu alanda eğitimcilere çok ihtiyacımız var. İstenildiği takdirde konu hakkında eğitimcilere de teknik bilgi vermeye hazırız. Önümüzdeki günlerde köy gezilerimiz olacak ve bu gezilerimizde eğitimcilerin çok büyük desteği olacak&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi