Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Hema&8217;ya ilçeye termik santral değil turizm yatırımı yapması ve kiraladığı sahada kömür çıkarması halinde yardımcı olacaklarını belirterek, şirketin termik santralde ısrar etmesi durumunda ise Amasra halkı ile birlikte karşılarında olacağını söyledi. Turizm bölgesine termik santral kurulamayacağını kaydeden Başkan Timur, &8220;Ne kadar teknolojik olurlarsa olsunlar, zaten ben o teknolojiyi de kullanabileceklerini sanmıyorum ama termik santralden çıkan duman ve küller Bartın için felaket olacaktır&8221; dedi. Dün gazetemizi ziyaret ederek santrale karşı verilen mücadeleye yayınlarla destek isteyen Başkan Timur, Amasra&8217;nın Hema&8217;ya değil termik santrale karşı olduğunu ifade etti.



Kamuoyu baskısıyla bertaraf edebiliriz



Başkan Timur, dün gazetemizi ziyaret ederek çalışmalarımızda başarılar diledi. Ziyaretini hem gazetemize hayırlı olsun demek hem de Amasra&8217;da kurulması planlanan termik santrale karşı basından destek istemek amacıyla yaptığını belirten Başkan Timur, &8220;Dün Maden Teknikerleri Derneği&8217;ni ziyaret ettim. Tabi Teknikerler Derneği TTK Amasra Müessesesi içinde bulunuyor. Müessesede çalışan arkadaşlarımız geldiler ve termik santral konusunda onların da desteğini istedim. Zaten desteklerinin olduğunu biliyorum ama termik santral konusunu ancak kamuoyunun baskısıyla bertaraf edilebiliriz. Sivil toplum örgütlerinin yardımıyla bertaraf edebiliriz&8221; dedi.


Hema ve santral yanlısı basına eleştiri


Bazı basın kuruluşlarının santral ve Hema yanlısı yayınlar yaptığını ifade eden Başkan Timur, bu basın kuruluşlarının karşıt görüşlere yer vermeyerek, taraflı davrandığını söyledi. Başkan Timur, &8220;Dolayısıyla zaman zaman hem basın kuruluşlarımızı hem de sivil toplum örgütlerimizi ziyaret ediyorum. Ziyaretlerime bu hafta başladım ve devam ettireceğim. Öncelikle Amasra&8217;daki sivil toplum örgütlerini ziyaret edeceğim ve ardından Bartın&8217;daki sivil toplum örgütlerini ziyaret edeceğim. Bilindiği gibi termik santrali Amasra&8217;ya kurmak istiyorlar. Sağ olsun basının desteğini de alıyoruz ama bütün basın kuruluşlarının desteğini aldığımızı da söyleyemem. Bazı basın kuruluşlarına dikkat ediyorum özellikle termik santral ve Hema yanlısı yazıları yazıyor, karşıt yazıları yazmıyor&8221; diye konuştu.


Turizm bölgesine termik santral yapılmaz


Amasra&8217;nın turizm bölgesi olduğunu belirten Başkan Timur &8220;Ben burada Amasra halkını temsil ediyorum. Amasra halkı termik santrali istemiyorsa bende istemiyorum. Çevre Düzeni Planında Amasra&8217;yı turizm bölgesi diye belirtmişler. Burada balıkçılık yapılır, turizm yapılır diye belirlenmiş. Sen Çevre Düzeni Planını böyle düzenlemişken, termik santralin de yerleri belliyken niçin Amasra&8217;da ısrar ediyorsun. Tabi onların amacı maliyetleri düşürmek. Nakliye masraflarından kurtulmak. Şimdi ben falcılıkta yapmak istemiyorum ama termik santral ister ithal kömürle yapılsın ister Amasra&8217;dan çıkan kömürle çalıştırılsın, Amasra&8217;ya yapılamaz. Termik santrallerin yapılacakları yerler bellidir. Gidecekler başka yere termik santral yapacaklar. Başka çareleri de yok&8221; dedi.


Dayatmaya direnerek karşı koyacağız


Bartın ve Amasra&8217;nın termik santral dayatmasıyla karşı karşıya olduğunu belirten Başkan Timur, bu dayatmaya direnerek karşı koymaya çalışacaklarını söyledi. Başkan Timur &8220;İktidar ısrar edip termik santralin illa Amasra&8217;ya yapılacak derse biz de direnebildiğimiz kadar direniriz. Tabi bu sadece Amasra için değil, Bartın için çok büyük bir felaket olur. Onların dediği gibi termik santrallerin bacasından hiçbir şey çıkmıyor değil. Ne kadar teknolojik olurlarsa olsunlar, zaten ben o teknolojiyi de kullanabileceklerini sanmıyorum ama termik santralden çıkan duman Bartın için felaket olacaktır. Amasra&8217;ya 2640 megavat büyüklüğünde iki santral kurmak istiyorlar. Bu büyüklükte bir yatırıma paraları yetmez ancak ortak bulurlarsa yaparlar&8221; şeklinde konuştu.


Çatalağzı&8217;nın külleri Bartın&8217;a geliyor


Başkan Timur &8220;Çatalağzı&8217;ndaki termik santral 300 megavatlık bir santral ama onun bile külleri İnkumu ve Amasra&8217;ya geliyor. Taşkömürü kullanılan termik santrallerin zararsız olduğu söyleniyor. Bu da doğru değil. Sonuçta Çatalağzı&8217;ndaki termik santralde de taşkömürü kullanılıyor. Santralde 5 bin 800 kalorilik kömür kullanılacağı belirtiliyor. Neresinden baksanız en az yüzde 10 kül çıkar. Santralde genelde piyasaya verilemeyen, yakılamayan kömür kullanılır. Amasra kömürü 3 bin kalori. 5 bin 800&8217;e yükseltmek için lavvarlanması gerekir. Kömür lavvarlandıktan sonra öncelikle maliyet yükselecek. Hema son derece teknolojik bir santral yapacağım diyor. O baca gazlarını tutmak, külleri tutmak inanılmaz bir maliyet. Belki diğer maliyetlerden daha fazla bir maliyeti olacaktır. Şimdi devlet bunu yapamazken Hema özel sektör olarak bunu nasıl yapacak diye düşünüyorum. Hep soru işaretleri var. Dolayısıyla bu soru işaretleri verilen bilgilendirme toplantılarıyla gitmiyor. Açık seçik bilgi vermiyorlar. Bana kalırsa kendileri de çok emin değiller&8221; ifadesini kullandı.


Amasra, Hema&8217;ya değil santrale karşı


Başkan Timur &8220;Tabi Hema&8217;nın öncelikle kömürü nasıl çıkartacağı halka iyi bir şekilde anlatması lazım. Kömür ocaklarında 10 bin kişi çalıştıracaklarını iddia ediyorlar. Bu rakamlar gerçekçi mi değil mi iyi bilmek lazım. Bir santralde bin 200 kişi çalışır diyorlar. Hâlbuki hiçbir santralde söylenen sayı kadar insan çalışmıyor. Zannediyorlar ki Amasra halkı Hema&8217;ya karşı. Amasra halkı Hema&8217;ya karşı değil, kömür çıkarmasına karşı değil. Madem Hema kömür çıkaracak, bir an evvel çıkarsın, işçi alsın, biz de onu Amasra halkı olarak destekleyelim. Biz bunu kendilerine de söyledik. Hatta Mehmet Hattat&8217;ın Amasra&8217;ya heykelini dikeriz dedik. Onun için Hema yetkilileri Amasra ve Bartın halkına doğru bilgi vermeleri gerekiyor. Ben hep söylüyorum. Amasra, Bartın&8217;ın bir mozaiğidir. Arıtlısı, Kozcağızlısı, Hasankadılısı, Uluslusu, Kurucaşilelisi, Amasra&8217;da yaşıyor. Bu kimin sayesinde oluyor. Tabi ki Türkiye Taşkömürleri sayesinde. Dolayısıyla Hema bunu ileride yapabilir ve kömür ile ilgili iyi bir bilgilendirme yaparak tahmin ediyorum ki kendisini anlatacaktır ama termik santrali anlatamaz. Zaten ne yaparsa yapsın bunu Bartın halkına anlatamaz&8221; diye konuştu.


Santral değil turizm yatırımı yapsınlar


Hema&8217;nın Amasra&8217;ya termik santral değil turizm yatırımı yapması halinde daha kazançlı çıkacağını belirten Başkan Timur &8220;Hema Amasra&8217;ya turizm yatırımı yapsın, ben yardımcı olurum. Bilgilendirme toplantılarında Hema&8217;nın yatırımlarını gösteriyorlar. Madenle ve enerji ilgili yatırımlarını var ama bunun yanında turizmle ilgili de yatırımları da var. İyi ya işte. Turizm yatırımı için Amasra&8217;dan daha iyi yer mi bulabilecekler. Amasra dünyanın gözbebeği denilen Batı Karadeniz bölgesinin en güzel yerlerinden bir tanesidir. Gelsinler turizm yatırımını buraya yapsınlar. Daha çok para kazanırlar. Tabi bu işin alım garantisi yok ama termik santral olayında alım garantisi var. Çok kolay bir piyasa var. Tabi turizmde böyle bir şey yok ama en azından güvenilir bir yatırım. Kömür çıkarırlarsa, turizm yatırımı yaparlarsa yardımcı oluruz ama termik santral kurmak isterlerse karşılarında bizi bulurlar&8221; dedi.


Bazı esnafları ve muhtarları kullanıyorlar


Hema&8217;nın ilçedeki bazı esnafları ve köy muhtarlarını termik santral yanlısı gibi göstererek kullandığını ifade eden Başkan Timur &8220;Geçenlerde bir gazetede çıktı. Hema&8217;nın halkla ilişlilerinden iki çalışanı bir esnaf arkadaşımıza giderek, &8216;termik santral yapılması çok iyi olur, çok işçi alınacak, bizim de yüzümüz güler&8217; gibi açıklamalarda bulunmuş. Bizde bu esnaf arkadaşımıza bunun aslı var mı diye sorduk. Kendisi hayır ben böyle bir şey söylemedim dedi. Bence bu da halkı yanıltma. İşte böyle yapınca hakikaten Hema&8217;ya güven olmuyor. Sadece bu da değil. Yine bilgilendirme toplantısından çıkan muhtarlarla konuşuyoruz. Muhtarlar tatmin olmadık diyorlar ama gazetede de tam tersi haberler çıkıyor. Bunlar yanlış şeyler. Hema yanlısı insanların sayısı yüzde 10&8217;u bulmaz. Özellikle Amasra&8217;da bir kesim var ki bu işin bayraktarlığını yapıyor ve bunlarda beni hakikaten üzüyor. Bunların içinde Amasra&8217;nın önde gelen isimleri de var&8221; şeklinde konuştu.


Müfettişler önceki dönemi soruşturuyor


Termik santralin ve önceki dönemle ilgili şikayetler üzerine belediyeye gelen 4 müfettişin yaptığı soruşturmaların belediye çalışmalarını etkilediğini kaydeden Başkan Timur, &8220;Belediye çalışmalarımızı hızlandırmıştık. Şimdi başımıza termik santral belası çıktı. Bütün enerjimizi buna harcamaya başladık. Yeni projelerle yaza hazırlanıyorduk ama 8 ayda 4 müfettiş gördük. Bunların büyük çoğunluğu önceki döneme ait. Soruşturmalar belediyeyi kilitliyor. Belediye özellikle imar konusunda çok büyük bir soruşturmalarla karşı karşıya. Her ne kadar konu bizimle ilgili olmamasına rağmen bunlar bizim biraz hevesimizi kırıyor, en azından çalışanlarımızı etkiliyor ama kış ayında olsak da çalışmalarımız devam ediyor&8221; diye konuştu.


İnönü ve Ecevit isimleri caddeye verildi


Başkan Timur, belediye çalışmalarını anlatırken bir caddeye Bülent Ecevit Caddesi adını verdiklerini söyledi. Başkan Timur &8220;Bülent Ecevit Caddesi&8217;ni bitirmek üzereyiz. Bu caddeyi toplum yararına aldığımız 10 işçiyle birlikte iki ay gibi kısa bir sürede bitirdik. Şu anda kaldırım çalışması yapılıyor ve sanırım bu da Ocak ayı sonunda bitecektir. Bu caddenin oldukça bakıma ihtiyacı vardı. Bu cadde daha önceleri Karayollarına aitmiş ve sonradan belediyeye geçmiş ama belediye bu caddeye hiç bakmamış. Bu cadde gerçekten çok kötü bir durumdaydı ve yapılan çalışma sonucu güzelleştirildi. Caddemizin adını da Bülent Ecevit Caddesi koyarak rahmetli Başbakanımızı anmış olduk. Caddenin girişine de Bülent Ecevit&8217;in çok güzel bir resmini koyduk. Bir caddemize de İsmet İnönü, bir sokağımıza da Çeşm-i Cihan adını verdik. Bunların dışında rutin çalışmalarımı ve proje çalışmalarımız devam ediyor&8221; dedi.


Amasra&8217;nın en güzel yerine tuvalet yapmışlar


Başkan Timur &8220;Bir tuvaleti kültür merkezine çevirme durumumuz var. Onunla ilgili Mimar Selda Çelikyay ile proje konusunda bir anlaşma yapmayı düşünüyoruz. Sanıyorum ki Selda Hanım önümüzdeki hafta gelecek ve incelemeler yapacak. Bizde bir anlaşmaya vardıktan sonra projesini ona vereceğiz. Yapılacak binanın güzel olacağına inanıyorum. Amasralılar için küçükte olsa bazı ihtiyaçları karşılayacak bir yer olacak. Biliyorsunuz Amasra&8217;nın en güzel yerine tuvalet yapmışlar. Tuvalet her yere yapılabilir ama oraya yapılamaz. İnşallah bu yaz birkaç proje ile çalışmalarımıza devam edeceğiz&8221; şeklinde konuştu.


Limandaki büfeler ve disko kaldırılacak


Limanda yapacakları düzenlemelerle büfeleri ve diskoyu kaldıracaklarını belirten Başkan Timur bu konuda şöyle konuştu; &8220;Limanda belediye ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bilindiği gibi iskele projesini Ulaştırma Bakanlığı yapacak. ÇED ile ilgili şeyler olumlu bir şekilde bitti ve ihale aşamasına kadar geldi. Tahmin ediyorum bu sene içerisinde de ihalesi yapılır. Limanımızda bulunan büfeleri kaldırıyoruz. Bu sene limanı tamamen temizlemekte kararlıyız. Sanırım projede 5 büfe ile ilgili yer vardı ve önceliği buradan kaldırdığımız büfe sahiplerine verebiliriz. Disko ile ilgili yazışmalarımız devam ediyor ve inşallah burayı kaldıracağız. Oralara balıkçılar için sosyal tesis ve ağ depoları yapmayı düşünüyoruz. Yine projede iskeleye bir tane akaryakıt istasyonu yer alıyor. Belediye şu anda en kötü aylarını yaşıyor ama buna rağmen borçlarımızı da ödüyoruz. İşçilerimizle toplu sözleşme yapacağız ve memurlarımızla da ilk defa bu sene toplu sözleşme yapacağız. Meclis Belediye Başkanına daha önce yetki vermiş ama yapılmamış. Tabi burada işçilerimizin ve memur arkadaşlarımızın anlayışlı olacaklarına inanıyorum.


Maliye Bakanlığından 15 bin TL geldi


Milletvekili Tunç, &8220;Bu sene Maliye Bakanlığından bize 15 bin TL karşılıksız hazine yardımı geldi. İktidar partisine mensup belediyelere 75 bin TL geldiğini öğrendik. Ben buna rağmen iktidar partisi mensubu milletvekilimiz Yılmaz Tunç&8217;a telefon açıp teşekkür ettim. Kendisine bu para bizim en az 15 işçimizin parasını öder dedim. Neticede biz iktidar partisinden en ufak bir yardım almadan bu işi yürütüyoruz. Belediyeye ilk geldiğimde iktidar partisinin belediye başkanından burayı devralmıştım. İşçiye 3 aylık borcu vardı ve ben onu çok kısa bir zamanda ödedim. Bunu tabi cebimden getirmedim. Bunlar yine belediyenin imkânlarıyla oldu. Bazıları &8216;biz bir sürü para bıraktık da, o oradan ödeme yapıyor&8217; diye konuşuyormuş ama bizde Amasra için çalışınca oluyor diyoruz. Tabi o arkadaşlar kendileri için çalıştıkları için para bulmakta sıkıntı çekiyorlardı. Şu anda Mali Hizmetler Müdürümüz &8216;benim şu aylarda para ödeyemem gerek&8217; diyor ama bu ayın sonunda bile işçimizin maaşını ödemiş olacağız&8221; dedi.


Belediyenin İSO belgesini iptal ettirdim


Başkan Timur, Türk Standartları Enstitüsüne (TSE) başvurarak belediyeye önceki dönemde alınan İSO belgesini iptal ettirdiğini de söyledi. Amasra Belediyesinin İSO kalite belgesi alma şartlarına uymadığını belirten Timur şunları söyledi: &8220;Belediye İSO Belgesi almış ama ben bu belgeyi gerçekçi değil diye iptal ettirdim. İSO belgesi almış ama böyle belediye mi olur dedim. Kimin ne olduğu belli değildi. Kurumsallaşma adına hiç bir şey yok. Böyle bir çalışma oldu mu diye araştırdım ama olmamış. Tabi İSO belgesi için her sene para da istiyorlar. Tabi biz bunu iptal ettik. Çünkü İSO&8217;lu bir şey yoktu. Belediye binası var, kapısında belediye yazıyor ama Amasra halkına hiç bir şey vermiyor. Neredeyse çalışanına da bir şey vermeyecek hale gelmiş. Tabi ileride gerçekten İSO belgesi almak için müracaat yapacağım ama şu anda daha hazır değil. Yakın zamanda çalışmalarımız arasında Amasra girişini de düzenlemeyi planlıyoruz ve Cide yoluna doğru devam etmeyi hedefliyoruz. Çocuk bahçesiyle ilgili kültür binasına dönüşecek olan alanda Beşiktaş Belediyesi bizim için bir dekorasyon yapacak. Onunla ilgili Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile de görüştük, bize söz verdi. Şubat ayında İstanbul&8217;a gideceğiz ve bunu sanırım orada kararlaştıracağız.
Editör: Pusula Gazetesi