Türkiye Taşkömürü Kurumu´nda (TTK) çalışan madenciler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı´nın yönetmelik değişikliğini yaptıkları açıklama ile protesto etti.
Amelebirliği Başkanlığı önünde Tabanın Sesi adına basın açıklaması yapan TTK Kozlu Müessesinden işçi Hüseyin Kolçak, &[#]8220;10 Eylül 1921 tarihinde yürürlüğe giren 151 sayılı kanun uyarınca, üyelerine ekonomik ve sosyal yardımlar sağlamak amacıyla kurulan Ereğli kömür havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı geçtiğimiz günlerde yönetmeliğini değiştirerek kendini yeniden yapılandırdı. Yeni yönetmelikle Amelebirliği&[#]8217;nin örgütlenme alanından, hizmetlerine, üyelik aidatlarından, işleyişine kadark birçok konu yeniden belirlendi. Önceki yönetmelikte rödevanslı sahalarda dahil Zonguldak kömür havzasında çalışan işçiler Amelebirliği&[#]8217;nin kapsama alanındayken, yapılan değişiklikle özel sahalarda çalışan işçiler kapsamdan çıkarıldı ve doğal üyeler TTK ve ÇATES çalışanlarıyla sınırlandırıldı. Amelebirliği&[#]8217;nin verdiği yardımlarda da kimi düzenlemeler yapılırken, en radikal değişim üyelik aidatlarında gerçekleştirildi. Üyenin brüt ücretinin yüzde 3&[#]8217;ü olan ve önceki yönetmelikte işçi ile işverence eşit olarak bölüşülen aidatlar, yapılan değişiklikle yüzde 2&[#]8217;si işçi, yüzde 1&[#]8217;de işveren payı olacak şekilde yeniden belirlendi. Üyelerinin tartışmasına sunarak rızasını almak bir yana, hiçbir bilgi vermeden oldubittiye getirilerek yapılan değişiklikle her işçi 8 ile 15 lira arasında bir kayba uğradı. Bu haksızlıklara karşı çıkan bizler havza çapında topladığımız 2361 imzayı bugün Amelebirliği Başkanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Genel Maden İşçileri Sendikasına vererek, bu yönetmelik değişikliğinin geri alınmasını talep ediyoruz. İmzası olan bizler daha demokratik bir Amelebirliği istiyoruz. Kurumun üzerindeki bakanlık vesayetinin kaldırılmasını, yönetiminde işçilerin ağırlıklı şekilde yer almasını ve başkanlığın bakanlık atamasıyla değil de, tüm üyelerin katılımıyla yapılacak seçimle belirlenmesini istiyoruz&[#]8221; dedi.
Basın açıklamasının ardından Amelebirliği Başkanlığı önünde toplanan işçiler, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu&[#]8217;na toplamış oldukları 2361 imzayı verdi. Kalaycıoğlu ise &[#]8220;Bugün Merkez Yönetim Kurulu, işçi-işveren temsilcisi olarak aynı orandayken ileride işçi temsilcileri olacak. Bu işte Amelebirliği&[#]8217;nin özerkleşmesidir. 6 Temmuz 2009 tarihinde Enerji Bakanlığı&[#]8217;nın hazırlamış olduğu bir Kanun Tasarısı var. Enerji Bakanlığı, TTK&[#]8217;nın zararını bahane ederek Amelebirliği&[#]8217;nin katkı payının sıfır olması yada binde 5&[#]8217;den fazla olamayacağı yönündeki Kanun Tasarısı&[#]8217;nı imzalayarak Başbakanlığa gönderdi. Ankara&[#]8217;da eğer bizlerin girişimleri olmasaydı Enerji Bakanlığı&[#]8217;nın, Amelebirliği&[#]8217;ne katkı payı ya sıfır olacaktı yada en fazla binde 5 olacaktı. 30 Ocak 2009 tarihli Teftiş Kurulu Raporu ve Bakan onaylı işyerlerindeki Amelebirliği şubeleri kapatılmıştı. Yine arkadaşlarımızla birlikte Amelebirliği&[#]8217;nin şubelerden oluştuğunu ve kapanmaları durumun ise Amelebirliği&[#]8217;nin de kapanacağını savunduk&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi